Dobroczynne właściwości orzechów włoskich

21 kwietnia 2014,
dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

orzechyOrzechy kojarzą się najczęściej z dodatkami do ciast czy sałatek. Niewielu ludzi wie, orzechy to nie tylko smaczny dodatek , ale także porcja zdrowia. Ponadto mają one pozytywny wpływ na urodę, dlatego są stosowane w różnego rodzaju kosmetykach. Warto zatem wzbogacić swoją dietę o orzechy, przede wszystkim włoskie, które mają najwięcej dobroczynnych właściwości.

Dla zdrowia

Po pierwsze orzechy włoskie są cennym źródłem białka i kwasów omega-3 więc są szczególnie polecane dla osób nie jedzących mięsa i ryb. Ponadto mają szeroki zastosowanie w medycynie – działają bakteriobójczo, działają na paciorkowce, gronkowce, czerwonkę. Właściwości orzecha włoskiego wpływają na poprawę trawienia, obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Jedzenie orzechów jest także zalecane profilaktycznie przy cukrzycy.

Zewnętrznie są stosowane przeciwko zapaleniom ropnym, trądzikowi, żylakom i nadmiernej potliwości stóp. Wśród zdrowotnych właściwości orzechów wymienia się również nawilżanie płuc i jelita, odżywianie nerek i mózgu, poprawę metabolizmu organizmu oraz wiele innych.

Dla urody

Orzechy włoskie mają również szeroki zastosowanie w kosmetyce. Są między innymi składnikami balsamów brązujących i dzięki nim można uzyskać efekt delikatnej opalenizny. Orzechy są również wykorzystywane do produkcji kosmetyków. Dzięki posiadanym właściwością bakteriobójczym i przeciwzapalnym są doskonałym składnikiem kosmetyków dla skóry wrażliwej i delikatnej. Również w wielu maseczkach, których zadaniem jest zwężanie porów i poprawa skóry trądzikowej, wykorzystano działanie orzechów. Łupinka orzecha jest natomiast wykorzystywana w produkcji peelingów i kremów złuszczających martwy naskórek. Poza gotowymi specyfikami do pielęgnacji można również samodzielnie przygotować różnego rodzaju maseczki i napary z orzechów, poprawiające zarówno kondycję skóry, jak i włosów.

zobacz również:

Prawdy i mity na temat herbaty

Mleko jest zdrowe czy nie?

Przepisy na ciasta z orzechami

Koktajle warzywne – różne przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.