dieta keto jadłospis, dieta ketogeniczna różne przepisy, dania mięsne w diecie keto Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta ketogeniczna – jadłospis i przepisy

27 kwietnia 2023, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Dieta ketogeniczna pozwala osiągnąć bardzo dobre efekty w odchudzaniu, a jednocześnie świetnie sprawdza się w profilaktyce wielu chorób. Opiera się przede wszystkim na tłuszczach roślinnych i zwierzęcych w każdej postaci, a także na dobrej jakości i łatwo przyswajalnym białku.

 

dieta keto przepisy

Dieta ketogenna jest dietą o wysokiej zawartość tłuszczu, niskiej zawartości węglowodanów i odpowiedniej dla wieku ilości białka w spożywanych posiłkach. Stosunek składników pokarmowych w diecie ketogennej to 4:1 lub 3:1. Węglowodany w diecie są dopuszczalne jedynie w bardzo niewielkich ilościach.

Dieta ketogenna naśladuje stan metaboliczny organizmu w trakcie głodzenia, kiedy organizm wykorzystuje tłuszcze jako źródło energii. Z tłuszczu powstają w wątrobie ciała ketonowe: aceton, acetooctan i kwas β hydroksymasłowy, które dobrze przenikają do ośrodkowego układu nerwowego i zastępują glukozę w przemianach metabolicznych. Dieta ketogeniczna powinna zawierać 3 główne posiłki o takiej samej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Płyny w diecie ogranicza się do 60-665 ml/kg m.c./d. Stosując dietę ketogenną, należy ograniczyć spożywanie węglowodanów do 50 g dziennie. Najlepiej przyjmować je pod postacią warzyw, które jednocześnie dostarczą witamin i minerałów.

Jest to dieta bardzo restrykcyjna – ilość produktów dozwolonych jest bardzo ograniczona i jest kosztowna – w założeniach wymagane jest korzystanie z wielu dobrych jakościowo i drogich źródeł tłuszczów. Jest absolutnie niezalecana dla osób z problemami z wątrobą, nerkami i trzustką, gdyż narządy te będą musiały poradzić sobie z większym obciążeniem spowodowanym metabolizmem ciał ketonowych.

Podczas stosowania diety ketogenicznej liczy się nie tylko odpowiednio ułożony jadłospis, ale także nasz tryb życia. Aby okazała się ona efektywna, trzeba zadbać o właściwą ilość i jakość snu, a także ograniczyć stres, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu i utrudnia redukcję tkanki tłuszczowej. Dieta ketogeniczna trafiła na ostatnie miejsce w rankingu panelu ekspertów US News oraz World Report najlepszych diet 2018 roku, twórcy rankingu umieścili ją na końcu listy z zastrzeżeniem, że nie jest niebezpieczna przy krótkotrwałym stosowaniu.

Wraz z rosnącą popularnością ketogenicznego stylu życia pojawiają się coraz to nowe ketogeniczne przepisy kulinarne. Podajemy kilka przykładów.

Przykładowe przepisy:

Dorsz w sosie kaparowym

Składniki:
– 300-500 g dorsza
– sól, biały pieprz
– mąka do obtoczenia ryby
– olej do smażenia
– 300 ml śmietanki 30%
– 3 łyżki kaparów
– mały pęczek koperku
– sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Doprawić rybę solą i białym pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i tuż przed smażeniem obtaczać rybę z dwóch stron w mące (nadmiar strzepać). Smażyć rybę po około 3-4 minuty z każdej strony na umiarkowanej mocy palnika. Do rondelka wlać śmietankę, dodać kapary, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, wylać na talerz i wyłożyć rybę z plasterkiem cytryny.

dorsz w sosie kaparowym

Gulasz z karkówki z papryką

Składniki:
– 1 kg karkówki wieprzowej
– 4 papryki kolorowe
– 500 g pieczarek
– sól
– pieprz
– olej
Sos pomidorowy:
– 1 kg przecieru pomidorowego
– 4 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 4 łyżeczki majeranku
– ½ łyżeczki bardzo ostrej papryki
– 1½ szklanki wody
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać mięso i smażyć około 15 min. Paprykę i pieczarki pokroić. Dodać do mięsa i smażyć dodatkowe 15 min., aż z mięsa i warzyw odparuje większość płynów. Oprószyć solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę w cebulę. Smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć dodatkową minutę. Do garnka wlać przecier pomidorowy oraz wodę. Przykryć i zagotować. Dodać przyprawy – ostrą paprykę, słodką paprykę, majeranek, odrobinę świeżo mielonego pieprzu, cukier oraz sól. Do tak przygotowanego sosu dodać mięso z warzywami. Gotować, aż mięso będzie miękkie.

