Dieta pod kolor oczu

8 października 2017, dodał: pinkmause

Spójrz w lustro. Przyjrzyj się dokładnie kolorowi swoich oczu. Według specjalisty dietetyka Barbary Rias-Bucher, autorki książki „Dieta według koloru oczu”, to właśnie barwa Twojej tęczówki wskazuje najzdrowszą dla Ciebie dietę. Masz niebieskie oczy – jasne albo ciemne? Sprawdź, jakie produkty są najlepsze dla Ciebie.

Dieta – oczy brązowe

Jeżeli masz brązowe oczy, jesteś pozytywnie nastawiona do świata i ludzi – twierdzi Barbara Rias-Bucher. Należysz do osób z natury radosnych i pełnych temperamentu. Choć często dopada cię stres, potrafisz nad nim zapanować. W sytuacjach stresowych trzymasz nerwy na wodzy i nie dajesz się ponieść emocjom. Potrafisz łatwo się wyciszyć i szybko odreagowujesz zmęczenie. Nie rozpamiętujesz przykrych wydarzeń. Potrafisz łatwo się wyciszyć. Twoje słabe punkty to: żołądek, jelita, wątroba i woreczek żółciowy. Dlatego powinnaś uregulować przemianę materii, zapobiegać zaparciom i oczyścić wątrobę.
Twój sposób na zdrowie to regularne posiłki i kuchnia domowa. Według wymienionej diety, tylko one uchronią cię przed problemami ze zdrowiem. Na pewno zapomnieć możesz o fast foodach i jedzeniu w pośpiechu. Unikaj nadmiaru tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego. Spokojny lunch w gronie przyjaciół będzie znacznie pożyteczniejszy niż jedzony w biegu i niezbyt zdrowy posiłek w barze. Korzystne dla Ciebie produkty powinny zawierać przede wszystkim dużo garbnika i naturalnej goryczy oraz dużo odtruwającej wątrobę siarki i substancje oczyszczające. Doskonałe będą rzodkiewki, rzepa, chrzan, karczochy i koper włoski, który ma właściwości odtruwające organizm i wspomaga pracę nerek oraz wątroby. Przekąską poprawiającą nastrój są owoce. A jeśli jesteś zdenerwowana, sięgnij po sucharki albo jogurt. Powinnaś jeść lekkostrawne posiłki oparte na warzywach i dobrych węglowodanach. Pohamuj swoją tendencję do szybkiego jedzenia, przeżuwaj dokładnie, nie łykaj zbyt dużych kawałków, pośpiech przy jedzeniu wpływa niekorzystnie na twoją figurę.

Przykładowe przepisy:

Risotto z karczochów

 

Składniki: 8 małych karczochów, 2 posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 litr bulionu z kury lub warzyw, 10 dag masła, 4 pokrojone w kostkę szalotki, 15 dag startego parmezanu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 25 dag ryżu do risotto, ewentualnie 70 ml wermutu.

rrrr

Przygotowanie: Karczochy myjemy, łodygi obcinamy do długości 5 cm. Odłamujemy zewnętrzne liście, końcówki pozostałych nacieramy sokiem z cytryny. Karczochy przekrawamy na pół i gotujemy przez 5 min. we wrzątku z dodatkiem soli i soku z cytryny. Po odcedzeniu kroimy na paski, które (podlewając wodą) dusimy na oliwie z czosnkiem. W patelni na pozostałej oliwie dusimy posiekane szalotki, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aż stanie się szklisty. Zalewamy wówczas bulionem (tak by tylko przykrył ryż) i na małym ogniu gotujemy, aż wchłonie się cały płyn. Podlewamy resztą bulionu, dodajemy karczochy, parmezan, wino i masło. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Roladki z cukinii


Składniki:
30 serka śmietankowego  z ziołami, szczypta papryki w proszku, sól, 1 łyżeczka szczypiorku,  duża cukinia, 20 g szynki, 15 g grissini,  1 łyżeczka oleju, jogurt grecki
rol2
Przygotowanie: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na 6 cienkich plastrów – zgrillować na patelni grillowej. Grissini (grube paluszki) podzielić na kawałki.Po wystudzeniu posmarować serkiem, położyć plasterek szynki i paluszki. Dip z jogurtu doprawić papryką i solą, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Roladki podawać z dipem.

