Dieta dla rzucających palenie

23 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Co trzecia osoba żegnająca się z nałogiem papierosowym zwiększa swoją masę ciała. Jeśli jednak zadbasz o skład swojej diety i o regularną aktywność fizyczną, bez trudu możesz uniknąć tego problemu. Nikotyna przyspiesza metabolizm i zwiększa spalanie kalorii, a adrenalina, hormon wydzielany podczas palenia, wysyła do mózgu sygnał o nasyceniu. Nikotyna tłumi też odczuwanie smaku i zapachu zjadanych potraw. Kiedy przestajesz palić, kubki smakowe dostarczają nowych bodźców, a apetyt się wyostrza. Dodatkowo ręce, zajęte do tej pory czymś innym, szukają w zamian jedzenia – to problem wielu eks-palaczy. U palaczy wiele składników odżywczych jest gorzej przyswajanych, mogą zatem występować niedobory pokarmowe, wymagające uzupełnienia. Niezależnie od racjonalnego sposobu odżywiania, należy zadbać o regularną aktywność fizyczną – przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dzięki temu wytrwasz bez nałogu i utrzymasz dotychczasowa wagę. Ruch jest nieodłącznym czynnikiem podczas procesu rzucania palenia – przyspiesza odtruwanie, polepsza samopoczucie, podnosi sprawność fizyczną. Poczucie głodu można łagodzić piciem wody mineralnej, jedzeniem marchwi, jabłek czy niesłodzonych jogurtów o małej zawartości tłuszczów lub po prostu żuciem gumę bez cukru. Duża ilość snu pomoże wypocząć i zregenerować się, jednocześnie zmniejszając ochotę na sięgnięcie po papierosa. Palenie to w dużej mierze szereg ruchów i wyuczony rytuał. Jeśli więc najdzie Cię ochota na papierosa – zajmij czymś swoje ręce, np. baw się spinaczem, czy ołówkiem. Sprawdź także, który ze sportów możesz polubić i zacznij uprawiać je systematycznie.
Jadłospis powinien obfitować w białe mięso oraz ryby, w produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Należy zadbać o podaż węglowodanów złożonych, które wolno obniżają poziom cukru we krwi, przez co nie cierpimy na napady głodu. Nie bez znaczenia jest także spożywanie większej ilości produktów bogatych w przeciwutleniacze wyłapujące wolne rodniki czyli tych bogatych w witaminę A, E oraz C. Aby zwiększyć podaż witaminy A wprowadź do diety produkty takie jak marchew, czerwona papryka, natka pietruszki, koperek, szpinak, dynia, boćwina, morele suszone, soki marchewkowe, koncentrat pomidorowy, wątróbka wieprzowa, wołowa oraz drobiowa, żółtko jajka, masło. W celu zwiększenia zawartości witaminy E jedz olej słonecznikowy, pestki słonecznika, orzechy laskowe. Jeśli chcesz zwiększyć podaż witaminy C wprowadź do diety produkty takie jak: owoce cytrusowe, porzeczki, truskawki, kiwi, papryka czerwona, brokuły, brukselka, kalafior, natka pietruszki, kalarepa, szpinak. Dieta powinna być też bogata w błonnik pokarmowy. Jego zawartość w diecie możesz zwiększyć przez spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, takich jak pieczywo żytnie, razowe, makaron razowy, ryż niełuskany, otręby, warzywa i owoce ze skórką. Najbardziej zgubne są orzeszki, drobne ciasteczka, krakersy itd., zwłaszcza słodycze, zawierające duże ilości cukrów prostych: będą nasilały uczucie głodu. Zdradliwe są też słodzone napoje gazowane.
Zapewnij sobie pięć posiłków w ciągu dnia. Trzy większe i dwa mniejsze w formie przekąsek. Zadbaj o to, żeby zawsze mieć przy sobie gumę do żucia lub cukierki bez cukru. Nie mają one zbędnych kalorii, więc nie dodadzą Ci kilogramów, a zaspokoją chęć na coś słodkiego. Urozmaicaj jadłospis – różnorodne posiłki pozwolą Ci cieszyć się jedzeniem i odzyskanym smakiem, a jednocześnie zmniejszą chęć skubania przekąsek takich jak chipsy czy słodycze.

Główne zasady diety:

1) Czas trwania: kilka tygodni.
2) Rezultaty: Odchudza ok. 1 kg w ciągu 7 dni.