gulasz z karkówki z papryką dieta keto

Jajka na bekonie

Składniki:
– 2 jajka
– 1 łyżka masła
– po 2 plasterki bekonu na każde jajko
– sól

Przygotowanie:
Z bekonu lub boczku odciąć skórę i wyjąć ewentualne chrząstki. Plastry bekonu położyć na patelnie z nieprzywierającym dnem i rozpuszczonym masłem. Ułożyć bekon tak, aby pomiędzy plastry weszło jajko. Kiedy bekon się lekko obkurczy ostrożnie wbić jajka. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 3-4 min. Przechylić patelnię i nabrać łyżką masło ze smażenia. Polać nim jajka i zostawić jeszcze na 15 sek. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjąć jajka na talerz.

jajka z bekonem

Pieczone udka kurczaka

Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 6 łyżek oleju
– gotowa przyprawa do kurczaka albo skomponowana samodzielnie
– rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. W misce przygotować marynatę: olej wymieszać z ok. 2 łyżkami przyprawy. Na przyprawę skomponowaną samodzielnie składają się zazwyczaj: sól, szczypta pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej , szczypta chili, pół łyżeczki czosnku granulowanego, szczypta kurkumy, szczypta suszonego imbiru, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Mięso natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Mięso włożyć do rękawa i piec w 190 st. C ok. 1 godz. Następnie wyjąć z piekarnika, ostrożnie przeciąć rękaw i udka ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piec jeszcze ok 0,5 godz., aż skórka ładnie się przypiecze. Podawać z surówką z kiszonej kapusty z oliwą z oliwek.

pieczone udka kurczaka

Tatar wołowy

Składniki:
– 300 g polędwicy wołowej, świeżej, dobrej jakości
– sól i pieprz
– 3 żółtka
– 3 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 2-3 posiekane ogórki konserwowe
– pół cebuli
– kapary
– ewentualnie marynowane grzyby

Przygotowanie:
Mięso posiekać lub zmielić w maszynce. Do mięsa dodać jedno żółtko, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz (do smaku). Wyrobić mięso za pomocą dłoni a następnie podzielić i przełożyć na talerze. Na talerzu uformować tatara i zrobić wgłębienie pośrodku. Dodać żółtko, a obok tatara położyć bardzo drobno posiekaną cebulę, kapary, grzyby oraz ogórki. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

tatar z jajem

Pieczona karkówka w sosie własnym

Składniki:
– ok. 2 kg karkówki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 4 goździki

Przygotowanie:
Mięso wypłukać, osuszyć. Zrobić marynatę z oliwy, ziół, soli i marynatą natrzeć dokładnie mięso. Wstawić do lodówki zawinięte w folię aluminiową, na ok. 2 dni. Wyjąć mięso z lodówki, nakłuć, natrzeć ziołami, solą i oliwą, a następnie w naczyniu żaroodpornym włożyć do rozgrzanego do 240 st. C piekarnika. Podlać wodą. Piec około 20 min., a potem zmniejszyć temperaturę do około 180 st. C i piec ok. 2 godz. Po godzinie mięso przekręcić na drugą stronę. Podawać z kiszonymi ogórkami.

Pieczona karkówka w sosie własnym

Omlet z boczkiem i szpinakiem

Składniki:
– 100 g boczku wędzonego
– 150 g szpinaku w liściach świeżego lub mrożonego, czosnek
– 6 jajek
– 2 łyżki śmietany
– 2 szczypty soli
– 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Szpinak świeży zblanszować w gorącej wodzie, przelać zimną wodą, odcisnąć i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak mrożony należy uprzednio rozmrozić i pominąć etap blanszowania. Boczek pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak oraz czosnek i gałkę muszkatołową i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Jajka ubić ze śmietaną trzepaczką lub mikserem, posolić do smaku. Zalać zawartość patelni ubitymi jajkami i smażyć aż wierzch jajek będzie prawie ścięty. Podważyć spód łopatką i przerzucić omlet na drugą stronę. Dosmażyć chwilę z drugiej strony i podawać – najlepiej na ciepło.