Chłodnik litewski


Składniki:
1 pęczek botwiny z młodymi buraczkami, 1,5 l odtłuszczonego jogurtu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół szklanki posiekanego koperku, 2 pokrojone w drobną kostkę ogórki, 6 jaj na twardo (opcjonalnie), pęczek rzodkiewek.
zzzz
Przygotowanie: Duży pęczek botwiny (wraz z młodymi buraczkami) umyć i posiekać. Obrane buraczki pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do garnka, zalać 120 ml wody i dusić przez 10 min. Odstawić do wystygnięcia, następnie wymieszać z jogurtem. Dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół szklanki posiekanego koperku i 2 pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewki.  Posolić do smaku i odstawić na 1,5 godziny do lodówki. Chłodnik można przyozdobić szczypiorkiem lub ugotowanym na twardo pokrojonym jajkiem.

Letnia sałatka owocowa

Składniki: 4 filiżanki truskawek lub malin, 2 filiżanki borówek, 2 kiwi lub brzoskwinie, 2 banany, 1 podzielony na cząstki grejpfrut, 1 opakowanie naturalnego jogurtu, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
saaa
Przygotowanie: Wymieszaj pokrojone owoce. Połącz jogurt, sok z cytryny, cukier i ekstrakt waniliowy. Polej owoce sosem, podawaj schłodzone.

Sałatka z rzodkiewek


Składniki:
1 pęczek czerwonej rzodkiewki, 3 białe rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku, 4 ogórki, 5 plasterków papryki , seler naciowy,  oliwa z oliwek, sól, pieprz.
ogo
Przygotowanie: Rzodkiewkę pokroić w kostkę, pozostałe składniki pokroić drobniutko, po czym dodać do smaku soli i pieprzu oraz oliwę.  Wszystko razem wymieszać. Sałatka ta jest bardzo zdrowa jak i szybka w przygotowaniu.

Dieta – oczy niebieskie

 

Jeżeli masz jasnoniebieskie oczy, to według autorki diety należysz do osób, których „wszędzie jest pełno”. Masz niespożyte ilości energii. Należysz do osób dynamicznych, pełnych radości życia i fantazji. Twoja przemiana materii jest taka jak Twój temperament: niezwykle szybka. Niestety, zbyt szybkie procesy spalania mogą obciążać nerki, mięśnie i stawy. Właściwie skomponowana dieta pomoże Ci uregulować przemiany energetyczne, usprawni pracę nerek. Kontroluj swój metabolizm, aby nie dopadł cię syndrom wypalenia.
Powinnaś jeść przede wszystkim produkty odkwaszające czyli warzywa, szczególnie te strączkowe (np. fasolę, groch), chleb, ziemniaki, pomidory. Nie powinnaś sobie żałować energii w postaci dobrych węglowodanów. Ogranicz wędliny, mięso i jego przetwory oraz słodycze, a także napoje z kwasem fosforowym. Mleko kokosowe i śliwki orzeźwią i napoją spragnione komórki. Natomiast proso, kasza jaglana, śliwki i jabłka uspokoją. Między posiłkami Twoje samopoczucie poprawi kanapka z ogórkiem lub kromka ciemnego pieczywa z białym serem i konfiturą.
Jeśli masz oczy ciemnoniebieskie cechuje Cię spokój, zrównoważenie i skłonność do leniuchowania. Bywa, że cierpisz na bezsenność, ogólne osłabienie, miewasz kłopoty z żołądkiem, pęcherzem, często dopada Cię katar. Odnajdujesz przyjemność w jedzeniu, smakowaniu i delektowaniu się posiłkiem. Nie zadręczaj się wyrzutami sumienia, jeśli od czasu do czasu pozwolisz sobie na łasuchowanie. Zaszkodzi Ci to mniej niż innym.
Na liście najkorzystniejszych dla Ciebie produktów znajdują się melony, jeżyny, brzoskwinie, brukselka i kalarepa. Mała dawka słodyczy doda siły i energii. Idealne są też produkty bogate w węglowodany, takie jak: ryż, makaron, ziemniaki.