3) Powtarzalność: można ją powtarzać bez ograniczeń, ale jeśli to możliwe, warto skonsultować jej częste stosowanie z dietetykiem.
4) Polecana: osobom, które właśnie rzuciły palenie i chcą uzupełnić swoją dietę w składniki, na utratę których były szczególnie narażone podczas nałogu.
5) Niewskazana dla: kobiet w ciąży oraz karmiących matek i osób bardzo aktywnych fizycznie.
6) Szczególnie bogata w: witaminy przeciwutleniające A, – karoten, C, E, witaminy z grupy B i mikroelementy, takie jak magnez. Spore ilości błonnika pokarmowego.
7) Dzienna dawka kalorii: 1200 kcal.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie:
1) Omlet z szynką i pieczarkami, mały pomidor, 2 nieduże ogórki kwaszone, cienka kromka chleba pełnoziarnistego (360 kcal).
2) Owsianka z suszoną żurawiną (320 kcal) – 1 szklanka mleka 2%, 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżeczki suszonej żurawiny, 1 łyżka otrąb pszennych.
3) Kanapki z szynką i serem (290 kcal) – 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterek sera żółtego, mały ogórek, duży pomidor, liście sałaty.
4) Serek ze świeżą bazylią i chrupiącymi warzywami (340 kcal) – serek ziarnisty niskotłuszczowy, świeża bazylia, przyprawy, 5-6 sporych rzodkiewek, kilka plasterków świeżego ogórka, 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego.
5) Owsiany przysmak z morelami (320 kcal) – 1 szklanka mleka 2%, 3 łyżki płatków owsianych, 3 spore morele suszone.
6) Kanapka z białym serem i papryką (280 kcal) – 1 mała grahamka lub bułeczka orkiszowa, 2 grubsze plastry wilgotnego sera białego, 5-6 sporych rzodkiewek, 1 mały ogórek, listki cykorii.
7) Jogurt z płatkami i rodzynkami (300 kcal) – 1,5 małego opakowania jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków kukurydzianych, 2 płaskie łyżki rodzynek, 1 łyżka otrąb pszennych.
8) 1 jajko na miękko, 1 kromka chleba pszennego, chuda wędlina (25 g), ogórek, papryka (300 kcal).
II śniadanie
1) Duża pomarańcza (lub 2 małe) (130 kcal).
2) Koktajl bananowy (140 kcal) – kubek mleka 0,5%, pół małego banana, sok z cytryny, cynamon.
3) Pożywna kanapka z pomidorem (130 kcal) – 1 cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, plasterek wędliny drobiowej, średni pomidor, listki cykorii.
4) Mandarynkowy jogurt (małe opakowanie jogurtu naturalnego, duża mandarynka) (150 kcal).
5) Kanapka z żółtym serem (150 kcal) – 2 kromki pieczywa chrupkiego, plasterek sera żółtego typu „light”, pół średniej papryki, listki sałaty.
6) Siła warzyw (szklanka soku warzywnego, 2 średnie marchewki) (120 kcal).
7) Kanapka z pasztetem i pomidorem (170 kcal) – 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, plasterek pasztetu drobiowego, 1 średni pomidor, listki sałaty.
8) Serek granulowany typu light (150 kcal).
Obiad
1) Dorsz z kuskusem i cukinią (380 kcal).
2) Pieczona wołowina z bukietem warzyw (360 kcal).
3) Paprykowe szaszłyki z suszoną śliwką, surówka z marchewki (390 kcal).
4) Zapiekanka warzywno-mięsna (380 kcal).
5) Halibut z pieca z kuskusem, sałatka brokułowa z kukurydzą (380 kcal).
6) Słodki indyk z pomarańczami, morelą i brązowym ryżem (420 kcal).
7) Cielęcina w ziołach z ryżem, półmisek delikatnych warzyw (370 kcal).
8) Kotlet z piersi kurczaka pieczony w foli z brązowym ryżem, brokułami i marchewką gotowaną na parze (400 kcal).
Podwieczorek
1) Kanapka z szynką i warzywami (120 kcal) – 1 cienka kromka chleba pełnoziarnistego, plasterek szynki z indyka, średni pomidor, kilka plasterków świeżego ogórka.
2) 2 średnie jabłka (140 kcal).
3) Mała kiść winogron (140 kcal).
4) Duża pomarańcza (90 kcal).
5) 3 grube plasterki świeżego melona (110 kcal).
6) 2 nieduże gruszki (140 kcal).
