Dieta dobra dla jelit | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta dobra dla jelit

6 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kondycja jelit ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowe jelita to nie tylko lepsze trawienie, ale także lepszy stan całego organizmu, a nawet naszej psychiki! Warto dbać o jelita, a zrobić to można w bardzo prosty sposób – stosując się do zasad zdrowej diety. Podpowiadamy, jakie to zasady oraz co jeszcze można zrobić, żeby zapewnić jelitom komfort.

probiotyki

Probiotyki – sprzymierzeńcy jelit

W jelitach zdrowego dorosłego człowieka jest ponad 100 trylionów bakterii, co daje około 2 kg mikroorganizmów! Wśród nich większość stanowią korzystne dla naszego zdrowia. Bardzo ważne jest, by były w dobrej kondycji i by ich liczba nadmiernie nie spadła. To dzięki nim sprawnie przebiegają procesy trawienia pokarmu, a jelita są sukcesywnie oczyszczane. Probiotyki to integralna i niezbędna część układu pokarmowego. Zdrowe jelita to zaś między innymi sprawniej funkcjonujący układ odpornościowy.

Jak dbać o florę bakteryjną jelit?

Probiotyki występują w produktach spożywczych, takich jak przetwory mleczne poddane fermentacji (zawierają one bakterie fermentacji mlekowej korzystne dla pracy jelit), kiszone warzywa (najpopularniejsze to kiszona kapusta i kiszone ogórki) oraz na przykład w zakwasie chlebowym. Jeśli chcemy, by nasze jelita były zdrowe i pracowały bez zarzutu, koniecznie włączmy te produkty do codziennej diety. Dobrze jest też zadbać o jej zróżnicowanie, to znaczy jeść różne produkty zawierające dobroczynne bakterie.

Oprócz tego powinniśmy dostarczać wraz z dietą prebiotyki, czyli węglowodany nierozkładane w przewodzie pokarmowym przez enzymy trawienne. Stanowią one pożywkę dla bakterii probiotycznych. Źródłem prebiotyków są warzywa: cykoria, cebula, czosnek, ziemniaki, pomidory, owoce oraz niektóre zboża i miód.

Kiedy suplementować probiotyki?

Probiotyk to suplement diety zawierający szczepy żywych bakterii probiotycznych. Stosuje się go w przypadkach, gdy flora bakteryjna jelit złożona z dobroczynnych mikroorganizmów z jakiegoś powodu ulega osłabieniu.

Probiotyk może być też połączony z prebiotykiem. Taki preparat nosi nazwę synbiotyk.

Synbiotyk będzie miał w swoim składzie oprócz szczepów bakterii probiotycznych także substancje takie jak oligosacharydy lub fruktooligosacharydy.

Zdarza się, że zarówno probiotyk, jak i synbiotyk należy przechowywać w lodówce. Na szczęście są już nowoczesne preparaty produkowane przy użyciu innowacyjnych technologii, które pozwalają przechowywać suplementy w temperaturze pokojowej.

Jeśli chcemy, żeby bakterie probiotyczne spełniły swoje zadanie i wspomogły jelita, przestrzegajmy zaleceń podanych na ulotce.

Pamiętajmy też, że przyjmowanie suplementu diety nie zastąpi na dłuższą metę zdrowego odżywiania się. Właściwa dieta to podstawa dla zdrowia naszych jelit, a co za tym idzie – dla całego organizmu oraz dla naszego samopoczucia.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

mydło antybakteryjne
Mydło w płynie antybakteryjne eliminuje z powierzchni dłoni bakterie przyczyniające się do rozwoju infekcji....
odkładanie spraw na jutro
Ja nigdy nie odkładam niczego na później,na tzw.jutro. Co mam zrobić dziś to robię...
Nie pieczenie, nie gotowanie, a... …
Ostatnio, ze względu na walory smakowe, a także odżywcze, uznawana jest za jeden z...
Wszystko o mężczyznach!
Mój mąż chociaż ma 43 lata to jest już prawie siwy na głowie...