Przykładowe przepisy:

Fasola w rozmarynowej oliwie


Składniki:
250 g fasoli, 1 główka czosnku, 3 duże łodygi świeżego rozmarynu, oliwa z oliwek, extra virgin, sól morska, pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie: Przed gotowaniem namoczyć fasolę przez 24 godziny. Fasolę ugotować z gałązką rozmarynu i połową czosnku. Na patelni podgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać pozostałe ząbki czosnku i pozostały rozmaryn. Smażyć, aż czosnek będzie chrupiący, a oliwa przejmie smak rozmarynu. Odsączyć fasolę i dodać do rozmarynowej oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Fasola po meksykańsku

Składniki: 250 g czerwonej fasoli, 500 g łopatki wołowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu wieprzowego, 1 mała ostra czerwona papryka, 1 łyżeczka soli, zmielony czarny pieprz i ostra papryka w proszku, 400 g pomidorów, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Przygotowanie: Fasolę moczyć w wodzie przez 12 godzin. Mięso pokroić w równą kostkę. Obrać czos¬nek i cebulę, drobno pokroić. Fasolę zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyła i gotować przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Smalec rozgrzać, mieszając, przesmażyć na nim mięso, cebulę i czosnek; przełożyć wszystko do garnka z fasolą. Ostrą paprykę przekroić na pół, usunąć zgrubienia i nasiona; pokroić bardzo drobno i dodać do fasoli razem z solą, pieprzem, papryką w proszku. Garnek szczelnie przykryć i gotować fasolę na małym ogniu jeszcze jedną godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do fasoli 10 min. przed końcem gotowania. Przed podaniem fasolę posypać pietruszką.

Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem


Składniki:
3 szklanki wody, 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko i 1 gruszka, 2 łyżki wypłukanych rodzynek ,1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, cienki plasterek korzenia imbiru, cynamon.
Przygotowanie: W misce lub drugim garnku wypłukać kaszę. Zagotować wodę, wsypać kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodać imbir. Gdy woda się wchłonie, odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posypać szczyptą cynamonu.

Grillowany melon z konfiturami

Składniki: 1 melon, słoiczek konfitur wiśniowych lub innych, płatki migdałów, listki mięty.
Przygotowanie: Melon dokładnie umyć, wytrzeć, nie obierać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić na cząstki. Ułożyć owoce na natłuszczonej aluminiowej folii, położyć na nich konfitury, posypać płatkami migdałów. Położyć na rozgrzanym ruszcie, grillować ok. 20 min, po zdjęciu z rusztu udekorować listkami świeżej mięty.

 Grochówka wegetariańska


Składniki:
50 dkg grochu łuskanego, 6 ziemniaków, 2 cebule, porządna garść majeranku, sól, pieprz, lubczyk (lub maggi), 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera.
Przygotowanie: Groch namoczyć na 2 godziny. Do garnka wlać olej, i na rozgrzany wrzucić drobno pokrojone cebule. Jak się zrumienią dodać groch, dolać około 1/5 l wody, wrzucić marchewki, pietruszki, seler i gotować. Gdy warzywa i groch będą prawie miękkie dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotować jeszcze około 15 min. Groch powinien zacząć się rozgotowywać. Dodać soli, pieprzu. Pod koniec gotowania dodać majeranek i doprawić do smaku dodając 3-4 listki lubczyku, lub parę kropel maggi.