7) Średni grejpfrut (140 kcal).
Kolacja
1) Surówka z kapusty kwaszonej i papryki (220 kcal) – 1,5 szklanki kapusty kwaszonej, duża papryka czerwona, 5 oliwek czarnych lub zielonych, łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina, przyprawy, szklanka soku pomidorowego.
2) Sałatka z tuńczykiem i jajkiem (240 kcal) – kilka liści sałaty, puszka tuńczyka w sosie własnym, pół jajka ugotowanego na twardo, duży pomidor, duży ogórek kwaszony, łyżeczka oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, ulubiona zielenina i przyprawy.
3) Sałatka grecka z kawałkami sera feta i 2 kromki pieczywa chrupkiego (230 kcal).
4) Orzeźwiająca sałatka z grejpfrutem (260 kcal) – 3 liście kapusty pekińskiej, średnie jabłko, pół średniego grejpfruta, 6 połówek orzechów włoskich, 1 łyżeczka miodu, sok z cytryny.
5) Pożywna sałatka z ziarnami (220 kcal) – garść rukoli, 1 duży pomidor, 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżeczki pestek z dyni, 1 łyżeczka nasion słonecznika, pół małego opakowania jogurtu naturalnego, czosnek.
6) Sałatka warzywna z kawałkami makreli (220 kcal) – 2-3 listki kapusty pekińskiej, 40g wędzonej makreli, 1 mała papryka, 1 duży pomidor, pół szklanki kiełków soi, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, ulubiona zielenina, przyprawy.
7) Sałatka z ciecierzycy (220 kcal).
8) Sałatka z marchewki, ogórka, papryki czerwonej i sos jogurtowy (jogurt naturalny ząbek czosnku, zioła) (150 kcal).

Przykładowe przepisy:

Dorsz z kuskusem i cukinią
Składniki: 30 g suchej kaszy kuskus, 150 g fileta z dorsza lub innej chudej ryby, pół małej cukinii, pół średniej papryki, mała cebula, 1/4 puszki pomidorów, czosnek, kostka bulionowa, pół szklanki kiełków soi, mięta, koperek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Filet skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180-200oC ok. 25 min. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój na mai kawałki, podduś w niewielkiej ilości bulionu, dodaj czosnek, pomidory i dopraw. Kaszkę przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Przed podaniem wymieszaj j z posiekaną zieleniną.
Omlet z szynką i pieczarkami
Składniki: 2 całe jajka, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, kilka łyżek mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 cienkie plasterki szynki z indyka lub innej chudej wędliny, 2-3 średnie pieczarki, kilka liści szpinaku, ser kozi, natka pietruszki, przyprawy.
Przygotowanie: Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Pieczarki umyć, drobno pokroić i usmażyć na tej samej patelni. Jaja ubić z mlekiem i przyprawami, dodać szynkę i pieczarki, wymieszać. Patelnię po pieczarkach starannie wytrzeć papierowym ręcznikiem, następnie rozgrzać na niej resztę tłuszczu i wlać masę jajeczną. Usmażyć omlet, przełożyć na ogrzany talerz. Do środka włożyć szynkę, pieczarki, szpinak i ser.
Paprykowe szaszłyki z suszoną śliwką
Składniki: 100 g fileta z piersi z kurczaka, duża papryka, mała cebula, 3 suszone śliwki, przyprawy.
Przygotowanie: Mięso, cebulę, paprykę i śliwki drobno pokrój. Produkty nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Zawiń je w folię i piecz w temp. ok. 180-200o przez ok. 25 min.
Pieczona wołowina z bukietem warzyw
Składniki: 150 g chudej wołowiny (np. polędwicy), po 1/3 opakowania mrożonych brokułów i fasolki szparagowej, 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek, przyprawy, 25 g suchej kaszy gryczanej, ulubiona zielenina.
Przygotowanie: Wołowinę posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180 – 200oC przez ok. 25 min. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Przed podaniem skrop oliwą. Danie podawaj z kaszą gryczaną, wymieszaną z posiekaną zieleniną.
Surówka z marchewki
Składniki: 2 średnie marchewki, 1 mandarynka, łyżeczka z oliwek, zielenina, przyprawy, 25 g suchego dzikiego ryżu, orzechy.
Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj oliwę i dopraw. Wymieszaj z mandarynką i orzechami. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, ryż wymieszaj z posiekaną zieleniną.
