Dlaczego warto jeść pomidory – właściwości dla zdrowia

Avatar photo
12 kwietnia 2020,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Z botanicznego punktu widzenia to nie warzywo lecz owoc. Jeszcze w ubiegłym wieku twierdzono, że jest trujący i hodowano go jako roślinę ozdobną. Jego walory smakowe i zdrowotne doceniono niedawno. Włosi nazwali go „pomodori”, co oznacza „złote jabłka”, a we Francji przypisano mu właściwości afrodyzjaku i nazwano „jabłkiem miłości”…

Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej. Trafił do Europy dzięki Hiszpanom. Niemcy stawiali go na parapetach, a Francuzi ozdabiali nim altany… W XVII wieku francuski ogrodnik ogłosił, że pomidory nie są jadalne, a ich zapach powoduje mdłości. Rosja była pierwszym krajem, w którym rozpoczęto uprawę  pomidorów jako warzyw. Do Polski trafił dzięki królowej Bonie.

Obecny w pomidorze beta-karoten w organizmie zostaje zamieniony w witaminę A, antyutleniacz walczący z wolnymi rodnikami. Jest ona także niezbędna do prawidłowego widzenia oraz regeneracji naskórka, chroni przed promieniowaniem UV. To warzywo ma wiele witamin z grupy B i witaminę C. Znajdziemy w nim dużo potasu regulującego ciśnienie krwi i normalizującego gospodarkę wodną organizmu. Pomidory działają zasadotwórczo i antytoksycznie. Obecne w nich kwasy: chlorogenowy i p-kumarynowy hamują powstawanie substancji rakotwórczych, a pektyny, zwane miękkim błonnikiem pokarmowym, ułatwiają wypróżnianie oraz obniżają zawartość „złego” cholesterolu, co jest przydatne w leczeniu schorzeń układu krwionośnego.

W pomidorze odkryto likopen, naturalny pigment, który determinuje kolor skórki i nadaje czerwone zabarwienie miąższowi. Należy do grupy antyutleniaczy i ma dwukrotnie większą skuteczność niż beta-karoten! Likwiduje wolne rodniki i zapobiega rakowi. Regularne spożywanie go przez mężczyzn obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty. Likopen jest dobrze wchłaniany z przetworów pomidorowych: soku, przecieru, sosu, ketchupu. Stopień wchłaniania wzrasta 2-3 krotnie, gdy sok pomidorowy zostanie podgrzany i połączony z oliwą. Poziom tego składnika utrzymuje się we krwi nawet 24 godziny po jedzeniu. Likopen to związek, który nie ulega rozkładowi podczas gotowania i konserwowania.

Pomidory najlepiej smakują prosto z krzaka. Są świetne w sałatkach, a także pieczone i nadziewane, jako dodatek do kanapek, potraw z ryżu i mięs. Każdy zna pyszną zupę pomidorową, sos do pizzy czy spaghetti. Dla odchudzających się polecany jest mało kaloryczny sok pomidorowy. Z tych warzyw robi się przeciery, koncentraty a także suszy się je. Bywają podawane na deser.

Zielone pomidory przygotowuje się w kwaśnej zalewie lub pokrojone w plastry, przyrządza się z nich konfitury. Osoby zdrowe powinny jeść pomidory z pestkami i skórką. Są one zasobne w błonnik pokarmowy. Pamiętajmy, że trzymanie pomidorów w lodówce to błąd, gdyż optymalne temperatura do ich przechowywania to 15 stopni Celsjusza!

 

Pomidory faszerowane fetą na ciepło lub zimno:

Składniki: 4 dojrzałe, mięsiste pomidory, 200 g sera feta, 1 ząbek czosnku, pęczek koperku lub szczypiorku.

Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Ze środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z fetą. Nadziać tym pomidory. Posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Można też je upiec na małym ogniu, na natłuszczonej blaszce lub zawinięte w folię aluminiową. Pod koniec pieczenia przykryć uprzednio odciętym wierzchem pomidora.

 

Zobacz również:

  1. Faszerowane pomidory na ciepło

  2. Nadziewane pomidory jako zimne przekąski

  3. Wiosenne pasty kanapkowe

  4. Które warzywa są kaloryczne?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.