URODA I ZDROWIE

Dieta zgodna z grupą krwi AB

29 stycznia 2019, dodał: Redakcja
Grupa krwi AB jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Jest ona wynikiem połączenia genetycznego grupy A i B. Ta genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności dlatego też dr D’Adamo określił ją jako enigmatyczną. Czasami złożone antygeny tej grupy AB charakteryzują się właściwościami typu A, w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie B. Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości.
Osoby z grupą AB nie powinny jeść zbyt wiele mięsa. Większość żywności, która jest polecana lub niewskazana w grupach A i B, jest na ogół również wskazana względnie zła dla grupy AB. Wyjątek stanowią np. pomidory, których osoby z grupą A i B nie powinny spożywać, a osoby z grupą AB mogą spożywać bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych.
Współcześni ludzie z grupą AB, by chronić swoje zdrowie wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi on rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Układ immunologiczny ludzie z grupą AB odziedziczyli po przodkach grupy A. Reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi A i B. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie AB stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę. Bardzo ważny problem zdrowotny w tej grupie to zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego, a także zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów jak w grupie A. Słabym punktem Enigmy jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary.
Grupa krwi AB jest lepiej przystosowana do trawienia białek zwierzęcych. Podczas trawienia mięsa i drobiu grupa krwi AB zapożycza charakterystyczne cechy z grup A i B. Podobnie jak grupa krwi A nie wytwarza dostatecznej ilości kwasu żołądkowego do skutecznego trawienia zwierzęcego białka. Grupa krwi AB potrzebuje szczególnie tych protein mięsnych, które wskazane są dla osób z grupą krwi B, i zawarte są w mięsie, jagniąt, baraninie, królikach oraz indykach, ale nie w wołowinie. Lektyny, które powodują zaburzenia krwi i przewodu pokarmowego grupy krwi B, oddziałują w ten sposób na grupy AB. Należy więc odstawić całkowicie kurczaki. Unikać należy także mięs wędzonych i z konserwantami. Ta żywność może spowodować raka żołądka u ludzi z niskim poziomem kwasu żołądkowego, a te cechę dzieli wspólnie z grupą krwi A. Ryby i owoce morza to pierwsze źródło białka dla osób z grupą krwi AB. Białko powoduje zwiększa masę tkanek aktywnych, dostarcza białek niezbędnego do optymalnego działania cytotoksycznych krwinek białych. Istniej szeroka gama ryb i owoców morza wskazanych dla grupy krwi AB i będących doskonałym źródłem białka. Podobnie jak grupa krwi A, grupa AB ma trudności z przyswajaniem lektyn zawartych w takich rybach jak flądra czy sola. Ślimak winniczek zawiera potężne lektyny, które w sposób szczególny aglutynują dwie najbardziej pospolite formy zmutowanych komórek A – podobnych do  raka piersi. Jest to pozytywny rodzaj zlepiania, ponieważ lektyny ślimaka oczyszczają organizm z chorych komórek. Nabiał dla osób z grupą krwi AB jest równie wskazany jak dla grupy B. Szczególnie polecane są skwaśniałe produkty takie jak jogurt, kefir i nisko tłuszczowa kwaśna śmietanka. Jednak istnieje problem z nadmierną produkcją śluzu. Jeżeli pojawią się takie dolegliwości należy odstawić produkty mleczne. Jaja są bardzo dobrym źródłem protein. Chociaż zawierają bardzo dużo cholesterolu, a osoby z grupą krwi AB (podobnie jak A) są podatne na choroby serca, to jednak badania wykazały, że ten największy „oskarżony” to nie cholesterol zawarty w żywności, ale raczej nasycone tłuszcze. Spożywając jaja można zwiększyć ilość protein, ale też obniżać poziom cholesterolu, jeśli będzie się spożywać na każde żółtko dwa białka.

