Dieta niskobiałkowa – wszystko co musisz wiedzieć | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta niskobiałkowa – wszystko co musisz wiedzieć

4 lipca 2021, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Dieta niskobiałkowa PKU – na czym polega i co należy jeść?

zdrowa dieta

Diety są z nami od dawna. Każdy je zna, jedne są bardziej skuteczne inne mniej. Na niektóre osoby działają, na inne zaś nie. Jedno jest pewne, wytrwanie w jakiejkolwiek diecie wymaga samodyscypliny i przede wszystkim poznania zasad danej diety.

Jeżeli chodzi o diety lecznicze, temat wymaga większego zgłębienia i przyłożenia uwagi. Czasami pominięcie niektórych kwestii, czy ich zmiana może mieć opłakane skutki. Tak właśnie jest z dietą niskobiałkową. W tym poradniku przyjrzymy się jej bliżej. Przeczytaj już teraz!

Dieta niskobiałkowa – charakterystyka

Charakterystyka danej diety, sprowadza się w zasadzie do jednej prostej zasady, otóż należy ograniczyć spożywanie białka. Co więcej, należy go ograniczyć do poziomu minimalnego, jaki toleruje organizm. Przyjmuje się, żeby spożycie białka w ciągu doby nie przekraczało 40-50 gramów. Można przeliczyć, że jest to średnio około 0,6-0,7 g. białka na kilogram masy ciała.

Należy wiedzieć, że białko, które dostarczane jest z dietą, musi być pełnowartościowe. Takowe jest pochodzenia zwierzęcego. Zaliczają się tutaj mięsa, wędliny, sery, czy chociażby mleko. Białko to, powinno stanowić około 75% całkowitej ogólnej ilości protein, które spożywamy w ciągu dnia.

Odnośnie białka roślinnego, warto wiedzieć, że jest ono ubogie w aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie mogą być syntezowane przez organizm ludzki. Dlatego ich spożycie powinno być ograniczone. Z racji tego, poleca się np. zmianę zwykłego pieczywa, na niskobiałkowy odpowiednik.

Dla kogo

Dieta ubogobiałkowa, bo tak również jest nazywana, jest dietą leczniczą. Czasami określa się ją także jako dietę nerkową. Co za tym idzie, zalecana jest dla osób, które zmagają się z chorobami nerek, głównie z ich niewydolnością. Warto wiedzieć, że odpowiednia dieta jest ogromnie ważna podczas tego typu chorób i stanowi ważny element leczenia. Jest tak z uwagi na to, że na skutek zaburzenia przemiany białek (podczas nieprawidłowej pracy narządów) dochodzi do wzrostu poziomu amoniaku we krwi lub mocznika. Jeżeli dany stan będzie utrzymywał się w organizmie przez dłuższy czas, dojdzie do uszkodzenia wątroby lub nerek. Dlatego właśnie poprzez zastosowanie diety, można wykluczyć gromadzenie się w ustroju toksycznych substancji.

gotowanie w kuchni

Warto zapamiętać, że nie tylko osoby z chorobami nerek mogą skorzystać z danej diety. Zaleca się ją także dla osób z chorą wątrobą, z chorą trzustką, z problemami pęcherzyka żółciowego czy samych dróg żółciowych. Stosuje się ją także w leczeniu chorób metabolicznych, takich jak np. fenyloketonuria, czy jakiekolwiek inne z zaburzeniami przemiany aminokwasów, jak również białek.

Samym celem diety niskobiałkowej, jest zapobieganie wytwarzaniu się szkodliwych produktów przemiany białek w organizmie. Jest to rodzaj diety trudny w przestrzeganiu, jednak stanowi ona czasami jedyny sposób na poprawę jakości, oraz stanu życia danej osoby.

Co można jeść będąc na diecie niskobiałkowej – nie tylko produkty o obniżonej zawartości białka

Będąc na diecie ubogobiałkowej podstawą jest zastosowanie pieczywa bezbiałkowego, lub niskobiałkowego (najlepiej jeżeli będzie czerstwe). Również należy spojrzeć w kierunku niskosodowych, pszennych, makaronów niskobiałkowych. Jak również w kierunku skrobi ziemniaczanej i pszennej.

zdrowy posiłek

W samym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw. Surowe jak i gotowane są mile widziane.

Oczywiście nie można także zapomnieć o owocach. Najlepiej sięgać po świeże i dojrzałe.

