Domowe serki topione własnej roboty – różne przepisy

20 listopada 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Lubicie serki topione, ale macie wątpliwości co do ich składu? Obawiacie się zbyt dużej ilości chemii? Może warto w takim razie spróbować samemu przygotować taki serek i cieszyć się smakiem?Poznajcie kilka ciekawych przepisów.

serek topiony

Przepis I

Co kupić?

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • koperek

Przygotowanie:

Rozgnieć twaróg widelcem, posyp solą,przykryj ściereczką i odstaw na noc. Po tym czasie rozpuść ser a misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż usuną się wszystkie grudki. Wymieszaj z solą, masłem i koperkiem. Przelej do miseczek.

serek topiony

Przepis II

Co kupić?

  • 1 kostka twarogu półtłustego (250g)
  • 1 jajko (60g)
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z jajkiem, połową łyżeczki soli i połową łyżeczki sody. Całość zmiksuj i rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem. Pod koniec dodaj jeszcze pół łyżeczki sody. Gotowy serek przełóż do zamykanego pojemnika.

serek topiony

Przepis III

Co kupić?

  • 750 g twarogu tłustego
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki kminku całego
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:

Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z solą i sodą. Odstaw na 2 godziny, aby twaróg zamienił się w budyń twarogowy. Dodaj jogurt, siemię oraz kminek. Rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem z wodą, aż serek zgęstnieje. Przelew do słoików gotowy serek.

Przepis IV

Co kupić?

  • 500g twarogu –  swojski
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • dodatki (do wyboru)
  • kminek (ok. 1 łyżeczki)
  • słodka i ew. szczypta ostrej papryki
  • szczypiorek lub ulubione zioła
  • drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)
  • czosnek przeciśnięty przez praskę)
  • posiekane orzechy, np. włoskie

Przygotowanie:

Twaróg pokrusz i przykryj ścierką zostawiając na 2  -3 dni. Rozgrzej masło na patelni i przełóż twaróg. Kiedy stanie się płynny dodaj sól, roztrzepane jajko i dowolne dodatki wedle uznania. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Przełóż do miseczek lub foremek na lód, aby miał ciekawą formę.

serek topiony

 

zobacz również:

Jak zrobić klarowane masło?

Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?

Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty

Masło kokosowe – przepis i zastosowanie

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wczesne truskawki niezdrowe?
Dlatego kupuję je dopiero w czerwcu, jak dojrzewają te gruntowe...
Jak wykorzystać sok po kiszonych og…
Super sprawa, ja lubię dolać ją właśnie do białego barszczu, żeby go zakwasić.
Jakie właściwości ma owoc granatu?…
Owoc granatu jest bogatym źródłem polifenoli. To tanina i flawonoidy - bardzo silne antyutleniacze,...
Jak wykorzystać sok po kiszonych og…
Woda po ogórkach kiszonych można wykorzystać do zup, sosów i mięs. Można...