Dieta dla kobiety dynamicznej

5 czerwca 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jak przystało na kobietę żyjącą aktywnie potrzebujesz około 1500 kcal. W ciągu tygodnia pozbędziesz się 1-1,5 kg.

Dieta dla kobiety dynamicznej jest dietą pełnowartościową opartą na zasadach prawidłowego, racjonalnego żywienia. Przede wszystkim należy zrezygnować z pełnotłustych produktów mlecznych, tłustych mięs i wędlin. Należy spożywać dużo owoców i warzyw. Należy spożywać potrawy urozmaicone ale nisko kaloryczne. Po za tym, potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ze swojej diety wykluczasz też całkowicie słodycze. Jadaj chudo, czyli drób i ryby. Zalecane jest przyrządzanie potraw w mikrofalówce, ponieważ zaoszczędza to czas, ale również nie trzeba używać oleju do przyrządzania potraw. Pamiętaj o witaminach i mikroelementach – najwięcej tych składników znajdziesz w owocach i warzywach – najlepiej świeżych. Witaminy syntetyczne – w tabletkach, przyswajane są tylko w 30%. Należy ograniczyć spożywanie wszelkich leków, nawet tabletek przeciw bólowych, ponieważ niektóre leki powodują zatrzymanie wody w organizmie lub zmniejszają przemianę materii.

Kilka podstawowych zasad:


1) Jeśli słodzisz – używaj słodzika zamiast cukru.
2) Zrezygnuj z potraw smażonych (grilluj, zapiekaj w folii, gotuj, odgrzewaj w mikrofalówce) ograniczysz zbędny tłuszcz.
3) Jedz powoli – celebruj posiłki, dzięki temu organizm zauważy, że je.
4) Unikaj słodyczy jak ognia.
5) Zrezygnuj z potraw z białej mąki na rzecz tych z pełnego przemiału.
6) Ogranicz sól – zatrzymuje wodę w organizmie.
7) Unikaj słodkich napojów orzeźwiających, pij wodę mineralną (niegazowaną), herbatki ziołowe.
8) Poznaj MKŻ… …czyli Metodę Kontroli Żołądka. Przy stole zapnij pasek: uczucie sytości pojawi się wcześniej niż zwykle. Po 2 tygodniach stosowania paska będziesz szybciej, już bez niego, czuła się syta.
9) Ruszaj się, czyli nie zapomnij o aktywności fizycznej.
10) Staraj się nie łączyć mięsa z ziemniakami, ryżem czy makaronami (połączenie pyszne, standardowe i bardzo tuczące).
Zanim zaczniesz przejrzyj jadłospis i zwróć uwagę, które potrawy możesz zjeść poza domem, a które musisz przygotować sama. Zajęcia domowe rozłóż w taki sposób, by choć częściowo przyrządzać obiady poprzedniego dnia. Dzięki temu nie będziesz zbyt długo czekała na posiłek po powrocie z pracy. Pamiętaj, że możesz zamieniać skład drugiego śniadania z tym, co w diecie przewidziano na kolację. Przygotuj zapas świeżych owoców, warzyw i produktów mlecznych. Także mięso i ryby możesz kupić z wyprzedzeniem i poporcjowane przechowywać w zamrażalniku. Biały ser i wędliny lepiej jednak kupować częściej w małych ilościach, bo szybko się psują. Unikaj słodkich napojów orzeźwiających – są wrogiem każdej diety odchudzającej. Szklanka napoju typu cola dostarcza tyle kalorii co 3 kostki cukru. Soki owocowe powinny być świeżo wyciśnięte. Produkowane przemysłowo zwykle zawierają sporą dawkę cukru. Soki warzywne są mniej kaloryczne od owocowych. Dietetycy pozwalają wypić kieliszek wina przy specjalnej okazji, bo uważają, że korzyści psychiczne płynące z tego faktu są większe niż szkody. Ale pamiętaj: tylko jeden kieliszek i tylko przy specjalnej okazji.

Jedz zdrowo, czyli:

1) Chude mięso (drób, ryby)
2) Świeże warzywa i owoce
3) Chleb pełnoziarnisty
4) Odtłuszczone mleko i jego przetwory
Jeśli pracujesz najlepiej byś wybrała się na zakupy i zrobiła zapas odpowiednich produktów. Oszczędzi Ci to czasu w ciągu tygodnia i nie będziesz miała okazji ulegać pokusom.

W swojej lodówce powinny się znaleźć:

1) Oliwa z oliwek
2) Warzywa (pomidory, cebula, marchew, seler, sałata, ziemniaki, pieczarki)
3) Owoce (grapefruity, pomarańcze, jabłka, truskawki)
4) Chude mięso (drób i ryby) i wędliny drobiowe
5) Nabiał (biały ser chudy, serek ziarnisty, odtłuszczone mleko, jogurty – szczególnie naturalne)
6) Jajka kurze
7) Ryż (najlepiej mało przetworzony: brązowy, dziki)
8) Chleb pełnoziarnisty, razowy lub graham
9) Soki owocowe (marchew-pomarańcza, jabłko, marchew-jabłko)

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie

1) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki mleka (0,5%), kromka graham, 2 plasterki polędwicy drobiowej, liść sałaty.
2) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki mleka (0,5%), kromka grahama, łyżka twarożku ziołowego.
3) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki mleka (0,5%), kromka grahama, mały plaster sera gouda.
4) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki mleka (0,5%), kromka grahama, 2 plasterki szynki drobiowej, kawałek papryki.
5) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki, mleka (0,5%), kromka grahama, łyżka twarożku.
6) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki mleka (0,5%), kromka grahama, plasterek sera gouda.
7) 1/2 szklanki kawy z 1/2 szklanki mleka (0,5%), kromka grahama, plasterek chudego białego sera, łyżeczka niskosłodzonego dżemu.

II śniadanie

1) duże jabłko i mały naturalny jogurt.
2) gruszka i mały jogurt naturalny.
3) 1/2 grejpfruta i mały jogurt naturalny.
4) szklanka mleka (0,5%) zmiksowana ze szklanką mrożonej mieszanki kompotowej.
5) 2 mandarynki i mały jogurt naturalny.
6) duże jabłko i mały jogurt naturalny.
7) szklanka mleka (0,5%) zmiksowana ze szklanką czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych).

Obiad

1) pierś kurczaka usmażona na łyżce oliwy, ugotowany ziemniak, sałatka z 3 pomidorów, 1/2 cebuli, papryki i plasterka chudego białego sera, szklanka soku z pomarańczy.
2) 2 kostki morszczuka skropione sokiem cytrynowym i usmażone na łyżce oliwy, ugotowany ziemniak, surówka ze szklanki białej kapusty, cebuli, marchewki, 1/2 selera, łyżki natki pietruszki, przyprawiona sokiem cytrynowym, szklanka soku jabłkowego.
3) plaster pręgi wołowej przyprawiony oregano, podsmażony na łyżce oliwy i duszony z 1/2 cebuli i marchewką, ugotowany ziemniak, 2 ugotowane pory (białe części), szklanka soku z czarnych porzeczek.
4) kotlet z piersi indyka przyprawiony bazylią i usmażony na łyżce oliwy, 250 g (pół paczki mrożonki) podgotowanej (zupy włoskiej), ugotowany ziemniak.
5) jajko sadzone, usmażone na łyżce oliwy, ugotowany ziemniak, 250 g (pół paczki mrożonki) marchewki z groszkiem, szklanka soku z pomarańczy.
6) bity zraz wołowy, usmażony na łyżce oliwy, 250 g (pół paczki mrożonki) ugotowanego paprykarza, ugotowany ziemniak, szklanka soku z czarnych porzeczek lub pomarańczowego.
7) pierś pieczonego kurczaka, ugotowany ziemniak i 250 g ugotowanych brokułów, szklanka soku wielowarzywnego.

Kolacja

1) sałatka z 250 g (pół paczki mrożonki) podgotowanej włoszczyzny, 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu i dużego plastra sera gouda.
2) sałatka z 250 g (pół paczki mrożonki) podgotowanych brokułów, plastra chudej szynki z sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżki musztardy.
3) sałatka z tuńczyka w sosie własnym (135 g), 2 łyżek groszku, 2 łyżek kukurydzy, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, pomidora i 1/2 cebuli, przyprawiona cytryną.
4) sałatka ze szklanki ugotowanego kalafiora, gruszki oraz plastra sera gouda i łyżeczki otrąb pszennych, przyprawiona sokiem cytrynowym i szczyptą cynamonu.
5) sałatka z 100 g piersi wędzonego kurczaka, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i curry.
6) sałatka z tuńczyka w sosie własnym (135 g), 3 liści sałaty, 2 pomidorów, 1/2 cebuli i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym.
7) sałatka z ugotowanego kalafiora (szklanka), plastra chudej szynki i gruszki.