Dieta – oczy szare

Jeśli twoje oczy są szare to według Barbary Rias-Bucher jesteś osobą spontaniczną, a twoim zachowaniem rządzą emocje. Jak kochasz – to bez reszty, jak nienawidzisz – to z całego serca. Masz skłonność do przesadnych reakcji i zachowań. Nie kontrolujesz swoich emocji. Szare oczy świadczą o wrażliwej duszy, którą łatwo zranić i wzruszyć. Możesz mieć skłonność do przesadnych reakcji i zachowań. Bywasz wulkanem emocji. Obciąża to, niestety, Twój organizm. Dlatego miewasz problemy z przemianą materii. Ponieważ raczej jesteś wzrokowcem i estetką oraz masz wyostrzone zmysły, ważny jest dla Ciebie kolor i aromat dań, a także sposób ich podania. Takie reakcje nie pozostają obojętne dla Twojego organizmu i niestety – mocno go obciążają. W związku z tym, że jesteś bardzo wrażliwa i uczucia żądzą Twoim życiem, z każdym emocjonalnym wybuchem osłabiasz funkcjonowanie swoich narządów. Miewasz problemy z zaparciami i z cerą.
Ponieważ, kojąco wpływa na ciebie wygląd dań, Według dietetyk Barbary Rias-Bucher najlepiej, abyś kierowała się następującymi czynnikami przy doborze posiłków:
1) kolorem – jedz wszystko to co wygląda apetycznie, jest kolorowe, aromatyczne i tonizujące nastrój.
2) bio-żywność – jest smaczna i zdrowa. W specjalnych sklepach kupisz wszystko, czego potrzebujesz – od musli z egzotycznymi suszonymi owocami – po kumkwat, mango czy papaję.
3) warzywa – ich sobie nie żałuj. Proponujemy, abyś gotowała na parze: groszek cukrowy, fasolkę, kalafior i brokuły. Wymienione warzywa poprawią twoją przemianę materii, a więc wpłyną jednocześnie na poprawę twojego nastroju!
Powinnaś jeść wszystko, co lekkostrawne i poprawiające nastrój. Może to być muesli, sałatka owocowa lub baton energetyzujący. Dzięki nim utrzymasz stały poziom cukru we krwi. Uważaj z „surowizną”, gdyż za bardzo obciąża system trawienny. Lepiej jedz ugotowane na parze warzywa, takie jak: kalafior, brokuły czy fasolkę. Twoją przemianę materii poprawią też imbir i papaja.

Przykładowe przepisy:

Khemma z imbirem


Składniki:
450 g mielonego mięsa jagnięcego, 1 cebula, pokrojona w plastry, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 50 g świeżego imbiru, posiekanego, sól, 1 łyżka proszku curry, świeżo zmielony pieprz naturalny, 225 g mrożonego groszku, 500 g młodych ziemniaczków z puszki, odsączonych, liście kolendry lub pietruszki.
khemma
Przygotowanie: Na patelni teflonowej smażyć mięso jagnięce wraz z cebulą, czosnkiem i imbirem (mięso powinno mieć wystarczającą ilość tłuszczu). Dodać proszek curry, 150 ml wody i doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia i przez 5 min. gotować na wolnym ogniu. Wsypać groszek i gotować przez dalsze 2 min. Na koniec dodać ziemniaki, przykryć patelnię i na małym ogniu gotować przez 5 min. Podawać gorące, przybrane liśćmi pietruszki.

Grillowane ziemniaki z serem


Składniki:
8 dużych jednakowej wielkości ziemniaków, 25 dag twarożku naturalnego, 1 szklanka naturalnego jogurtu, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, 1 strąk czerwonej papryki, natka pietruszki.
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, nie obierać, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 25 min., odcedzić, lekko przestudzić. Twarożek wymieszać z jogurtem, przyprawić pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na długie paski. Ziemniaki naciąć na wierzchu na krzyż, wyjąć trochę miąższu, nałożyć przygotowany twarożek, ułożyć na folii aluminiowej, obłożyć paskami papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, zapiekać około 15 min., ozdobić gałązkami natki pietruszki.

Marchewka z kalafiorem

Składniki: kalafior, 0,5 kg marchewki, 50 g masła, sól, nać pietruszki.
Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki. Marchew obrać i pokroić na plasterki. Warzywa zalać wodą dodać masło i gotować do miękkości około20 min. Doprawić solą i posypać nacią pietruszki.

Łódki z cukinii z grilla

Składniki: 2 młode cukinie, 1 papryka, 1 pomidor, 4 plasterki żółtego sera, sól, pieprz, pół szklanki jogurtu, szczypiorek.
Przygotowanie: Cukinie opłukać, wytrzeć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć łyżeczką miąższ, posiekać. Opłukać paprykę i pomidora, wyjąć pestki, drobno posiekać,  wymieszać z miąższem cukinii, przyprawić, napełnić cukinie, na wierzchu położyć pokrojony ser. Cukinie ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub tackach, piec 20 min. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić, polać upieczone cukinie.