Produkty wskazane:

1) Mięsa i drób: baranina, indyk, jagnię, królik.
2) Owoce morza: albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
3) Jaja i nabiał: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
4) Oleje i tłuszcze: olej z oliwek.
5) Orzechy i pestki: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
7) Zboża: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
8) Chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
9) Ziarna i makarony: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
10) Warzywa: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
11) Owoce: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
12) Soki i napoje: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
13) Przyprawy: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
14) Herbatki ziołowe: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
15) Używki: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
16) Inne przyprawy: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.

Produkty niewskazane:

1) Mięsa i drób: bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaki, mięso bawołu, przepiórki, serca, szynka, wieprzowina, wołowina, wołowina mielona.
2) Owoce morza: barakuda, bieługa, flądra, halibut, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornice, raki, sardela, skrzydelnik, szara sola, śledzie (marynowane), węgorz, żółw, żaby.
3) Jaja i nabiał: lody, masło, maślanka, pełne mleko, ser amerykański, ser blue, ser brie, ser camembert, ser parmesan.
4) Oleje i tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy.
5) Orzechy i pestki: masło sezamowe, orzechy laskowe, masło słonecznikowe, mak, pestki dyni, siemię sezamu, pestki słonecznika.
6) Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola aduke, azuki, czarna, garbanzo, fava, lima, nerkowata, groszek „czarne oczko”.
7) Zboża: gryka, kamut, kasha, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane.
8) Chleb i grzanki: bułki kukurydziane.
9) Ziarna i makarony: makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana.
10) Warzywa: awokado, fasola limejska, grzyby shitake, grzyby abalone, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała, kukurydza żółta, oliwki czarne, papryka: czerwona, zielona, żółta, jalapeno, rzodkiewki.
11) Owoce: banany, mango, gruszki, granaty, guawa, karambola, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar.
12) Soki i napoje: sok pomarańczowy.
13) Przyprawy: allspice, anyżek, esencja migdałowa, kapary, ocet balsamiczny, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna.
14) Herbatki ziołowe: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka, lipa, rabarbar, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.
15) Używki: coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likiery destylowane, napoje gazowane.
16) Inne przyprawy: ketchup, kwaśne marynaty, marynaty z koprem, marynaty koszerne, marynaty słodkie, relish, sos Worcestershire.
Należy jadać od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi AB. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Tyciu sprzyja: czerwone mięso, fasola, kukurydza, gryka, pszenica, zaś chudnięciu: ryby i owoce morza, produkty mleczne, zielone warzywa, tofu, ananas. Zalecane dania są niskokaloryczne i zbilansowane. Osoba stosująca się do zaleceń będzie mogła utrzymać ciężar ciała bez najmniejszego problemu, a nawet stracić trochę kilogramów. Wybór alternatywnego pożywienia jest zalecany wówczas, gdy preferuje się lekkostrawne jedzenie lub ograniczenie spożywanych kalorii. Zdarza się, spotkać składnik w przepisach, który znajduje się na liście produktów niewskazanych. Są to małe ilości (na przykład szczypta pieprzu) i mogą być przez organizm tolerowane, zwłaszcza jeśli przestrzega się diety.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:
