5 zdrowych składników wspomagających odporność organizmu

30 stycznia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Sezon zimowy sprzyja niskiej odporności organizmu oraz rozwojowi chorób. Niezwykle ważne wobec tego jest, aby dostarczać organizmowi najbardziej wartościowe produkty, dzięki którym uchronimy się przed niedoborami, które wpłyną na spadek odporności naszego organizmu. Ale co w momencie, kiedy czujemy, że zaczynają dopadać nas pierwsze symptomy przeziębienia bądź grypy? Zobacz 5 składników, które warto spożywać, aby wspomóc organizm w walce!

Miód

Miód jest znany z wielu pozytywnych oddziaływań na organizm. W skład miodu wchodzi inhibina, która jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki temu miód w dużym stopniu pomaga zwalczać drobnoustroje, które atakują organizm. Zawiera także lizozym, składnik który ułatwia pękanie komórek bakterii. Ważne również jest, aby spożywać miód jako profilaktykę w walce z przeziębieniem. Najczęściej polecanym miodem, wspomagającym organizm w walce z chorobami jest miód lipowy – oddziałujący pozytywnie na układ oddechowy (działa m.in. wykrztuśnie). Można dodawać go m.in. do herbaty, jednak ważne, aby była odpowiednio ostudzona, gdyż w wysokiej temperaturze miód traci swoje dobroczynne składniki!

Kefir

Kefir jako fermentowany produkt mleczny zawiera znaczną ilość dobrych bakterii, zwanych probiotykami. To dzięki nim nasz układ pokarmowy jest ochraniamy przed drobnoustrojami szkodzącymi organizmowi. Liczne antybiotyki, które przepisywane są jako remedium na walkę z chorobą, powodują duże spustoszenie flory bakteryjnej organizmu. Ważne wobec tego, aby dostarczać organizmowi probiotyki, które namnażając się w organizmie chronią go przed wnikaniem do niego drobnoustrojów. Kefir dzięki temu, iż pomaga zachować prawidłową florę jelit, wzmacnia jego odporność.

 Kurkuma

Ta żółta przyprawa jest źródłem silnego przeciwutleniacza – kurkuminy. Jest ona znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających. Dzięki tym właściwościom kurkuma kontroluje negatywne procesy w organizmie i wpływa na poprawę jego odporności.

Czosnek

Czosnek jest jednym z najczęściej polecanych składników przy przeziębieniu. Substancją odpowiedzialną za jego korzystne właściwości jest allicyna, która działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz zwalcza drobnoustroje. Oprócz tego czosnek wspomaga organizm w infekcjach wirusowych układu oddechowego. Ułatwia on odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe, dlatego jest niezbędnikiem w momentach obniżonej odporności organizmu.

Papryka czerwona

Witamina C nie od dziś znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Za najciekawsze, za jej źródło wiele osób uznaje cytrynę, która zawiera prawie 3x mniej witaminy C od papryki! Warto wobec tego wspomagać odporność papryką nie tylko podczas walki z przeziębieniem, ale może ponadto uznawać ją jako zdrową i smaczną przekąskę na co dzień, gdyż witamina C działa moczopędnie, a co za tym idzie wpływa pozytywnie na pracę nerek – powoduje szybsze pozbywanie się toksyn z organizmu, nie tylko w chorobie, ale i zdrowiu.


Ważne jest, aby w codziennej diecie uwzględniać takie składniki, które pomogą nie tylko walczyć z rozwiniętą chorobą, ale będą jej zapobiegać. Każdy z nas powinien zatroszczyć się o dobrze zbilansowaną dietę, która zapewni wszystkie niezbędne wartości odżywcze warunkujące prawidłową równowagę i odporność organizmu. Z pomocą w tej kwestii idą dietetycy oraz najnowsze narzędzia ich pracy takie jak Kcalmar.pro czy aplikacja Kcalmar dieta i przypisy – dedykowana aplikacja mobilna na telefon, na której dietetycy mogą dostarczyć diety swoim pacjentom, w których zamieszczają potrawy składające się z wartościowych produktów. Pacjenci korzystając z zamieszczonej w aplikacji listy zakupów, nie muszą sami sporządzać jej na podstawie diety, ale mają gotową informację czego potrzebują na tydzień diety. Dzięki Kcalmar dieta i przypisy, dietetycy dbają o zdrowie i dobre samopoczucie swoich podopiecznych, pomagając także wzmacniać odporność.