Omlet z boczkiem i szpinakiem

Kaczka z oliwkami

Składniki:
– 4 udka kaczki (ok. 1 kg)
– 100 g cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 gałązka tymianku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub półsłodkiej
– 100 g oliwek
– 50 g masła
– 125 ml białego wina półwytrawnego
– 35 ml oliwy
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić mięso z każdej strony. Wyjąć z garnka, dodać cebulę posiekaną w piórka, zmiażdżony czosnek oraz zioła i paprykę. Zeszklić. Wlać wino i zredukować je. Włożyć do garnka mięso i zalać wodą (lub bulionem). Mięso powinno być w połowie zanurzone w płynie. Oprószyć mięso solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności uzupełniać płyny. Na 15 min. przed końcem duszenia dodać odsączone z zalewy oliwki. Gdy mięso jest już miękkie, umieścić je na 5 min. pod grillem, aby zrumienić skórkę. Po wyjęciu mięsa spod grilla dodać zimne masło i wymieszać do połączenia się składników sosu. Ewentualnie doprawić do smaku.

Kaczka z oliwkami

Żeberka duszone z cebulą

Składniki:
– 60 dkg żeberek
– 8 dkg cebuli
– 3 dkg tłuszczu
– 1 dkg kminku
– sól
– 2 dkg mąki

Przygotowanie:
Żeberka opłukać, oprószyć solą i mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron, przełożyć do garnka, posypać kminkiem, podlać 1/8 litra wody, dusić do miękkości pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć cebulę obraną, pokrojoną w krążki i zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia, dusić razem. Sos często uzupełniać wodą. Miękkie żeberka polać sosem z cebulą.

Żeberka duszone z cebulą

Łopatka zapiekana w kapuście

Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 duża marchew
– 1/2 kg kiszonej kapusty
– sól
– pieprz czarny mielony
– słodka papryka
– ostra papryka
– 2 łyżki oliwy
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mięso pokroić na plastry, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wsypać pół łyżeczki soli, łyżeczkę papryki słodkiej, ćwierć łyżeczki papryki ostrej, dwie łyżki oliwy i całość dokładnie wymieszać, a następnie zamarynować w tym mięso. Zamarynowane mięso odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać pół litra wody, przełożyć startą marchew i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Do podgotowanej marchwi dodać kiszoną kapustę uprzednio odciśniętą z soku i gotować ok. 15 min. do odparowania płynu. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym tłuszczu obsmażyć plastry mięsa z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni, a pozostały po smażeniu tłuszcz przelać do podgotowanej kiszonej kapusty, wymieszać, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kiszonej kapusty wraz z marchewką, na kapustę wyłożyć podsmażone mięso i nakryć je pozostałą kapustą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką. Włożyć mięso z kapustą do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 1,5 godz.

Łopatka zapiekana w kapuście

Przykładowy jadłospis

I

Śniadanie: muffinki z warzywami – 2 jajka, cebula, pieczarki, papryka i szczypiorek + masło klarowane
Przekąska: koktajl mleczny z połowy szklanki mleka kokosowego i nasion chia oraz siemienia lnianego
Obiad: łopatka wieprzowa zapiekana w kapuście
Przekąska: pełnotłusty jogurt naturalny z nasionami lnu lub chia
Opcjonalnie: kilka borówek lub malin
Kolacja: śledzie po kaszubsku

II

Śniadanie: omlet na boczku ze szpinakiem i boczkiem
Przekąska: sałatka grecka z pomidora, sałaty, ogórka, papryki, kilku kawałków sera feta, kilkunastu oliwek i oliwy z przyprawami
Obiad: pieczona karkówka w plastrach w sosie własnym z dużą ilością sosu i kiszone ogórki
Przekąska: sałatka z ogórka i awokado- ogórek, awokado, czosnek, czerwona cebula, przyprawy, sok z cytryny i oliwa z oliwek
Kolacja: blanszowany brokuł z jajkiem sadzonym, pomidorem i oliwą z oliwek

III

Śniadanie: jajecznica z 3 jajek smażona na maśle z ogórkiem kiszonym
Przekąska: warzywa pokrojone w słupki (pomidor, ogórek, papryka, seler naciowy) maczane w sosie czosnkowym na bazie pełnotłustego jogurtu, czosnku i ziół
Obiad: udko kurczaka pieczone w folii z dodatkiem ziół, surówka z kiszonej kapusty z oliwą z oliwek
Przekąska: jogurt grecki lub pełnotłusty jogurt naturalny z małą garścią orzechów (np. brazylijskie, pekan,włoskie)
Kolacja: tatar wołowy z żółtkiem jaja, cebulą i ogórkiem konserwowym.

 

zobacz również:

Dieta wodna – na czym polega i efekty stosowania

Dieta rybna – różne przepisy i jadłospis

Kapsułki na odchudzanie – ranking 2022 – Holisten – Proslimin – Biostinex – recenzja produktów

Dieta na poprawę odporności

Dieta antycholesterolowa – jadłospis i przepisy na dania

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...