1) Woda z cytryną (po wstaniu), 200 ml soku grejpfrutowego, 2 kromki chleba Ezekiela,
ser jogurtowo-ziołowy, kawa.
2) Woda z cytryną (po wstaniu), świeży sok z grejpfruta, granola klonowo-orzechowa, mleko sojowe, kawa.
3) Woda z cytryną (po wstaniu), świeży sok z grejpfruta, 1 jajko w koszulce, 2 kromki chleba esseńskiego z masłem migdałowym, kawa.
4) Pudding z dzikiego ryżu, winogrona, kawa.
5) Omlet z jednego jajka z serem mozarella i gotowanymi na parze  brokułami, kawa.
6) Naleśniki z mąki orkiszowej ze smażonymi jabłkami, sok z papai, 1/2 grejpfruta, kawa.
7) Serek wiejski ze świeżym ananasem i kiwi, kromka chleba sojowego z konfiturami  z wiśni, kawa.
8) Płatki owsiane z suszoną żurawiną, syrop klonowy i mleko kozie, sok ananasowy, kawa.
9) Omlet z jednego jajka z serem feta, pomidorem i bazylią, kromka chleba migdałowo-ryżowego z konfiturami z moreli, 1/2 grejpfruta, kawa.
10) Proso z rodzynkami i mlekiem sojowym, 1/2 grejpfruta, kawa.
Obiad:
1) 20 dag plasterek z piersi indyka, 2 kromki chleba żytniego, sałata Cezara, śliwki, herbata ziołowa.
2) Tabbouleh, kiść winogron lub jabłko, mrożona ziołowa herbata.
3) Tofu sardynkowe lub lasagna Tofu- Pesto, sałatka z zielonych warzyw, śliwki, herbata ziołowa.
4) Masło z orzeszków ziemnych, rodzynki i miód na chlebie Ezekiela, sok żurawinowy.
5) Zupa cebulowa z chlebem francuskim i gruyere, mieszana  sałatka.
6) Zupa z soczewicy, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną.
7) Zupa z indyka, chleb żytni z plasterkami koziego sera.
8) Sałatka z tuńczyka z majonezem i kiełkami lucerny na chlebie żytnim, paluszki marchewkowe i selerowe, woda mineralna z cytryną.
9) Chili z fasolą pinto, brązowy ryż, mieszana sałatka.
10) Sałatka z fasoli z czerwoną cebulą, serem kozim i cytrynowym, sosem vinaigrette, woda mineralna.
Podwieczorek:
1) Ciasteczka z tofu i sera, mrożona herbata ziołowa.
2) Ciastka z wiórkami z wiórkami z chleba świętojańskiego, kawa lub herbata ziołowa.
3) Sok owocowy z jogurtem.
4) Orkiszowa bułeczka z ananasem, zielona herbata.
5) Chleb cytrynowy, wiśnie, kawa.
6) Chleb Wasa z serem kozim, wiśnie, zielona herbata.
7) Kefir, śliwki.
8) Bułeczka orkiszowa z borówką, jabłko, zielona herbata.
9) Kromka chleba ananasowego, wiśnie, herbata imbirowa.
10) Baklava, kawa.
Kolacja:
1) Omlet z tofu, duszone warzywa, sałatka owocowa, kawa bezkofeinowa
2) Pieczony królik, sałata z fasolki szparagowej, ryż basmati, mrożony jogurt, kawa bezkofeinowa, ewentualnie czerwone wino.
3) Gotowany łosoś ze świeżym koperkiem i cytryną, szafran z brązowym ryżem, sałatka ze szpinaku, kawa bezkofeinowa, (ewentualnie czerwone wino).
4) Smażony anioł morski z makaronem i pietruszką, gotowane na parze brokuły z cytryną, plasterki pomidora, czerwona cebula i cytrynowy sos vinaigrette.
5) Pieczony na grillu udziec jagnięcy z curry, ryż basmati, duszone warzywa zielone, sałatka ogórkowa, zielona herbata.
6) Łosoś z czosnkiem, imbirem i kolendrą, brązowy ryż, duszony seler, szklanka białego wina.
7) Pieczony na grillu pstrąg tęczowy, ubite słodkie ziemniaki, pieczony na grillu bakłażan i cukinia, szklanka białego wina, winogrona.
8) Wątróbka z grzybami i cebulą, pieczone ziemniaki z ziołami, duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem, szklanka wina.
9) Gotowany red snapper, makaron szpinakowy z kalafiorem i czosnkiem, pokrojone na plasterki pomidory, ogórki i czerwona cebula z sosem vinegrette.
10) Gulasz z królika z marchwią, ziemniakami, selerem i pasternakiem, duszony szpinak z czosnkiem, francuski chleb, sałatka z owoców tropikalnych.