Sałatka grecka z kawałkami sera feta
Składniki: liście sałaty, średni pomidor, mała papryka, kilka plasterków świeżego ogórka, mała cebula, 4 oliwki zielone, 2 cienkie plasterki sera feta light, ulubiona zielenina i przyprawy.
Przygotowanie: Pomidora umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć twarde nasady ogonków. Sałatę umyć, pokroić na kawałki. Ogórek obrać, pokroić na dość duże kawałki. Cebulę oczyścić z łusek, umyć, pokroić w talarki. Ser feta pokroić w dużą kostkę. Dorzucić oliwki. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki sałatki, polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.
Zapiekanka warzywno-mięsna
Składniki: 150 g chudej cielęciny (np. z udźca), 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka, pół średniej papryki, 1 mały pomidor, 2 łyżki groszku konserwowego, bulion, czosnek, ulubione przyprawy, 25 g suchego ryżu brązowego, natka pietruszki.
Przygotowanie: Mięso ugotuj w niewielkiej ilości bulionu z marchewką i pietruszką. Ugotowane produkty pokrój na małe kawałki. Pozostałe składniki potnij w paseczki i wymieszaj. Następnie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, dopraw, zalej bulionem i piecz w temp. ok. 180o przez 20 min. Podawaj z gotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną natką.
Halibut z pieca z kuskusem
Składniki: 150 g fileta z halibuta, sok z cytryny, przyprawy, 30 g suchego kuskusu.
Przygotowanie: Rybę skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180-200oC przez ok. 25 min.
Sałatka brokułowa z kukurydzą
Składniki: 1/3 opakowania mrożonych brokułów, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, garść kiełków, 2 łyżki posiekanego pora, łyżeczka oliwy z oliwek, czosnek.
Przygotowanie: Brokuły ugotuj na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Dodaj kawałki pora, kukurydzę, kiełki, oliwę i dopraw. Kaszę przed podaniem wymieszaj z posiekaną zieleniną.
Cielęcina w ziołach z ryżem
Składniki: 250 g chudej cielęciny (np. z udźca), czosnek, bazylia, oregano, inne przyprawy, ulubiona zielenina, 25 g suchego ryżu brązowego.
Przygotowanie: Mięso natrzyj ziołami: bazylią, oregano, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstaw na godzinę do lodówki. Obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu i duś pod przykryciem na małym ogniu.
Słodki indyk z pomarańczami, morelą i brązowym ryżem
Składniki: 150 g fileta z piersi indyka, 1 mała pomarańcza, 4 suszone morele, łyżka oliwy z oliwek, majeranek, tymianek, sól, pieprz, 25 g suchego ryżu brązowego, ulubiona zielenina.
Przygotowanie: Mięso indyka rozbij i posyp przyprawami. Następnie obsmaż z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek i przełóż do naczynia żaroodpornego. Morele pokrój na wąskie paseczki, pomarańczę – na kawałki, i ułóż na mięsie. Następnie skrop je pozostałą oliwą, posyp przyprawami i piecz w temp. 160-180oC przez ok. 15 min. Danie podawaj z ugotowanym ryżem, wymieszanym z posiekaną zieleniną.
Sałatka z ciecierzycy
Składniki: 50 g suchej ciecierzycy, 2 pomidory suszone w oleju lub oliwie, 3-4 oliwki zielone lub czarne, 2 łodygi selera naciowego, 1 płaska łyżka kaparów, ząbek czosnku, kilka listków bazylii, ocet balsamiczny, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć na noc (wystarczy ok. 8 godz.) w ok. 0,5 l wody. Następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła ugotować ją do miękkości w niewielkim ogniu pod przykryciem (ok. 1,5 godz). Ciecierzyca nie może być zbyt twarda, ale musi być jędrna. Posolić należy ją pod sam koniec gotowania, aby nie stwardniała, następnie odcedzić i wystudzić. Pomidory, oliwki i kapary odsączyć. Pomidory pokroić na niezbyt małe kawałki, oliwki w plastry. Dodać wraz z kaparami do ciecierzycy. Do octu balsamicznego dodać nieco soli i dokładnie wymieszać. Następnie wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać i sałatką. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać schłodzone.
Półmisek delikatnych warzyw
Składniki: 1/3 opakowania mrożonego kalafiora, 1/3 opakowania mrożonej brukselki, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody, przed podaniem skrop oliwą. Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko i wymieszanym z posiekaną zieleniną.
Dodała: Marta



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...