Lekka sałatka z zielonej papai

Składniki: 1 średnia, zielona papaja, 1 pęczek kolendry, ¼ kg drobno pokrojonych słonych orzeszków ziemnych, miód, woda, sól.
Przygotowanie: Obrać papaję i utrzeć ją na grubej tarce. Następnie, zamoczyć owoc w osolonej wodzie na około 3 godziny, aby nie pozostawiał plam. Po tym czasie, umyć papaję w świeżej wodzie. Dodać posiekaną kolendrę, miód i orzeszki ziemne.

Dieta – oczy zielone

Według dietetyczki, jeśli posiadasz zielony kolor oczu, cechuje cię ciekawość przyrody i ciekawość życia. Odczuwasz silną więź z naturą. Odczuwasz silną potrzebę poznawania jej, nawet w chłodne dni. Być może właśnie dlatego wśród zielonookich jest wielu meteopatów. Twoim największym wrogiem jest zimno. Często możesz cierpieć na deficyt energetyczny, możesz mieć kłopoty z pęcherzem i nerkami. Najważniejsze dla Ciebie jest poprawienie przemiany materii i unikanie wyziębienia organizmu. W związku z częstym przebywaniem na świeżym powietrzu, powinnaś zwracać szczególną uwagę na poprawienie ciepłoty ciała. Uzyskasz ją spalając tłuszcze z pożywienia. Zatem najważniejsze dla ciebie jest poprawienie przemiany materii, unikanie wyziębienia organizmu. Powinnaś jeść ostre i pikantne potrawy. Nie żałuj sobie rozgrzewających przypraw: imbiru, cynamonu, chilli. W twoim jadłospisie powinno być dużo ciepłych i zasobnych w tłuszcze posiłków oraz rukola, kompot lub sok z wiśni. Gorący bulion z kaczki, zapiekanka ze śmietaną jabłkami i cynamonem zapobiegną infekcjom. Jeśli masz zielone oczy poprzetykane błękitnymi refleksami, należysz do mieszanego typu. Powinnaś kierować się radami dietetycznymi przeznaczonymi zarówno dla zielonookich, jak i błękitnookich.

Przykładowe przepisy:

Marchewka z imbirem


Składniki:
1 kg obranej i pokrojonej w cienkie plasterki marchewki, 1 łyżeczka świeżego soku cytrynowego, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
mmmm
Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki umieść w średniej wielkości rondelku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotować 4 min. Zmniejszyć płomień, sprawdzając twardość marchewki gotuj ok. 10 min., aż będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Biryani


Składniki:
0,5 kg ryżu basmati (indyjski długi ryż dostępny w każdym hipermarkecie) lub zwykłego ryżu białego, 4 udka z kurczaka, 2 dość spore cebule, 2 średnie pomidory, ok. 3 cm korzenia imbiru, 5-6 ząbków czosnku, przyprawy: kilka sztuk goździków (nie przesadzajcie z ilością, bo potem będzie zbyt intensywnie je czuć), pół łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi bardzo ostre można trochę więcej, ale nie za dużo), ok. łyżeczki kminku, sól wg uznania, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, ok. 1 łyżki garam masali, można też dodać kilka ziaren kardamonu, ale nie koniecznie.
ryz
Przygotowanie: Ryż zamoczyć w zimnej wodzie na jakieś 30 min. W tym czasie wyczyścić kurczaka ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i przepłukać. Imbir i cebulę obrać ze skóry i posiekać. To samo zrobić z czosnkiem. Cebulę lekko przybrązowić w garnku. Gdy jest już zeszklona dodać pokrojone czosnek i imbir. Wymieszać. Po chwili dodać łyżeczkę ziaren pieprzu, kilka goździków i resztę przypraw według uznania, ale nie przesadzać z chilli, ponieważ będzie za ostre. Chilli można dać pół łyżeczki, a pozostałych przypraw, czyli garam masali ok. 1 łyżki stołowej, a kminku 1 małą łyżeczkę. Pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki. Dodać do garnka i wymieszać. Dodać kawałki kurczaka i mieszać żeby nic się nie przypaliło. Kiedy mięso trochę się podgotuje, dolać 0,5 litra gorącej przegotowanej wody, wymieszać, zakryć pokrywką i w tym czasie wstawić ryż. Uważać żeby nie rozgotować ryżu! Ma być sypki, ale nie niedogotowany. Kiedy stwierdzisz, że kurczak jest już gotowy, wyłączyć ogień i dodać ryż do garnka z kurczakiem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 min., aby wszystko doszło do siebie.

