Dieta lniana na czym polega, jadłospis, czy jest zdrowa i efekty stosowania
Słyszeliście kiedyś o diecie z siemieniem lnianym? Jest on bogaty w witaminy omega – 3 oraz E, a dodatkowo w 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla organizmu. Len od niedawna zyskał sławę dziale diet, dlatego koniecznie zobacz co warto o nim wiedzieć i w jaki sposób wspomaga odchudzanie.
Nie taki tłuszcz straszny
Kiedy decydujesz się na dietę, to w pierwszej kolejności odstawiasz najbardziej kaloryczne jedzenie, czyli wszystko co zawiera tłuszcze. Jednak czy wiesz, że nie wszystkie tłuszcze są złe, a wręcz potrzebne? Staraj się nie unikać jedzenia ryb morskich i właśnie oleju lnianego.
Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz pozbycia się zbędnych kilogramów. Badania potwierdziły skuteczność tych kwasów, szczególnie w okolicy brzucha. Dodatkowo zmniejszają produkcję insuliny, która gromadzi tkankę tłuszczową. Podczas spalania insuliny, organizm zamienia tłuszcz na energię co sprawia, że odczuwasz mniejszy głód.
Właściwości siemienia lnianego
Jest bogate w witaminy A, E oraz z grupy B. Posiada sole mineralne typu magnez, żelazo, cynk i wapń, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe. Ponad to siemię działa przeciwzapalnie, więc idealnie sprawdzi się przy zapaleniu gardła, oskrzeli, nawet przy reumatoidalnym zapaleniu stawów; nawilża błonę śluzową i dzięki temu przynosi ulgę w kaszlu czy chrypce. Dodatkowo siemię zatrzymuje wodę w komórkach organizmu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry, nie pojawiają się przesuszenia. Oczywiście kolejną zaletą siemienia jest spora ilość błonnika, który wspomaga pracę jelit i ułatwia pozbycie się niestrawionych resztek jedzenia z przewodu pokarmowego. Również sprawia, że objawy menopauzy stają się mniej uciążliwe, w swoim składzie posiada bowiem fitoestrogeny, czyli związki pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie podobne do estrogenów. Siemię wspomaga leczenie zaparć, pomaga przy zapaleniach błony śluzowej, wrzodach czy zgadze (zalane ciepłą wodą stworzą kisiel, który należy zjeść na czczo przed śniadaniem, a drugi raz na przykład przed kolacją).
Zasady diety lnianej
Cała dieta powinna trwać od dwóch do trzech tygodni, po przerwie możesz ponownie rozpoczynać dietę. W ciągu tygodnia mniej więcej zgubisz 2 kilogramy. Dzienna dawka kalorii to 1200. Dieta lniana nie nadaje się dla dzieci, młodzieży dojrzewającej, kobiet w ciąży i karmiących.
Przede wszystkim należy zapoznać się z produktami, które są zalecane do spożywania podczas tej diety.
Należą do nich:
- Ryby morskie (makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie
- Świeże owoce
- Warzywa ( brokuły, kapusta, brukselka, marchewka )
- Świeżo wyciskane soki
- Białko (jogurty naturalne, kefiry)
- Zboża ( pieczywo z pełnego przemiału i płatki nieoczyszczone )
- 2 litry wody dziennie
- Drób z upraw naturalnych
- Miód
Istnieją również produkty zakazane, których nie należy dołączać do diety:
- Cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników
- Inne tłuszcze
Dwudniowa dieta
Jednym z wariantów diety lnianej jest właśnie dwu dniowa. w tym czasie spożywamy specjalnie przygotowany koktajl. Podaje się go na śniadanie oraz kolację.
Składniki koktajlu:
- napar z siemienia lnianego – 2 szklanki
- sok z cytryny
- marchew – 2 sztuk
- miód – 2 łyżeczki
- zielona sałata – 3 liście
- ogórek – 1 sztuka
- pomidory – 2 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- seler naciowy – 2 łodygi
Przygotowanie:
Wsyp siemię do garnuszka i zalej je 600 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut i odcedź po wystygnięciu. Resztę składników dodaj do naparu i całość zmiksuj blenderem.
Pół porcji wypij rano, a drugie pół wieczorem. Pamiętaj, aby przez cały dzień wypić 2 litry wody. Obiad natomiast powinien być lekki oraz dietetyczny.
Przykładowy jadłospis
Poza dietą dwu dniową możesz stosować siemię lniane przez kilka dni, aby przedłużyć efekty. Siemię lniane możesz dodawać do wielu potraw na różne sposoby. Zobacz w jaki łatwy sposób możesz zmienić swój jadłospis, dodać mu cennych właściwości i składników odżywczych, a przy tym zadbać o odpowiednią wagę.
