Dieta Gillian McKeith

5 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Do grona miłośników tej dietetyczki i osób stosujących jej porady należy mnóstwo gwiazd Hoollywood, między innymi Sylvester Stalonne, Demi More, Michelle Pfeiffer, Richard Gere ale też sportowcy i członkowie rodziny królewskiej. Już sam ten fakt powinien przekonać wielu do zastosowania tej skutecznej i zdrowej diety. Gillian McKeith jest autorką najpoczytniejszego brytyjskiego poradnika w kwestii żywienidieta1a :”Jesteś tym, co jesz”.
Rzeczywiście Anglikom przydaje się dieta tej znakomitej dietetyczki, ponieważ nie od dziś wiadomo, że należą do czołówki najgrubszych ludzi świata.
Sekretem jej diety jest surowa – nieprzetworzona żywność, ponieważ zawiera enzymy i białka, które wspomagają proces trawienia i wchłaniania witamin i minerałów z tego co spożywamy. Jej zasada żywienia jest następująca: należy dostosować się do reguły 80/20 z czego 80 % to zastosowanie sie do wskazówek dietetyka a 20 % słuchanie własnych zachcianek. Największym wrogiem bowiem organizmu według Pani Gillian to przetworzona żywność bogata w chemiczne dodatki, konserwanty, pozbawiona minerałów i witamin. Według niej również wielką szkodę przynosi spożywanie czerwonego mięsa i nabiału, słodyczy, picie mleka i alkoholu.
Prowadzi to bowiem do rozmaitych chorób, min: serca, układu krążenia, wątroby i skłonności do alergii.

Jakie produkty zatem poleca dietetyczka? Są to głównie surowe owoce i warzywa, szczególnie skiełkowane ziarna zbóż i nasiona, białe mięso.
Oto produkty, na kŧóre szczególnie poleca:

warzywa:

botwinka, cykoria, jarmuż, kapusta, liście buraka i rzepy, sałata, szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, buraki, cebula, cukinia, kabaczek, kalafior, kalarepa, marchew, papryka, pietruszka, pomidory, rzepa, rzodkiewki, seler, zielony groszek, fasola mung, bób, soja, kuzu, awokado, brzoskwinie, truskawki, daktyle, rodzynki, maliny.

nasiona i orzechy:

migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie i pekany, pistacje, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane.

zboża:

brązowy ryż i ryż basmati, jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, orkisz, owies, proso, żyto.

przyprawy:

bazylia, cynamon, estragon, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, koperek, liść laurowy, majeranek, oregano, rozmaryn, szafran.

do picia:

herbatki ziołowe: dzika róża, głóg, imbir, koper włoski, malina, melisa, mięta, pokrzywa, rumianek, skrzyp, żeń-szeń, do słodzenia używamy miodu lub syrop klonowy.

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa
  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  4. Jajka w dietach odchudzających
  5. Najgroźniejsze jedzenie świata