URODA I ZDROWIE

Dlaczego warto jeść pomidory – właściwości dla zdrowia

18 września 2019, dodał: Emilia

Z botanicznego punktu widzenia to nie warzywo lecz owoc. Jeszcze w ubiegłym wieku twierdzono, że jest trujący i hodowano go jako roślinę ozdobną. Jego walory smakowe i zdrowotne doceniono niedawno. Włosi nazwali go „pomodori”, co oznacza „złote jabłka”, a we Francji przypisano mu właściwości afrodyzjaku i nazwano „jabłkiem miłości”…

Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej. Trafił do Europy dzięki Hiszpanom. Niemcy stawiali go na parapetach, a Francuzi ozdabiali nim altany… W XVII wieku francuski ogrodnik ogłosił, że pomidory nie są jadalne, a ich zapach powoduje mdłości. Rosja była pierwszym krajem, w którym rozpoczęto uprawę  pomidorów jako warzyw. Do Polski trafił dzięki królowej Bonie.

Obecny w pomidorze beta-karoten w organizmie zostaje zamieniony w witaminę A, antyutleniacz walczący z wolnymi rodnikami. Jest ona także niezbędna do prawidłowego widzenia oraz regeneracji naskórka, chroni przed promieniowaniem UV. To warzywo ma wiele witamin z grupy B i witaminę C. Znajdziemy w nim dużo potasu regulującego ciśnienie krwi i normalizującego gospodarkę wodną organizmu. Pomidory działają zasadotwórczo i antytoksycznie. Obecne w nich kwasy: chlorogenowy i p-kumarynowy hamują powstawanie substancji rakotwórczych, a pektyny, zwane miękkim błonnikiem pokarmowym, ułatwiają wypróżnianie oraz obniżają zawartość „złego” cholesterolu, co jest przydatne w leczeniu schorzeń układu krwionośnego.

W pomidorze odkryto likopen, naturalny pigment, który determinuje kolor skórki i nadaje czerwone zabarwienie miąższowi. Należy do grupy antyutleniaczy i ma dwukrotnie większą skuteczność niż beta-karoten! Likwiduje wolne rodniki i zapobiega rakowi. Regularne spożywanie go przez mężczyzn obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty. Likopen jest dobrze wchłaniany z przetworów pomidorowych: soku, przecieru, sosu, ketchupu. Stopień wchłaniania wzrasta 2-3 krotnie, gdy sok pomidorowy zostanie podgrzany i połączony z oliwą. Poziom tego składnika utrzymuje się we krwi nawet 24 godziny po jedzeniu. Likopen to związek, który nie ulega rozkładowi podczas gotowania i konserwowania.

Pomidory najlepiej smakują prosto z krzaka. Są świetne w sałatkach, a także pieczone i nadziewane, jako dodatek do kanapek, potraw z ryżu i mięs. Każdy zna pyszną zupę pomidorową, sos do pizzy czy spaghetti. Dla odchudzających się polecany jest mało kaloryczny sok pomidorowy. Z tych warzyw robi się przeciery, koncentraty a także suszy się je. Bywają podawane na deser.

Zielone pomidory przygotowuje się w kwaśnej zalewie lub pokrojone w plastry, przyrządza się z nich konfitury. Osoby zdrowe powinny jeść pomidory z pestkami i skórką. Są one zasobne w błonnik pokarmowy. Pamiętajmy, że trzymanie pomidorów w lodówce to błąd, gdyż optymalne temperatura do ich przechowywania to 15 stopni Celsjusza!

 

Pomidory faszerowane fetą na ciepło lub zimno:

Składniki: 4 dojrzałe, mięsiste pomidory, 200 g sera feta, 1 ząbek czosnku, pęczek koperku lub szczypiorku.

Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Ze środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z fetą. Nadziać tym pomidory. Posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Można też je upiec na małym ogniu, na natłuszczonej blaszce lub zawinięte w folię aluminiową. Pod koniec pieczenia przykryć uprzednio odciętym wierzchem pomidora.

 

Zobacz również:

  1. Faszerowane pomidory na ciepło

  2. Nadziewane pomidory jako zimne przekąski

  3. Wiosenne pasty kanapkowe

  4. Które warzywa są kaloryczne?

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Dlaczego warto jeść pomidory – właściwości dla zdrowia

  1. avatar Gawusia pisze:

    Ja ostatnio polubiłam sok pomidorowy :) postanowiłam go pić ponieważ przeczytałam, że reguluje ciśnienie i taką ciekawostkę, że uspokaja i przyznam, że troszkę prawdy w tej ciekawostce jest :)

  2. avatar sarna pisze:

    Polecam rowniez jajecznice z pomidorami…nie ma nic pyszniejszego!Smacznego!

  3. avatar malgosia74 pisze:

    Pomidorki najlepsze i najczerwieńsze w sezonie, sa przepyszne i też je uwielbiam, te koktajlowe również :) Nie tylko na kanapeczkę ale i do różnych sałatek :) Mniamm.. :)

  4. avatar madzia pisze:

    uwielbiam kanapki z pomidorem:)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Brak miłości- co zamiast?
Hobby, udzielanie się w wolontariacie, to też są jakieś pomysły na taką sytuację... Imprezować...
Witaminy a komórki rakowe
Witaminy wzmacniają organizm, więc mogą przeciwdziałać procesom nowotworowym, ale żeby leczyły raka, to wątpię.
Odszkodowanie
Im mniejsza składka OC tym mniejszej kwoty później można się spodziewać przy wypadku... \niestety,...
Czy warto zakupić mieszkanie nad mo…
Jeśli w sezonie byłoby wynajmowane dając dochody, to tak. Ale tylko po to...