W przypadku diety przy chorobach nerek lub wątroby warto wiedzieć, że powinno się spożywać w umiarkowanych ilościach pokarmy związane z niskotłuszczowym mlekiem, jak i przetworów z nim związanych.

Czasami do jadłospisu można włączyć drób, czy chociażby cielęcinę.

Stosując dietę ubogobiałkową można czasami także sięgać po ryby – tłuste, jak i chude. Do takich zalicza się np. łosoś.

Dla osób ceniących desery świetnym rozwiązaniem będzie budyń, który gotuje się na mleku. Jeśli mowa o napojach, warto sięgać po zbożową kawę, soki warzywne i owocowe, czy też herbatę. Niestety odnośnie przypraw należy wiedzieć, żeby ograniczyć je do minimum. Najlepiej zaledwie okazjonalnie sięgać po słodką paprykę czy pieprz.

Aby było prościej, poniżej znajdziesz informacje, jakich produktów należy unikać, a które można spożywać. Sprawdź!

Składniki diety niskobiałkowej

Na samym początku, warto raz jeszcze powtórzyć, że cechą danej diety jest ograniczenie białka w jadłospisie do minimum. Należy jednak pamiętać, że sam jadłospis musi być pełnowartościowy. Dlatego też warto przyswoić sobie, jakie produkty są w dozwolone, a których należy unikać lub ograniczyć.

warzywa

Produkty zbożowe i pieczywo

Dozwolone:
pieczywo niskobiałkowe,
• pszenne,
• skrobia ziemniaczana i pszenna,
• biszkopty,
• bułki,
• sucharki,
• chleb domowy,
• kasza i ryż (dozwolone w ograniczonych ilościach).

Zabronione:
• pieczywo solone,
• pieczywo pełnoziarniste,
• wszystkie mąki oprócz ziemniaczanej.

Przetwory mleczne i mleko

Dozwolone:
• zsiadłe mleko,
• słodkie mleko,
• kefir,
• jogurt,
• biały ser,
• ser homogenizowany,

Zabronione:
• żółte sery,
• sery pleśniowe i topione,
• ser feta i fromage.

Mięso i ryby

Dozwolone:
Tutaj warto nadmienić, że opisane produkty dozwolone są jedynie czasami i w ograniczonych ilościach. Należą do nich:
• chude gatunki mięsa,
• chude ryby.

Zabronione:
• tłuste gatunki mięsa,
• tłuste ryby,
• mięso duszone, wędzone, czy marynowane.

Tłuszcze

Dozwolone:
• masło,
• olej rzepakowy,
• oliwa z oliwek,
• olej lniany,
• margaryny miękkie,
• śmietana (w ograniczonych ilościach).

Zabronione:
• smalec,
• słonina,
• boczek,
• kwaśna margaryna,
• kwaśna śmietana.

Warzywa i owoce

owoce
Dozwolone:

• ziemniaki,
• pomidory,
• marchew,
• pietruszka,
• jabłka,
• jagody,
• szpinak,
• kalafior,
• morele,
• brzoskwinie,
• i inne.

Zabronione:
• niedojrzałe owoce,
• czereśnie,
• suszone gruszki,
• daktyle,
• owoce marynowane.

Napoje

Dozwolone:
• woda niegazowana,
• mleko (w ograniczonej ilości),
• kawa z cytryną (w ograniczonej ilości),
• kawa zbożowa z mlekiem (w ograniczonej ilości),
• soki owocowe (w ograniczonej ilości).

Zabronione:
• kakao,
• płynna czekolada,
• alkohol,
• kawa naturalna.

Jeżeli interesuje Cię żywność niskobiałkowa odwiedź PKU sklep. Sklep Zdrowy Koszyk, oferuje szeroką gamę zdrowych produktów, które koniecznie musisz sprawdzić. Znaleźć możesz tam wiele pozycji pasujących do omawianej diety. Sprawdź sam!

Podsumowanie

W diecie niskobiałkowej należy przestrzegać wielu rzeczy i jest to kwestia niezwykle istotna. Jak wiadomo, jest to dieta lecznicza, w której główny udział biorą produkty niskobiałkowe, choć nie tylko. Dieta niskobiałkowa jest szczególnie polecana dla osób zmagających się z chorobami wątroby, jak też nerek. Pamiętaj, że dla każdego chorego odpowiednie będą inne produkty. Warto skonsultować się z lekarzem, zanim dieta niskobiałkowa nas zainteresuje i zechcemy ją wdrożyć w życie. 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz