Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania

27 marca 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Najnowsze badania wykazały, że z problemem cellulitu mierzy się prawie 90% kobiet powyżej 25 roku życia. Tych szczupłych i tych tęższych, bo cellulit nie zna litości. Żeńskie hormony – estrogeny – sprzyjają powstawaniu pomarańczowej skórki, ale jego sprzymierzeńcami są także stres, brak ruchu i nieodpowiednia dieta.

 Dieta antycellulitowa - jadłospis i przykładowe przepisy na dania
Pomarańczowa skórka uwielbia słodycze, białe pieczywo, słodzone napoje, sól i każdą wysokoprzetworzoną żywność. Rośnie w oczach na widok nieregularnych i dużych posiłków. Pęka z radości, gdy palisz papierosy albo nadużywasz alkoholu i pijesz dużo kawy.
Menu antycellulitowe powinno być bogate w warzywa, owoce, błonnik, produkty lekkostrawne (np. ryby, białe sery, ryż, białe mięso), produkty bogate w potas (pomidory, ziemniaki, sałata). Wskazane są produkty bogate w węglowodany, takie jak makaron, ryż brązowy, płatki owsiane, kasze. Jajka, kiełki zbóż oraz drożdże są produktami bogatymi w witaminy z grupy B, których również nie może zabraknąć w menu. Aby wygrać z cellulitem konieczne jest nie tylko przestrzeganie odpowiedniej diety, ale przede wszystkim należy bezwzględnie ograniczyć ilość spożywanych w ciągu  dnia  kalorii. Powinniśmy spożywać dużo świeżych i nie przetworzonych owoców i warzyw, gdyż tylko w takiej postaci zawierają one największe ilości kwasu askorbinowego oraz niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego błonnika. Najbardziej wskazane owoce i warzywa w walce z cellulitem to: pomarańcze, truskawki i maliny, porzeczki, grejpfrut, jagody i jeżyny, wiśnie i czereśnie, mango, jabłka, szpinak, papryka, marchew, pomidory i koper. Dobrym wyjściem jest także spożywanie pokarmów, które są bogate w witaminę C, a należą do nich właśnie nie tylko kojarzone z nazwy cytrusy, ale i truskawki, kiwi, wiśnie i porzeczki. Jeśli chodzi o warzywa do diety na cellulit z pewnością powinniśmy włączyć szpinak, brokuły, sałatę, pomidory, paprykę – zwłaszcza czerwoną i kapustę.
Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, w walce z cellulitem mogą pomóc tłuszcze. Jednak nie wszystkie, a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu. Źródła kwasów tłuszczowych omega-3 to: tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg), tran, olej lniany. Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego. Źródła kwasów tłuszczowych omega-6 to głównie: orzechy, pestki słonecznika, dyni, porzeczek i olej z wiesiołka oraz ogórecznika. Jego dzienna dawka to 1-5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka czy 50 g pestek z dyni. Natomiast źródła kwasów tłuszczowych omega-9 to: oliwa z oliwek, pestki słonecznika, ziarno sezamu, awokado, olej rzepakowy canola. Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.
Powinno się pić przynajmniej 2 litry wody na dobę, ponieważ wypłukuje ona toksyny z komórek ciała. Dieta antycellulitowa działa moczopędnie, pobudza przemianę materii, oczyszcza ciało z toksyn, zmniejsza nagromadzone zapasy wody. Do picia powinniśmy przyrządzać sobie także białą lub zieloną herbatę, które są doskonałym sprzymierzeńcem w spalaniu tłuszczu. Doskonałe są także soki owocowe i warzywne, czy też herbatki ziołowe ze skrzypu, pokrzywy, krwawnika, które wzmocnią tkanki i zabezpieczą je przed odkładaniem się produktów przemiany materii.
Powinno się natomiast zrezygnować z: tłustych potraw i mocno przyprawionych, ponieważ sprzyjają odkładaniu się wody w organizmie, cukru, białego pieczywa, słodzonych napojów, soli (zamiast niej stosujmy mieszanki ziołowe np. kolendrę, estragon, bazylię, majeranek), kawy. Powinno się też unikać wędlin, tłustych kiełbas, tłustego mięsa wieprzowego i wołowego, kolorowych napojów gazowanych, majonezu, tłustych sosów przygotowywanych na zasmażkach, wypieków drożdżowych i smażonej żywności. Znacznemu ograniczeniu powinno ulec spożywanie fast-foodów i słodyczy, ponieważ podobnie jak używki, sprzyjają odkładaniu się szkodliwych substancji w komórkach tłuszczowych organizmu oraz spożywanie węglowodanów na 4-5 godzin przez snem. Do minimum powinniśmy także ograniczyć słodycze, gdyż są to tylko puste kalorie. Zamiast nich można zjeść suszone owoce zawierające węglowodany złożone lub ciastka zbożowe, które dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.
Zasadą przy odchudzaniu się jak i zwalczaniu cellulitu jest przede wszystkim by jeść mało a często, a najlepiej jeśli jest to pięć posiłków dziennie. Każdą przekąskę – owoc, warzywo, cukierek, czekoladka, pączek, paluszek musimy traktować jako kolejny, osobny posiłek inaczej znowu zaczniemy dostarczać naszemu organizmowi olbrzymie ilości kalorii. Nasze dania muszą być przede wszystkim w taki sposób przemyślane, aby mogły dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych, witamin i niezbędnych pektyn. Dieta na cellulit sprzyja utrzymywaniu przez nas stałej wagi i nieskazitelnego stanu naszej skóry. Niestety nawet małe wahania masy ciała sprawiają, że skóra traci swoją naturalną jędrność i elastyczność, co w znacznym stopniu przyczynia się właśnie do rozwoju cellulitu i powstawania różnych obrzęków. W naszych codziennych zmaganiach z cellulitem dieta odgrywa bardzo ważną rolę i należy pamiętać, że najlepsze na cellulit jest nie tylko zachowanie odpowiedniej diety, ale jeśli chcemy jej efekty były długotrwałe  musimy na stałe zmienić nasz sposób odżywiania, i myślenia na temat jedzenia.

Dietę antycellulitową można podzielić 3 na etapy:

1) Etap I.  Odkwaszenie. Polecane soki warzywne to kombinacja: marchew-seler naciowy, marchew-jabłko, seler naciowy-burak, marchew-arbuz. Są świetne dla wątroby i nerek i sprzyjają eliminowaniu toksyn. Polecane są kiełki, hummus, cytryna, grejpfrut, ananas, melon, ziarna słonecznika, mleko sojowe, a z przypraw kolendra, imbir, curry, kurkuma.
2) Etap II. Wprowadzenie tłuszczów odchudzających. Wprowadzamy tłuszcze wspomagające odchudzanie z grupy omega 3 i regulujemy w ten sposób gospodarkę eikozanoidową, zmniejszamy poziom węglowodanów. Polecana jest dieta kolorowa z orzechami i pestkami. Jak najrzadziej smaży się i smaruje masłem. Jednak należy jeść tłuste ryby i orzechy. Zalecane jest dodawanie antyoksydantów, krzemu, wyciągów roślinnych.
3) Etap III. Zrównoważenie hormonalne, tak aby efekt był trwały. Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ wymaga zmiany nawyków, potrzebna jest motywacja i pomysły na dietę. Sposób na dietę musi być indywidualny, aczkolwiek największy cellulit występuje u kobiet typu ginekoidalnego (z szerokimi biodrami), dlatego pomocne są fitoestrogeny, m.in. wyciągi z soi, kiełki lucerny, śliwki, wiśnie i sezam.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

1) Koktajl jagodowy z imbirem lub koktajl z kiwi i truskawek, białko sojowe z mlekiem sojowym, melon z musem pistacjowym.
2) Bułka pełnoziarnista z 50 g twarożku granulowanego, posypanego kiełkami pszenicy, łyżeczką sezamu i łyżeczką pestek słonecznika lub 3 kawałki chrupkiego pieczywa z dwoma cienkimi plasterkami żółtego sera, kiełkami soi lub 3-4 rzodkiewkami.
3) 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką 2% mleka i łyżką rodzynek, kromka razowego żytniego chleba, posmarowana cienko majonezem light z plasterkiem wędzonej piersi indyka, ogórkiem kiszonym, 1/3 czerwonej papryki.
4) Sałatka z kilku liści kapusty pekińskiej, pomidora, małej cebuli, dwóch średnich ogórków kwaszonych, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, przyprawiona ziołami do sałatek, 2 kromki chrupkiego pieczywa.
5) 1/2 dużej bułki grahamki z gotowanym jajkiem na twardo i łyżeczką majonezu light, z łyżeczką posiekanego szczypiorku, czterema liśćmi cykorii i małym pomidorem, szklanka niesłodzonego cacao na mleku (łyżeczka cacao ze szklanką mleka 2%).
6) 2 łyżki płatków owsianych wymieszanych z opakowaniem jogurtu naturalnego (150g), kromka chleba żytniego razowego, posmarowana cieniutko miękką margaryną, z dwoma plasterkami kiełbasy drobiowej, oraz dwoma liśćmi cykorii, 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy.
7) 2 kromki chrupkiego, razowego pieczywa z dwoma plasterkami polędwicy drobiowej, średnia pomarańcza, herbata zielona.
8) Omlet naturalny: jajko rozmącone z 1/4 szklanki mleka 2% i łyżeczką mąki, najlepiej razowej, usmażony na łyżeczce masła, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka zbożowej kawy „inka” przygotowanej na mleku: 1/2 szklanki naparu z kawy, 1/2 szklanki mleka 2%.
8) Kromka razowego, żytniego chleba, duży plaster wędzonego łososia, 2 duże liście sałaty lodowej, gruby plaster cytryny, średnia gruszka.
9) 1 kromka chleba razowego z ziarnami słonecznika, posmarowana pastą z: chudego sera białego, 1/4 wędzonej i oczyszczonej z ości makreli, połączonych z opakowaniem mieszanki kiełków soi i lucerny.
10) Opakowanie jogurtu naturalnego 150g z dwoma łyżkami płatków owsianych i 4 łyżkami otrąb pszennych, z dodatkiem dwóch dużych mandarynek, podzielonych na cząstki, kromka pumpernikla z plastrem chudej szynki wieprzowej oraz pięcioma rzodkiewkami.
11) Mały nisko-tłuszczowy jogurt, 1 jabłko i kilka orzechów, 200ml soku z czarnych porzeczek.
12) 3 łyżki muesli z jogurtem naturalnym bez cukru, 1/2 grejpfruta.
13) 1 bułka pełnoziarnista z sałatą, plasterek chudej wędliny, kiełki pszenicy lub soi, szklanka soku pomarańczowego niesłodzonego.
14) 1 cienka kromka chleba razowego chudy biały ser (15 dag) ze szczypiorkiem, szklanka soku pomidorowego lub buraczanego.
15) 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan.

Przekąski:


1) Łyżka orzechów macadamia, ananas z ogórkiem.
2) Orzechy, pestki dyni lub słonecznika (po łyżeczce), szklanka kefiru z łyżką muesli, kiwi.
3) 150 g (plaster) melona, dwa plasterki awokado, grejpfrut
4) 1 łyżka pasty tahiny (z cieciorki, miazgi sezamowej, czosnku i cytryny)
5) 2-3 mandarynki lub śliwki, 1/2 szklanki porzeczek albo agrestu
6) Koktajl z 1/2 szklanki kefiru i małego jabłka, łyżka płatków owsianych.
7) 1/2 szklanki kefiru z łyżka płatków owsianych, jabłko.
8) Sałatka z mandarynki i łyżki serka homogenizowanego.
9) 1/2 opakowania serka waniliowego bez tłuszczu i cukru, 2 łyżki płatków kukurydzianych.
10) Zupa krem z brokułów, łyżka sezamu.

Obiad:

