Dieta na zdrowe serce – wskazane produkty i porady
Utrzymywanie serca w dobrej kondycji jest kluczowym czynnikiem, warunkującym zdrowie całego organizmu, a jeśli prawdą jest ze „kocha się sercem” to również na nasze życie uczuciowe. Dlatego też, powinniśmy szczególnie zadbać o ten najważniejszy mięsień. Najprostsze i najmniej inwazyjne jest stosowanie odpowiedniej diety, czyli jedzenie tego co korzystnie wpłynie na jego wydolność. Dobrze skomponowany jadłospis ocali nasze serce przed chorobą, a nawet może zadziałać uzdrawiająco.
Być może nie bez przyczyny mówi się, że Włosi mają gorące serca i są najbardziej kochliwym narodem? To właśnie oni są jednym z najzdrowszych narodów świata. Dlaczego? Odpowiedzią jest nie tylko ich styl życia ale i przyzwyczajenia żywnościowe, czyli dieta śródziemnomorska, która jest nie tylko bardzo zdrowa ale i pyszna. Można pokusić się o stwierdzenie, że nie jest to typowa dieta, ale raczej system odżywiania się.
Produkty wskazane:
- bogate w zdrowe tłuszcze roślinne jak oliwa z oliwek,
- świeże ryby i owoce morza,
- makarony,
- orzechy,
- lokalne warzywa i owoce
Produkty niewskazane:
- czerwone mięso powodując wzrost poziomu złego cholesterolu LDL,
- słodycze,
- jasne pieczywo,
- twarde margaryny,
- frytki i chipsy,
- napoje słodzone.
Niemniej ważny w diecie śródziemnomorskiej jest sposób przygotowywania posiłków, należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu na rzecz duszenia, parowania, pieczenia w folii, rękawie czy na grillu, co pozwoli zredukować ilość tłuszczu, a posiłki staną się bardziej lekkostrawne. Równie istotna w diecie śródziemnomorskiej jest jakość używanych produktów, powinny być przede wszystkim świeże, najlepiej lokalne, z daleka omijajmy produkty mocno przetworzone.
Dieta krajów południowoeuropejskich ma same zalety, jest prosta, smaczna i łatwa do przestrzegania, gdyż nie zawiera wielu restrykcji w porównaniu np. do diet bardzo niskokalorycznych czy wykluczających, gdzie musimy całkowicie zrezygnować z jakiejś grupy produktów. W związku z tym śmiało możemy ją nazwać zbilansowaną, czyli dostarczającą do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Chcąc mieć zdrowe serce nie zapominajmy o ograniczeniu spożycia tego, co nie służy całemu naszemu organizmowi. Wśród dwóch czołowych składników nie sposób pominąć soli i cukru. Im mniej ich w naszych posiłkach tym lepiej, dlatego unikajmy fast foodów, słonych przekąsek, zup w proszku, sosów i dań gotowych, słodzonych napojów oraz ciast i ciasteczek, szczególnie tych z cukierni, gdyż oprócz dużej zawartości cukru mają w swoim składzie niezdrowe tłuszcze trans, mnóstwo ulepszaczy i konserwantów. Przed kupnem produktów przetworzonych przeczytajmy skład i pamiętajmy, że im dłuższa lista składników, których nie jesteśmy w stanie zidentyfikować tym gorzej. Alkohol pijmy z bezwzględnym umiarem, a z papierosów zrezygnujmy całkowicie. Nie musimy za to rezygnować z kawy, która spożywana w umiarkowanych ilościach, czyli do 3 filiżanek dziennie, korzystnie wpływa na pracę serca, niejako je ćwicząc. A propos ćwiczeń, nasze serce uwielbia ruch, dlatego regularnie uprawiajmy sport.
Pamiętajmy, że to co jemy, jak jemy i ile jemy ma decydujący wpływ na to jak się czujemy, a odpowiedni dobór składników w diecie może zdziałać cuda i zapobiec bądź zminimalizować konieczność leczenia farmakologicznego. W dbaniu o serce kierujmy się rozumem, a niezawodnie będzie nam służyć wiele lat.
zobacz również:
Zdrowe serce – profilaktyka i dieta