Domowe wędliny – pyszne mięsa na kanapki!

21 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Domowa wędlina to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja podczas wszelakich świąt. Mięso robi się samo. Wymaga tylko czasu na przygotowanie marynaty i zalewy, a następnie gotowanie. Przedstawiamy kilka pomysłów na domową dietetyczną wędlinę domową bez konserwantów. Tak przygotowana domowa wędlina jest zawsze soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha.

 

Wędliny domowe to dobra alternatywa dla produktów sklepowych. Wędliny z rękawa, gotowane z szynki, łopatki czy ze schabu – w każdej wersji przygotowane samodzielnie smakują wybornie.

 

Gotowany indyk

Składniki:
– filet z indyka (ok 0,7 kg)
– 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
– 1/4 łyżki chilli
– 1 łyżka majeranku
– 1/2 łyżki oregano
– 1/2 łyżki mielonego pieprzu
– 1 łyżka soli

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką. Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 min., po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 min. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.

 

Indyk gotowany na parze

Składniki:
– 800-1000 g filetu z piersi indyka
– 3 ząbki czosnku
– 80 g oliwy z oliwek lub olej kokosowy
– 2 łyżeczki soli (himalajska)
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka majeranku suszonego
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
– 1 łyżeczka musztardy (francuska)
– 1 litr wody

Przygotowanie:
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek i sól i rozdrobnić. Całość zgarnąć szpatułką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać oliwę i musztardę, a następnie zmiksować. Marynatę przelać do dużej miski, włożyć filet i wymieszać tak, aby cały filet przykryła marynata. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 godz. do lodówki. Zamarynowane mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zestawie do gotowania na parze, gotować 60 min w 120 s. C. Po ugotowaniu mięso wyjąć i pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia. Filet z indyka kroić na zimno i podawać jako dodatek do pieczywa.

 

Łopatka gotowana

Składniki:
– kawałek łopatki wieprzowej (ok. 750 g)
Marynata:
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 łyżki majeranku
– 2 duże ząbki czosnku
Zalewa:
– 1,5 – 2 l wody
– 3 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– 5 kulek jałowca
– 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
– 2 łyżki soli

Przygotowanie:
Mięso umyć i oczyścić z błonek i nadmiarowego tłuszczu. Tak przygotowane mięso natrzeć solą, czarnym pieprzem, majerankiem i zgniecionym czosnkiem. Za pomocą sznurka do wędlin lub po prostu zwykłej nitki obwiązać mięso, aby nabrało kształtu kulki. Odstawić na min. 1 godz. W tym czasie przygotować zalewę. Do dużego garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i zagotować. Następnie zalewę ostudzić. Do ostudzonej zalewy włożyć zamarynowane mięso (mięso powinno być w całości przykryte wodą), przykryć pokrywką i trzymać ok. 24 godz. (może być dłużej). Po tym czasie całość zagotować i od momentu zagotowania gotować 5 min. Nie wyjmując mięsa z zalewy wystudzić. Po 12 godz. ponownie gotować mięso ok. 3 min. Po kolejnych 12 godzinach raz jeszcze powtórzyć czynność i ponownie gotować 3 min. Następnie ponownie ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z zalewy.

 

Schab gotowany

Składniki:
– ok. 1,2 kg schabu
– ok. 2 litry wody
– 1/3 szklanki soli
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka mielonego pieprzu
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 3-4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:
Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami tak, by utworzyła się w miarę jednolita zawiesina (najlepiej trzepaczką). Włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 min. od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 min., tak jak poprzednio. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

 

Szynka szybko gotowana

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– nić do związania szynki (albo specjalna siatka)
Zalewa:
– 2 l wody
– 100 g soli
– 2 łyżki majeranku
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 posiekane ząbki czosnku
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 4-6 listków laurowych

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę z solą oraz z przyprawami. Zdejąć z ognia. W tym czasie szynkę umyć i osuszyć. Następnie mocno obwiązać sznurkiem, albo umieścić w specjalnej siatce do wędlin. Do gorącej wody włożyć szynkę, tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę z przyprawami do wrzenia i gotować przez 5 min. Wyłączyć palnik, a garnek z szynką zostawić na całą noc do całkowitego ostudzenia. Następnego dnia ponownie doprowadzić wodę z szynką do wrzenia i od tego momentu gotować kolejne 10 min. Wyłączyć palnik i pozostawić szynkę w garnku do całkowitego ostudzenia. Następnie szynkę wyjąć z garnka i wstawić do lodówki do schłodzenia. Zimną szynkę pokroić w plastry.

 

Szynka długo gotowana

Składniki:
– szynka wieprzowa (kawałek ważący około 1,5 kg),
– ok. 1 l wody
– ok. 100 g soli peklującej (10 g soli na każdy litr wody)
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 5 ząbków czosnku
– 5 liści laurowych

Przygotowanie:
Odlać 100 ml od przygotowanej ilości wody. Wrzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować w małym garnku i przestudzić. W pozostałej ilości wody rozpuścić sól peklującą. Następnie dolać przestudzoną wodę z przyprawami i ostrożnie włożyć mięso w siatce do wędlin. Przy użyciu strzykawki z grubą igłą nabrać solankę i wstrzyknąć w kilku miejscach. Następnie nakryć mięso talerzem i obciążyć go dodatkowo czymś ciężkim. Włożyć do lodówki lub wstawić do zimnego pomieszczenia na co najmniej 4 dni. Po okresie peklowania wyjąć szynkę z solanki i obmyć ją. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą, aby całkowicie przykryła mięso i zagotować. Przez 15 min. gotować we wrzącej wodzie. Następnie zmniejszyć ogień, gotować ok. 1,5 godz. mięsa. Następnie ostudzić szynkę, schłodzić ją w lodówce i podawać.

 

Karkówka gotowana

Składniki:
– ok. 1 kg karkówki
Przyprawy do natarcia mięsa:
– 1 łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 pełna łyżeczka soli/czosnkowej
– 1 łyżeczka kminku mielonego
– 1 łyżka papryki słodkiej/wędzonej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
– 1 łyżka majonezu
Zalewa:
– 1,5 l wody
– 2-3 pełne łyżki soli
– 2-3 liście laurowe
– po 3 szt. ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
– 1-2 łyżki cukru
– 1-2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać przyprawy do natarcia mięsa, a następnie natrzeć nią mięso. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 24-48 godz. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewy wymieszać, włożyć do niej zamarynowaną karkówkę, całość doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować karkówkę na średnim ogniu przez 8 min. Wyłączyć, ale mięso pozostawić w garnku na minimum 6 godz. Po upływie tego czasu znowu doprowadzić do wrzenia i ponownie gotować przez 8 min. Wyłączyć gaz, mięso nadal pozostawić w zalewie na około 9 godz. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć na papierowym ręczniku. Osuszoną karkówkę można dodatkowo delikatnie natrzeć słodką papryką mieloną lub wędzoną.

 

 

zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

Pieczone udka z kurczaka – różne przepisy

Chrupiące i soczyste udka pieczone