Dieta winna: czy alkohol wyszczupla?

19 lipca 2018, dodał: _Lena_
Artykuł zewnętrzny

 

Czy słyszeliście o diecie winnej ? Rezultaty, jakie możną osiągnąć są zaskakujące. Tymczasem lampka czerwonego wina to cenne źródło polifenoli i antyoksydantów, które są znane ze swoich właściwości zdrowotnych.

 

Na diecie winnej spożywasz codziennie około 1400-2000 kcal. Przerwy pomiędzy posiłkami to czas, kiedy organizm spala tłuszcz. Z tego powodu staraj się unikać spożywania jakichkolwiek przekąsek. Aby dostarczyć organizmowi odpowiedni wartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 staraj się dodawać do sałatek i warzyw po 1 łyżce oleju lnianego. Nie unikaj jedzenia ryb (2-3 razy w tygodniu), staraj się wybierać wołowinę i jagnięcinę zwierząt karmionych naturalnie i hodowanych w naturalnych warunkach.

 

Spożywanie wina na diecie winnej chroni przede wszystkim naczynia krwionośne Należy pamiętać, że prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych może pomagać w zapobieganiu raka oraz pomaga zachować w dobrej formie serce, mózg i inne organy. Z przeprowadzonych przez naukowców badań wynika, że procyjanidy, polifenole, które pojawiają się w młodych czerwonych winach mają znaczący, pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie substancje odżywce i cieszyć się dobrym zdrowiem stosuj urozmaiconą dietę. Proponuje się co tydzień lub częściej wprowadzać zmiany w jadłospisie, by mieć pewność, że organizm otrzymuje wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

 

 

Aby schudnąć pamiętaj by zwiększyć spożycie produktów pełnoziarnistych, wyeliminować jedzenie i napoje bogate w cukier, zmniejsz spożycie soli, pij wino głównie do posiłków i wystrzegaj się nadmiernego jego spożycia. Nie unikaj urozmaicania owoców i warzyw, ogranicz również spożywanie mięsa, zastępując go roślinnymi źródłami białka (głównie fasola, rośliny strączkowe) lub białkiem zawartym w rybach. Umiarkowane spożycie wina (do 1 – 2 lampki wina dziennie po posiłku) może przyczyniać się do poprawy zdrowia. Inne produkty zawierające procyjanidy: czekolada, jabłka, żurawina, owoce, orzechy, przyprawy.

 

Pamiętaj:

  • jeżeli chcesz schudnąć staraj się nie przegryzać pomiędzy posiłkami,
  • wino (szczególnie młode, czerwone) zawiera policyjanidy, które pozytywnie wpływają na cały organizm,
  • jeżeli nie chcesz pić wina możesz czerpać polifenole z innych źródeł,
  • dieta oparta na winie uwzględnia kompletny plan żywieniowy, który jest niezbędny by uzyskać optymalną jakość życia. Uwaga skupia się na prawidłowym łączeniu węglowodanów, białka i tłuszczów,
  • regularne lecz umiarkowane picie wina wpływa dobroczynnie na organizm (w tym i krzepliwość krwi),
  • jedno duże jabłko dziennie zapewni całkiem sporą porcję procyjanidyn.
  • około 50 g malin lub 100 g jeżyn, truskawek lub czerwonych porzeczek zawiera podobną ilość polifenoli co 125 ml czerwonego wina,
  • zjadaj zrównoważone ilości białka – tłuszczów – węglowodanów,
  • wybieraj żywność, która zawiera dużo witamin i minerałów,
  • wykorzystaj siłę czerwonego wina oraz żywności bogatych w polifenole,
  • poznaj swój indeks masy ciała BMI – on określi czy masz prawidłową wagę.

 

Materiały zaczerpnięte ze strony :

http://www.poprostuzdrowo.pl/Diety/Klasyczne/Opis/dieta_winna

zobacz również:

Czy wino jest zdrowe?

Jakie wino pasuje do sera?

Wino na stole – jak serwować i jakie podawać kieliszki?

Co zawierają winogrona?