Przykładowe przepisy:

Ciasteczka z tofu i sera (pieczone) (przepis Yvonne Chapman)
Składniki: 700 g sprasowanego tofu, 2/3 szklanki mleka sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Ciasto na placek: 3/4 szklanki zalecanej mąki (np. żytniej), 1/2 szklanki mąki z owsa, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki stołowe zimnej wody.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto: Wymieszać suche składniki, dodać olej, później wodę i mieszać aż całość uzyska stałą konsystencję. Rozwałkować i pociąć na 20 cm kawałki. Zrobić wgłębienia w cieście widelcem po obu stronach. Wypełnić środek miksturą z tofu, piec w temperaturze 160°C przez 30 do 45 min. Porcja na 8 osób.
Omlet tofu
Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę 5-6 grzybów portobello, posiekanych, 200 g utartej szalotki 1 łyżeczka japońskiej mirin lub sherry, 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 1 łyżeczka stołowa świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin.
Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej mikstury i przykryć pokrywką patelnię. Dusić na małym ogniu przez około 15 min., aż jajka będą ugotowane. Następnie danie wyjąć z patelni i przyrządzić drugą część. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.
Ciastka z wiórkami z chleba świętojańskiego
Składniki: 1/2 szklanki oleju canola, 1 i 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej lub z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone).
Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny i rozgrzać piekarnik do temperatury 190oC. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 min., dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.
Tabbouleh
Składniki: 1 szklanka gotowanego prosa, 1 pęczek siekanej zielonej cebuli, 4 pęczki siekanej pietruszki, 1 pęczek siekanej mięty lub 2 łyżki stołowe suszonej mięty, 1 duży ogórek, obrany i posiekany, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sok z 3 cytryn, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: Wsypać proso do dużego naczynia. Dodać posiekane warzywa i dobrze wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryn i sól. Podawać na świeżych liściach zielonej sałaty. Całość tworzy smaczną przekąskę lub sałatkę piknikową. Porcja na 4 osoby.
Tofu sardynkowe
Składniki: 1 puszka sardynek bez ości, 2 plasterki (po 2,5 cm) średniego lub twardego tofu, 1/4 łyżeczki startego chrzanu, szczypta octu jabłkowego, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Ugnieść sardynki widelcem i połączyć z tofu. Dodać chrzan i ocet. Wymieszać dokładnie składniki. Formować nieduże kotleciki. Gotować je w oliwie w ciężkim rondlu aż do zbrązowienia po obu stronach. Można je również opiekać w ruszcie. Podawać z sałatą. Porcja na 2 osoby.
Lasagna tofu-pesto
Składniki: 450 g tofu zmieszango z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 paczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 9 szklanek ryżu lub lasagna z makaronu orkiszowego, gotowane, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wymieszać tofu z jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Warstwę jednej szklanki sosu umieść w brytfannie 24 × 38 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać ser, a następnie sos. Powtarzać te czynności aż do zakończenia makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.
Zupa z soczewicy
Składniki: 2 kostki bulionu warzywnego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, curry, papryka słodka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucić 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucić szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawić curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie pokroić cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażyć na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodać ją do gotującej się zupy curry z soczewicą. Zupę curry z soczewicy gotować na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 min. Podawać ciepłą.
Zupa cebulowa
Składniki: 2 duże cebule, 1 marchewka, 4 łyżki białego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju (dzięki temu masło się nie przypali), pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki, sól, pieczywo francuskie, ser gruyere (lub ew. inny miękki).
Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa. Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać wino. Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce. Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.
Zainteresowanych tematem i szczegółową charakterystyką diet opartych na grupie krwi odsyłam do książek źródłowych autora diety oraz pozycji powstałych w oparciu o jego zalecenia dostępnych na polskim rynku.
Dodała: Marta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wypadające matowe włosy
Generalnie trzeba zwrócić uwagę na poziom witamin w diecie...
Dieta z niskim IG
Ale masz insulinooporność czy cukrzycę? Na stronach dietetyków pewnie można coś takiego znaleźć......
Jedzenie kompulsywne
Mnie się zdarzało jak oglądałam tv, nie zastanawiałam się wtedy, że zjadłam już sporo...
Leady - jak je pozyskać?
> Cosmix napisał/a: > Skuteczne są kampanie dedykowane do konkretnych grup odbiorców na Fb. Dokładnie,...