Domowe serki topione własnej roboty – różne przepisy
Lubicie serki topione, ale macie wątpliwości co do ich składu? Obawiacie się zbyt dużej ilości chemii? Może warto w takim razie spróbować samemu przygotować taki serek i cieszyć się smakiem?Poznajcie kilka ciekawych przepisów.
Przepis I
Co kupić?
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- koperek
Przygotowanie:
Rozgnieć twaróg widelcem, posyp solą,przykryj ściereczką i odstaw na noc. Po tym czasie rozpuść ser a misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż usuną się wszystkie grudki. Wymieszaj z solą, masłem i koperkiem. Przelej do miseczek.
Przepis II
Co kupić?
- 1 kostka twarogu półtłustego (250g)
- 1 jajko (60g)
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Twaróg wymieszaj z jajkiem, połową łyżeczki soli i połową łyżeczki sody. Całość zmiksuj i rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem. Pod koniec dodaj jeszcze pół łyżeczki sody. Gotowy serek przełóż do zamykanego pojemnika.
Przepis III
Co kupić?
- 750 g twarogu tłustego
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki kminku całego
- 3 łyżeczki siemienia lnianego
Przygotowanie:
Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z solą i sodą. Odstaw na 2 godziny, aby twaróg zamienił się w budyń twarogowy. Dodaj jogurt, siemię oraz kminek. Rozpuść w kąpieli wodnej nad garnkiem z wodą, aż serek zgęstnieje. Przelew do słoików gotowy serek.
Przepis IV
Co kupić?
- 500g twarogu – swojski
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- sól
- dodatki (do wyboru)
- kminek (ok. 1 łyżeczki)
- słodka i ew. szczypta ostrej papryki
- szczypiorek lub ulubione zioła
- drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)
- czosnek przeciśnięty przez praskę)
- posiekane orzechy, np. włoskie
Przygotowanie:
Twaróg pokrusz i przykryj ścierką zostawiając na 2 -3 dni. Rozgrzej masło na patelni i przełóż twaróg. Kiedy stanie się płynny dodaj sól, roztrzepane jajko i dowolne dodatki wedle uznania. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Przełóż do miseczek lub foremek na lód, aby miał ciekawą formę.
zobacz również:
Jak zrobić klarowane masło?
Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?
Masło – przepis na szybkie masełko domowej roboty
Masło kokosowe – przepis i zastosowanie
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło