Przeczytaj również:
Świąteczne ozdoby uzupełniają wymowę świąt. Ich najbardziej oczywistym dla wszystkich zadaniem jest podkreślenie wyjątkowości tych dni, nadanie im uroczystego charakteru. Poza tym, oczywiście mają cieszyć nasze oczy, umilać świąteczny czas, wprowadzić odrobinę blasku i piękna w nasze życie.
Ale nie są to jedyne zadania dekoracji. Świąteczne ozdoby mają przypominać nam o wymowie i znaczeniu świąt Bożego Narodzenia. Kominki mogą posłużyć jako centralny punkt, wokół którego koncentrować się będą wszelkie świąteczne dekoracje. Kto ma zdolności szycia lub robienia na drutach, może wyczarować buty na prezenty. Im większy but, tym więcej prezentów… Przedpokój lub hol i schody, a także sypialnia powinny być wdzięcznym polem do świątecznego dekorowania domu. W tych miejscach dekoracja może być ona skromniejsza, ale powinna podkreślać czas uczty i kolęd, amerykańskiego “Christmas time”.
Kolory dominujące wśród ozdób świątecznych w dużym stopniu podyktowane są przez modę panującą w danym roku. Istnieją jednak kolory, bez których trudno sobie wyobrazić świąteczne dekoracje, które są bezsprzecznie trwale związane z tymi właśnie świętami. Do tradycyjnych bożonarodzeniowych kolorów należą: czerwony – kolor krwi i serca, kolor życia oraz miłości rodzinnej; zielony – kolor nadziei; złoty lub żółty – kolor symbolizujący światło, blask; biały – kolor czystości i niewinności, także podniosłości.
1. Zanim goście wejdą do pokoju gościnnego powinni poczuć atmosferę świąt już od przekroczenia progu.
1. Użyj kokardek i wstążek do dekoracji obrazów i luster.
Dekoracje bożonarodzeniowe – kuchnia:
Nie ważne jak pięknie przystroisz cały dom. Zawsze prędzej czy później cała impreza wyląduje w kuchni. Kuchnia jest miejscem gdzie wszyscy prędzej czy później trafią.
1. Potrzebujesz: trzy małe cyprysy w ozdobnych doniczkach, duże koraliki o średnicy 1 cm, serwetki jednokolorowe, malutkie szyszki z modrzewia, cztery grube jednobarwne świece wraz ze szklanymi, bezbarwnymi podstawkami.
2. Kolory koralików, serwetek, doniczek oraz świec dobierz do kolorystyki pomieszczenia, w którym znajduje się okno.
4. Cyprysy w ozdobnych doniczkach ustawiamy pośrodku okna, tak, aby każdy stał na osobnej serwetce.
5. Drzewka zdobimy zawieszonymi na srebrnej nitce koralikami, które będą spełniały rolę bombek.
6. Na skrajnych dwóch serwetkach stawiamy po dwie świece na przeźroczystych spodkach.
7. Szyszki modrzewiowe (wcześniej można je spryskać srebrnym sprayem) rozrzucamy regularnie po całym parapecie, jak również pozostałe koraliki.
8. Na koniec całość kompozycji można obsypać lub popryskać brokatem. Gwarantuję, że efekt będzie olśniewający!
Co roku od nowa podejmujemy trud, by przygotować piękne święta. I można krzywo patrzeć na świąteczne dekoracje – uważać je za obcą, przenikającą do naszej kultury modę, uważać, że odciągają naszą uwagę od przeżyć duchowych, a skupiają na estetycznych. Ale w rzeczywistości dekoracje – odpowiednio i proporcjonalnie dobrane – pomagają w budowaniu podniosłej atmosfery czasu świątecznego. Barwy i zapachy tworzące nastrój świątecznych dni często pozostają w naszej pamięci przez cały rok, układając się w pełen ciepła obraz rodzinnego domu. Drogi sercu, bo niepowtarzalny.
Przeczytaj również:
- Świąteczne dekoracje stołu – niezwykłe aranżacje
- Jak wyczarować świąteczny nastrój: wieńce i wianuszki
- Dekoracje świąteczne – dyskusja naszych czytelniczek
- Dekorowanie potraw świątecznych
- Sztuka nakrywania stołu
- Jak perfekcyjnie ułożyć sztućce
- Wnętrze pełne świec- praktyczne porady
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia marka Lisner wraz z marką Kamis skomponowały oryginalny przepis -. Tradycyjny matjas w oleju Lisner w połączeniu z pieprzem cytrynowym Kamis to zainspirowane świętami danie, które wyróżni się spośród klasycznych rybnych potraw. Limitowana seria produktów wraz z dołączonym przepisem dostępna będzie jedynie w okresie świąt.
Filety śledziowe a’la Matjas w oleju to propozycja dla miłośników tradycyjnych świątecznych przysmaków. Filety marki Lisner słyną z doskonałej jakości, o której świadczą sprawdzona receptura i znany, wyjątkowy smak. W połączeniu z wybranymi przyprawami, np. pieprzem cytrynowym, stanowią wyborną pozycję na uroczystym stole.
Opakowanie: 125 g; 250 g; 1000 g
Ceny odpowiednio: ok.3,59 zł; 4,95 zł; 15,39 zł
Produkty wykorzystane w promocji:
– Lisner: Matjas 1000 g
– Kamis: Pieprz cytrynowy 20 g
Matjasy z pieprzem cytrynowym:
Składniki:
8 filetów śledziowych Matjas Lisner, 4 średnie cebule,
2 szklanki oleju, Pieprz cytrynowy KAMIS
Przygotowanie:
Filety wymoczyć w zimnej wodzie (przez ok.
1 godzinę). Następnie pokroić w romby o długości ok. 5 cm. Cebule drobno posiekać, przelać na sicie wrzątkiem, ostudzić. W naczyniu ułożyć na przemian śledzie posypane pieprzem cytrynowym i cebulę. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na min. 24 godziny.
Producent:
www.lisner.pl