Sałatka owocowa z rukolą

Składniki: 60 g batawii, 20g rukoli, 1 pomarańcza, 20 g kiełków alfalfa, 1 łyżeczka nasion słonecznika, 1 łyżeczka twarożku, 1 łyżeczka kwaśnej śmietany (10% tł.), 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz.
Przygotowanie: Batawię i rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Listki porozrywać na kawałki. Pomarańczę obrać, następnie wyfiletować nad miseczką, wyciekający sok zachować. Z resztek miąższu wycisnąć sok. Kiełki opłukać i osączyć, razem z listkami rukoli i batawii i cząstkami pomarańczy przełożyć do miski, delikatnie wymieszać. Słonecznik wsypać na suchą teflonową patelnię i krótko prażyć. Twarożek wymieszać ze śmietaną, octem, olejem i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Przygotowany dressing doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę skropić sosem i posypać słonecznikiem.

Diabelskie spaghetti

Składniki: 4 średnie pomidory, 2 małe papryki chilii ostre, 300 g spaghetti, 1 cebula duża, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 250 g pomidorów koktajlowych, 100 g cieniutko pokrojonego salami, sól, pieprz świeży rozmaryn.
spaghetti
Przygotowanie: Chilii wypestkować (chyba że ktoś lubi płomień w buzi to nie), pokroić. Rozmaryn, cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i wrzucić na olej, podpiec do tego dodać pomidory bez skórki i papryczkę chilii i dusić 10 min. Pomidory koktajlowe przekroić na pół, salami dodać do reszty poddusić z 3 min. i polać tym ugotowane wcześniej spaghetti al dente.

Gruszki z grilla z suszoną szynką i salsą owocową

Składniki: 6 gruszek, 15 ml octu balsamicznego, 50 g cukru, 1 passiflora, 1 kiwi, 2 truskawki, 30 g szynki suszonej, 20 ml oleju.
Przygotowanie: Gruszki obrać, przekroić na pół i wypestkować. Ocet wymieszać z cukrem i odparować do konsystencji syropu. Z owoców przygotować salsę, krojąc je w drobną kostkę. Gruszki grillować krótko, ułożyć na talerzu. Na gruszki ułożyć suszoną szynkę. Dookoła rozłożyć salsę owocową. Całość polać sosem z octem balsamico.

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa
  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  4. Jajka w dietach odchudzających
  5. Najgroźniejsze jedzenie świata

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Dieta pod kolor oczu

  1. avatar Kolorowapani napisał(a):

    wiecie co, mi sie wszystko zgadza: mam oczy niebieskie i absolutnie te potrawy i w ogóle ten opis idealnie do mnie pasuje!

  2. avatar Olechowska Katarzyna napisał(a):

    Witam serdecznie 😊 moje oczy są zielone😊 i chyba najbardziej odpowiada mi marchewka i diabelskie spaghetti 🍝 😊💖 pozdrawiam bardzo ciekawy artykuł 💖 oj bardzo😊

  3. avatar dietetyk medyczny napisał(a):

    Wygląda na to, że mam brązowe oczy – bo dziś na obiad mam chłodnik litewski :o) hihi

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Zestaw prezentowy - smakołyki od ETERNO
Możliwość nadruku na skryzneczce
Cena:
120 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Zestaw do fondue
Śliczny ceramiczny zestaw
Cena:
18,90 zł
Ekspres do kawy ASCASO DREAM Strawberry Gum
Piękno i praktyczność w jednym!
Cena:
2185 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł

FORUM - bieżące dyskusje

zapuszczanie włosów
Kobieto, cukier to dopiero jest zło...
Gdzie na dietetykę?
Szkołę Mydłowskiej wybierałam na podstawie kilku kwestii. Przede wszystkim znaczenie dla mnie miał program,...
Czy znacie jakiś ośrodek terapii, k…
nie słyszałam wcześniej o tym ośrodku, rzeczywiście jest dobry?
jakie buty męskie wybrać
Są na Merg. Raczej wzór dosyć dobrze znany, fajny, uniwersalny. Jedynie kwestia taka,...
facebook