Dieta w Hashimoto, refluksie i przepuklinie przełyku – zalecenia żywieniowe

7 marca 2023, dodał: Magdalena Nowicka Dietetyk
Artykuł zewnętrzny

Zapalenie tarczycy znane również pod nazwą Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami m.in. refluksem żołądkowo-przełykowym oraz przepukliną przełyku. Odpowiednio dobrane żywienie w znacznym stopniu wpływa na polepszenie samopoczucia osoby chorej, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych objawów.

hashimoto

Znaczna część osób, u których doszło już do refluksu lub przepukliny przełyku nie zdaje sobie z tego sprawy, ponieważ mogą u nich przebiegać bez objawów. Osoby zgłaszające się do lekarza najczęściej skarżą się na zgagę i uczucie pieczenia. Objawy w obu chorobach mogą być podobne.

Do najczęstszych z nich zaliczamy:

  • Zgaga i cofanie się treści pokarmowej do przełyku – refluks żołądkowo-przełykowy
  • Uczucie pieczenia za mostkiem
  • Ból w klatce piersiowej
  • Ból przy przełykaniu i problemy z przełykaniem
  • Wzdęcia

Objawy najczęściej pojawiają się po zbyt szybkim zjedzeniu posiłku bez dokładnego przeżucia i pogryzienia, w pozycji leżącej, a także w czasie snu.

Jak powinna wyglądać dieta przy tych schorzeniach?

Zarówno dieta w Hashimoto, jak i refluksie oraz przepuklinie przełyku jest bardzo podobna. W przypadku występowania nadwagi lub otyłości ważna jest redukcja masy ciała do prawidłowej wartości, przy zastosowaniu diety o obniżonej kaloryczności. Dieta powinna być dobierana indywidualnie, bo każdy organizm może zachowywać się inaczej w określonej jednostce chorobowej.

Powinna być lekkostrawna oraz bogata w produkty przeciwzapalne, co zmniejszy ryzyko powstania dodatkowych chorób np. cukrzycy, czy nowotworów, a także zmniejszy uciążliwe objawy towarzyszące w refluksie, czy przepuklinie przełyku.

Podstawowym celem jest zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego, który mając kwaśne pH i cofając się uszkadza błonę śluzową przełyku, co przyczynia się do powstawania groźnych powikłań.

Dieta przeciwzapalna bogata jest w warzywa i owoce pozbawione skórki i pestek, które zawierają nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także antyoksydanty, karotenoidy, antocyjany oraz flawonoidy. Odpowiednia ilość błonnika zmniejszy ryzyko powstawania zaparć. W diecie powinny znaleźć się również produkty pełnoziarniste, jednak nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jak organizm zareaguje na te produkty. W tym przypadku ważne jest obserwowanie swojego ciała po zjedzonym posiłku.

Bardzo ważne jest spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 i należą do nich oleje roślinne, ryby, nasiona i pestki. Jeśli istnieje konieczność można, również włączyć ich  po wcześniejszym skonsultowaniu ze specjalistą.

Niezwykle istotnym aspektem jest dbałość o higienę jedzenia. Jednym z niekorzystnych przyzwyczajeń, które mogą prowadzić do powstawania refluksu jest jedzenie w pośpiechu, dlatego posiłki powinny być spożywane na siedząco, bez udziału rozpraszaczy w postaci telewizora, telefonu, czy innych urządzeń. Należy skupić się na posiłku, przeżuwać dokładnie każdy kęs i nie spieszyć się.

Zalecane techniki przygotowywania potraw to gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii aluminiowej i pergaminie, duszenie bez wcześniejszego obsmażenia. Należy ograniczyć smażenie tradycyjne i na głębokim tłuszczu.

Zaleca się spożywanie 5-6 posiłków, o małej objętości w równych odstępach czasu, a ostatni powinien być zjadany na około 2-3 godz. przed snem.

Należy wyeliminować, również żywność wysokoprzetworzoną.