Menu I
ŚNIADANIE 320 kcal – chleb z pastą i orzechami: weź połowę porcji pasty, posiekaj 2 połówki orzechów włoskich, wymieszaj ze szczyptą gałki muszkatołowej lub kardamonem, dodaj kilka posiekanych listków cykorii oraz łyżeczkę miodu. Tak przygotowaną pastę smaruj na kromkę chleba razowego.
DRUGIE ŚNIADANIE 130 kcal – kaszka lniana z jogurtem i czarnymi jagodami: wymieszaj ze sobą 150 g czarnych jagód, opakowanie jogurtu naturalnego i łyżkę kaszki lnianej.
OBIAD 300 kcal – sałatka z fetą: po połówce papryki czerwonej i żółtej, 50 g sera feta, kilka plasterków czerwonej cebuli, kilka oliwek, łyżka oleju lnianego, kilka kropli octu winnego, kromka pełnoziarnistego pieczywa. Połówki papryki pokrój w kostkę następnie pokrój cebulę i oliwki. Składniki delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Polej olejem lnianym i skrop octem winnym. Zjedz z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
PODWIECZOREK 100 kcal: szklanka mleka acidofilnego.
KOLACJA 300 kcal – chleb z pastą i wędliną: kromkę chleba razowego posmaruj pastą, dopraw solą i pieprzem, dodaj 2 plasterkami chudej wędliny, pomidora, kilka listków sałaty. Jedz popijając szklanką herbaty zielonej.
Menu II
ŚNIADANIE 300 kcal – chleb z pastą: kromkę pieczywa razowego posmaruj porcją pasty serowo-lnianej. Następnie dodaj pomidor,ogórek, listki mięty lub melisy. Popijaj zieloną herbatą z miodem/
DRUGIE ŚNIADANIE 180 kcal – Koktajl owocowy: Zmiksuj ze sobą brzoskwinię, jogurt naturalny 150 g, łyżkę kaszki lnianej
OBIAD 320 kcal – Filet z piersi kurczaka z ryżem i warzywami: ugotuj ryż pełnoziarnisty (30 g suchego), brokuł (200 g) i marchew . Filet z piersi kurczaka (140 g) pokrój na grube kawałki, posyp curry oraz natrzyj czosnkiem. Następnie podsmaż i wymieszaj z ryżem oraz warzywami. Do picia wybierz sok marchewkowo-selerowy.
PODWIECZOREK 130 kcal – 3 orzechy włoskie
KOLACJA 280 kcal – Kanapka z pastą serowo-lnianą i makrelą : Na kanapkę połóż 50 g makreli wędzonej , czubatą łyżkę pasty oraz drobno posiekaną cebulkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na wierz skrop cytryną. Popijaj zieloną herbatą.
Menu III
ŚNIADANIE 350 kcal – pomarańcza z pastą i płatkami kukurydzianymi (50 g pasty serowo-lnianej, trzy łyżki płatków kukurydzianych, pomarańcza, jogurt naturalny zmieszany z łyżeczką siemienia lnianego).
DRUGIE ŚNIADANIE 200 kcal – świeży sok z grejpfruta, sok z 1/2 pomarańczy, 100 g melona, łyżka kaszki lnianej. Składniki zmiksuj.
OBIAD 450 kcal – dorsz pieczony z pestkami dyni i kalafiorem.
PODWIECZOREK 100 kcal – 4 kostki (małe) gorzkiej czekolady.
KOLACJA 170 kcal – kanapka z pastą i koperkiem: 50 g pasty serowo-lnianej, posiekany koperek, zielony ogórek, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka zielonej herbaty z łyżeczką miodu.
Dieta a skóra po odchudzaniu
Każda dieta wiąże się z błyskawiczną utratą masy ciała. Następstwem tego zostaje zaburzona produkcja kolagenu odpowiadająca za elastyczność naszej skóry. Może to powodować powstawanie rozstępów. Na szczęście siemię lniane i tutaj przychodzi z pomocą. Jak wiadomo zawiera ono sporą dawkę kwasów omega -3 oraz cynku. To właśnie one pomogą zwalczyć problem cellulitu i rozstępów.
Podczas diety lnianej dostarczasz wszystko co niezbędne do organizmu, dzięki czemu znacznie zmniejsza się ryzyko występowania skutków ubocznych w tym i rozstępów. Dodatkowo warto stosować specjalny peeling przygotowany z miodu, kawy oraz cynamonu. Ponad to możesz przykładać na skórę okłady z siemienia lnianego. Jeżeli dołączysz do tego ćwiczenia rozciągające, to tym bardziej nie musisz się już martwić o jakiekolwiek niedoskonałości.
zobacz również:
Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy
Dieta 5:2 – odchudzasz się tylko dwa dni w tygodniu!
Dieta bogatoresztkowa – na czym polega, efekty stosowania
Dieta warzywna – selerowa z przepisami