Dieta po kuracji antybiotykowej – jak wzmocnić organizm? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta po kuracji antybiotykowej – jak wzmocnić organizm?

27 lutego 2017, dodał: niissley90
Artykuł zewnętrzny

Infekcje bakteryjne zdarzają się bardzo często, zwłaszcza późną jesienią oraz zimą, czyli wtedy, gdy odporność organizmu jest osłabiona, dlatego też konieczne może się okazać leczenie antybiotykami. Oczywiście leki te są bardzo dobre, ponieważ skutecznie niszczą chorobotwórcze bakterie, jednak warto również wiedzieć o tym, iż wpływają niestety bardzo negatywnie na dobrą florę bakteryjną jelit. Z tego właśnie względu odpowiednia dieta po kuracji antybiotykowej jest niezwykle ważna, gdyż można w ten sposób zmniejszyć negatywne skutki antybiotykoterapii. Co zatem należy włączyć do codziennego menu i jak przyjmowanie antybiotyków wpływa na organizm?

Działanie antybiotyków na organizm

Wynalezienie antybiotyków w pozytywny sposób wpłynęło na rozwój medycyny, jednak warto wiedzieć o tym, że ich stosowanie nie jest całkowicie obojętne dla organizmu. Oczywiście leki te skutecznie niszczą chorobotwórcze bakterie, jednak wpływają negatywnie na te pożyteczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wielu przypadkach przyjmowanie antybiotyków wywołuje takie skutki uboczne jak np. biegunka, nudności, bóle brzucha czy też zaburzenia syntezy niektórych witamin, dlatego też po terapii antybiotykowej odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę.

Probiotyki na start

Najważniejszym produktem, który powinien być włączony do diety po kuracji antybiotykowej, są probiotyki, czyli specjalnie wyselekcjonowane żywe kultury bakterii, których zadaniem jest odbudowanie prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Produktami przemiany tych bakterii są organiczne kwasy, które nie tylko ochraniają organizm przed chorobotwórczymi bakteriami, ale również stymulują układ odpornościowy i usprawniają pracę jelit. W jaki sposób należy przyjmować probiotyki, aby ich działanie było jak najbardziej skuteczne? Najlepsze efekty przynosi stosowanie probiotyków zarówno po jak i w trakcie kuracji pamiętając jednak o tym, aby odstęp pomiędzy przyjęciem antybiotyku a probiotyku wynosił co najmniej kilka godzin.


Odpowiednia dieta

Zarówno w trakcie kuracji antybiotykowej, jak i po niej należy stosować lekkostrawną dietę, co oznacza, iż do menu należy włączyć takie produkty spożywcze jak chude gotowane mięso oraz warzywa zawierające wiele witamin, oraz cennych dla zdrowia wartości odżywczych. W takiej diecie należy ograniczyć do absolutnego minimum zwierzęce tłuszcze oraz wysoko przetworzone produkty spożywcze, które pozbawione są cennych składników odżywczych. Kuracje antybiotykowe, które trwają dosyć długi czas, mogą doprowadzić do rozwoju grzybicy, dlatego też zarówno w trakcie, jak i przez pewien czas po kuracji należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad. Po pierwsze z jadłospisu należy wyeliminować cukier (zarówno w czystej postaci, jak i w słodyczach), a także produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają drożdże. W zamian za to warto włączyć do diety ciemne pieczywo, ryż, kaszę, a także płyny takie jak niegazowana woda, zielona herbata (pamiętajcie jednak, by nie pić zbyt gorącej herbaty, bo wysoka temperatura zabija bakterie probiotyczne obecne w przewodzie pokarmowym!) oraz soki warzywne i owocowe. Niezwykle zbawienne może się również okazać przyjmowanie produktów mlecznych zawierających probiotyczne bakterie, kiszonek, a także produktów bogatych w witaminę K, do których można zaliczyć przede wszystkim szpinak, sałatę, brokuły oraz jajka. W celu odbudowania wrażliwej po chorobie błony śluzowej żołądka i jelit warto także sięgnąć po kleiki oraz zupki mleczne, które można przygotować na bazie płatków owsianych.

Odbudowa odporności

Niezwykle istotnym elementem, o który należy zadbać po kuracji antybiotykowej, jest odbudowa odporności, która w trakcie przyjmowania leków została w dosyć dużym stopniu naruszona. W jaki jednak sposób można ją odbudować? Przede wszystkim sięgając po świeże owoce i warzywa, a także fermentowane produkty mleczne zawierające w swoim składzie przyjazne dla zdrowia żywe kultury bakterii. W czasie odbudowy odporności należy całkowicie zrezygnować z takich używek jak papierosy, alkohol oraz kawa, ponieważ produkty te niszczą składniki odżywcze oraz witaminy, które odpowiedzialne są za eliminację groźnych dla układu odpornościowego wolnych rodników. Niezwykle istotne jest również to, aby przez jakiś czas po kuracji, zadbać o odpowiedni odpoczynek co oznacza, iż długi sen oraz umiarkowana aktywność fizyczna są w tym przypadku na wagę złota.

 

zobacz również:

  1. Herbata z czystka na odporność
  2. 5 zdrowych składników wspomagających odporność organizmu
  3. Zielony koktajl z imbirem wzmacniający odporność
  4. Naturalne lekarstwa na przeziębienie

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz