Dieta ziemniaczana – jadłospis i przepisy
Ogólnie wiadome jest, że ziemniaki są postrzegane jako warzywa tuczące. Tymczasem ziemniak jest bogatym źródłem skrobi, białka, węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Dzięki powyższym wartościom warzywo to reguluje trawienie, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, likwiduje zaparcia i niestrawność.
Ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz wzmacnia i regeneruje ustrój po przebytych chorobach. Podczas przygotowywania ziemniaków należy po prostu pamiętać aby je piec, gotować na parze, a nie smażyć w głębokim tłuszczu a także nie podawać ich z sosami. Dieta ziemniaczana nie może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ ziemniaki zawierają dużo skrobi. Ponadto dietę ziemniaczaną należy urozmaicać mlecznymi przetworami aby uzupełnić ewentualne niedobory wapnia. Przed zastosowaniem każdej tego typu diety warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Zasady diety:
– podczas tej diety należy pic około 2 litrów mineralnej wody niegazowanej, herbatki bez cukru, napoje niskosłodzone
– bardzo wskazany jest ruch na świeżym powietrzu w celu wzmocnienia sił obronnych organizmu oraz dobrego samopoczucia
– dozwolone są przekąski między posiłkami na przykład: 2 sucharki, 3 krakersy, 2 herbatniki, jogurt nieskotłuszczowy, kefir, świeży owoc (pomarańcza, grejfrut, jabłko), marchew, ogórek, papryka, orzech włoski.
Przykładowy jadłospis w diecie
1 dzień
Śniadanie:
1 jabłko, 200 g jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.
II Śniadanie:
kromka razowego chleba z białym serem , herbatka ziołowa niesłodzona
Obiad:
pieczone ziemniaki. 4 ziemniaki w mundurkach pokroić na 4 części, posypać bazylią, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Piec przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 220°C do uzyskania złocistego koloru.. Najlepiej doprawić je ziołami, ewentualnie solą.
Kolacja:
1 brzoskwinia i tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa, 2 średnie ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i plaster żółtego sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut. Podawać z sałatą polaną cytryną.
2 dzień
Śniadanie:
szklanka świeżo wyciśniętego soku z owoców, pomidor z cebulką z dodatkiem ziół, oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
II Śniadanie:
kromka razowego chleba z białym serem, herbata ziołowa niesłodzona.
Obiad:
ziemniaki ugotować w łupinie, obrać i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, pieczarki w grube plastry, szynkę w paski. Na odrobinie oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie por, ziemniaki i pieczarki. Składniki wymieszać, skropić sosem sojowo-grzybowym, doprawić solą i pieprzem, lub ziołami i posypać paskami szynki. Podawać z zieloną sałatą.
Kolacja:
zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Kilka ziemniaków obrać i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut; wodę odlać, ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Dużą cebulę zrumienić na odrobinie masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i tymianek, zagotować. 2 jabłka obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonej formieukładać na przemian plastry ziemniaków i jabłek. Polać rosołem i doprawić do smaku. Zapiekankę piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200°C przez około 30 minut.
3 dzień
Śniadanie:
2 kromki pełnoziarnistego chleba z 3 łyżkami twarożku z ziołami do tego szklanka soku pomidorowego.
II Śniadanie:
kiść winogron do tego szklanka niegazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem z 1 cytryny.
Obiad:
ziemniaki faszerowane. 2 obrane, ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich środek. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia lub kilka krewetek, masą napełnić łupiny. Posypać tartym ostrym serem żółtym, wiórkami masła i jeśli ktoś lubi kilkoma kaparami. Zapiec w piekarniku. Do picia szklanka jogurtu z owocami.
Kolacja:
sałatka ziemniaczana. 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków, 1 ogórek kiszony, 1 cebulę i 1 marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Zobacz również:
- Odchudzająca zupa
- Najczęstsze pułapki jedzeniowe
- Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
- Jajka w dietach odchudzających
- Najgroźniejsze jedzenie świata