Dietetyczna sałatka z kuleczkami z tuńczyka i białego sera

3 sierpnia 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny


Składniki( na 2 porcje-potrzebujemy 2 miseczki!)

1.Kuleczki

1 puszka tuńczyka w kawałkach

(najlepiej w sosie własnym)

1/3 kostki białego, półtłustego sera

Ziarna słonecznika

Otręby żytnie bądź pszenne

2.Pozostałe składniki

1 duża czerwona papryka

1  duża żółta papryka

Rzeżucha

Szczypiorek

Pestki z dyni

Przygotowanie

Tuńczyka odsączamy, mieszamy z serem białym i formujemy  małe kuleczki, mniej więcej o średnicy 2 cm ( mi zawsze wychodzi koło 20 kuleczek). Całość obtaczamy w ziarnach słonecznika i otrębach. Tak przygotowane wkładamy na chwilę do lodówki, co pozwoli im lepiej utrzymać swój kształt.

Paprykę , z racji na jej twardość, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Tak przygotowaną, wrzucamy do miseczki- najpierw czerwoną, potem żółtą. W  ten sposób powstają nam dwie kolorowe warstwy warstwy sałatki. Zieloną warstwę tworzymy natomiast grupo rozściełając rzeżuchę.

Gotowe kulki układamy na naszej trójwarstwowej sałatce. Następnie kroimy szczypiorek i mieszamy go z odrobiną słonecznika. Posypujemy nasze nasze tuńczykowe kulki.

Całość możemy ozdobić pokrojoną w poprzek papryką.

Ps. Sałatki nie musisz już niczym doprawiać! Szczypiorek, rzeżucha , czy papryka mają tak intensywny- pysznie wiosenny smak, że nie potrzeba nam już pieprzu , czy soli.

PSS. Dla osób lubiących urozmaicone smaki można dodać więcej warstw np. z zielonego jabłka pokrojonego w kosteczkę.

Smacznego!