W przypadku zaostrzenia choroby należy zmniejszyć ilość przyjmowanego błonnika. Jeśli do tej pory spożywano produkty pełnoziarniste, to należy zamienić je na produkty z białej mąki. Spożywając owoce i warzywa należy obierać je ze skórki i pozbywać ich pestek.

Produkty zalecane:

  • Produkty zbożowe: pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, kasza manna, sucharki, płatki owsiane (mogą potrzebować wcześniej przetarcia), ryż biały, makaron pszenny, drobne kasze
  • Mięso i ryby: chude mięso (drób, indyk – najlepiej pierś, bez skóry, cielęcina i wołowina), chude wędliny drobiowe, chude ryby: sola, dorsz, mintaj, sandacz, morszczuk
  • Nabiał: mleko 0,5% i 2%, ser biały chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach
  • Jajka: gotowane na miękko, na parze: jajecznica, omlet, żółtka do zaprawiania zup
  • Warzywa: gotowane, marchew, kalafior, buraki, szpinak, zielony groszek (najlepiej przetarty), fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, ziemniaki gotowane, tłuczone lub puree
  • Owoce: dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane lub przetarte jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, rozcieńczone soki z porzeczek, malin, jeżyn
  • Zupy: kleiki, zupy mleczne, jarzynowe, ziemniaczane, zupy zaprawiane mąką, żółtkiem jaja lub z dodatkiem masła
  • Tłuszcz: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy
  • Przyprawy: łagodne, w ograniczonych ilościach sok z cytryny
  • Napoje: woda niegazowana, słaba herbata, słaba kawa zbożowa
  • Słodycze: kisiele, mało słodki biszkopt, galaretki z owoców, kremy z mleka, kompoty

Produkty niezalecane:

  • Produkty zbożowe: produkty pełnoziarniste – jeśli są źle tolerowane przez organizm, makarony ciemne, ryż brązowy, pieczywo razowe, żytnie, mąka żytnia i razowa, kasza gryczana, pęczak, potrawy smażone na tłuszczu lub polewane tłuszczem – naleśniki, kluski
  • Mięso i ryby: wieprzowina, baranina, kaczka, gęsina, dziczyzna, tłuste wędliny, pasztety, konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone, tłuste ryby morskie: makrela, śledź, łosoś, tuńczyk, sardynki
  • Nabiał: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, ser żółty, pleśniowy, topiony i typu feta
  • Jajka: smażone na tłuszczu, gotowane na twardo
  • Warzywa: kapustne, papryka, cebula, czosnek, szczypior, ogórki, rzodkiewki, kukurydza, szparagi, karczochy, nasiona roślin strączkowych (soja, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób), warzywa smażone i w zalewie octowej, grzyby, ziemniaki smażone, w postaci chipsów i frytek
  • Owoce: kwaśne, cytrusy, surowe, ze skórką, suszone
  • Zupy: na wywarach z mięsa oraz kości, zaprawiane kwaśną śmietaną, z proszku, z niezalecanych warzyw i owoców, rybne
  • Tłuszcz: margaryny twarde, boczek, smalec, słonina, kwaśna śmietana, orzechy
  • Przyprawy: curry, papryka ostra, słodka, pieprz, ocet, musztarda, chrzan, kostki rosołowe, maggi, buliony w kostkach
  • Napoje: alkohol, mocna kawa i herbata, woda gazowana, słodkie napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada
  • Słodycze: słodycze z dużą ilością cukru, z bitą śmietaną, desery z niezalecanymi owocami i warzywami, z czekoladą, z orzechami

opracowanie: dietetyk Magdalena Nowicka

www.instagram.com/mnowicka.dietetyk

zobacz również:

Poznaj sprawdzony sposób na dostęp do lekarzy specjalistów bez kolejki

Obiad w diecie Hashimoto

Lekkie obiady polecane przez dietetyka

Śniadania w chorobie Hashimoto