1) Szpinak z jajkiem, kurczak z fasolką, kromka razowca.
2) Sałatka warzywna, bułka pełnoziarnista posmarowana cienko margaryną.
3) Zielone spaghetti, sałatka warzywna lub tofu z grilla, sałatka z pomidorów.
4) Zupa z tofu i porów z glonami, sushi lub ryba z curry.
5) 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana pięcioma łyżkami mielonego mięsa z indyka z jajkiem i tartą bułką, szklanka surówki z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli, z czosnkiem i łyżeczką oleju słonecznikowego.
6) 2 ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanego koperku, duży filet z dorsza posypany ziołami i pieczony w folii, 1/2 szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z czerwonej kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z łyżeczką oleju słonecznikowego.
7) 2 średnie ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanej zieleniny, np natki pietruszki, pierś kurczaka w sosie curry: połówka dużej piersi kurczaka obsmażona na łyżeczce oliwy z oliwek z małą cebulą i curry, doprawione 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki surówki z porów i jabłka.
8) 3 łyżki makaronu razowego, ugotowanego al dente, gruby plaster mięsa z piersi indyka (bez skóry) pokrojony w cienkie paski, obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek, z dodatkiem 2 dużych pieczarek (sos powstały przy smażeniu zaprawić łyżką mąki), 3 łyżki surówki z porów i zielonego groszku konserwowego, doprawionej łyżeczką niskokalorycznego majonezu.
9) 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej z grubym plastrem schabu wieprzowego, usmażonym na łyżeczce oleju rzepakowego doprawionej łyżeczką mąki, 1/2 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, surówka przygotowana z 2/3 strąka czerwonej papryki i małej cebuli.
10) Sałatka z liści mniszka lekarskiego i 5-6 suszonych pomidorów. Na to 25g tartego parmezanu i 100g kurczaka w kawałkach. Podawać z 2 kromkami chleba z siemienia lnianego lub innego pieczywa pełnoziarnistego.
11) Nadziewane awokado. Wydrąż miąższ z połowy awokado, rozdrobnij, skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki chudego twarożku wymieszaj z łyżką pokrojonego koperku, dopraw solą. Napełnij wydrążoną połówkę awokado.
12) Ryż z brokułami. Ugotuj pół szklanki dzikiego ryżu, sparz posiekaną czerwoną cebulę, obgotuj dwa brokuły. Połącz składniki, wkrój dwa pomidory, dopraw czosnkiem, sosem sojowym, octem winnym i łyżeczką oliwy.

Kolacja:

1) Sałatka ziemniaczana, nadziewane pomidory.
2) Pieczony dorsz, kolorowe spaghetti.
3) Sałatka z kiełkami i awokado, kromka pieczywa z hummusem, bulion potasowy z curry.
4) Sałatka owocowa, gorący tost.
5) Kromka chleba razowego pełnoziarnistego posmarowanego cieniutko miękką margaryną, z dwiema łyżkami tuńczyka w sosie własnym, 5 koktajlowych pomidorków.
6) Ugotowane warzywa z dipem: 2 marchewki, ziemniak, 6 łyżek fasolki szparagowej, 4 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy.
7) 2 kromki żytniego chleba graham z dwoma plasterkami wędzonej piersi drobiowej, 2 liście sałaty, 5 dużych rzodkiewek, szklanka zielonej herbaty.
8) 1/2 dużej bułki grahamki, gotowana parówka drobiowa, surówka ze średniego pomidora z małą cebulą.
9) 2 naleśniki z nadzieniem, przygotowanym z: 2 czubatych łyżek chudego białego sera posypanego słodzikiem (np z aspartamem) i plastra pokrojonego ananasa, najlepiej świeżego. Może być z puszki, ale w lekkim syropie.
10) 100g grillowanego łososia ze szparagami i 3 ziemniakami.
11) 2 naleśniki ze szpinakiem. Wymieszaj pięć łyżek mąki, jajko, pół szklanki wody mineralnej, szczyptę soli. Patelnię posmarować oliwą i usmażyć naleśniki. Zblanszować 2 garście świeżego szpinaku, osączyć, dodać 15 dag chudego twarogu, jajko i sól. Posmarować naleśniki farszem, zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać 4 łyżkami mleka, posypać łyżką parmezanu, ułożyć plasterki pomidora i zapiekać przez 20 min.
12) Placki ziemniaczane z pieczarkami: Utrzeć 3 ziemniaki i małą cebulę, dodać po łyżce mąki i tartego sera żółtego oraz szczyptę soli. Usmażyć placki na łyżce oleju. Udusić 10 dag pieczarek, zalać 3 łyżkami jogurtu, doprawić do smaku.
Dodatkowo należy wypijać w ciągu dnia świeży sok wyciśnięty z 2 kg pomarańczy i 1 kg marchwi.

Przykładowe przepisy:

Sałatka ziemniaczana

sal


Składniki: 2 ugotowane ziemniaki, 1 strąk czerwonej papryki, korniszon, 50 g gotowanej piersi kurczaka, cebula, łyżka oleju z wiesiołka (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością}, sól jodowana, przyprawy, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe,  pestki słonecznika.
Przygotowanie: Warzywa i kurczaka pokroić, skropić olejem, dodać sól i przyprawy.

Szpinak z jajkiem

szpinka


Składniki: 0,5 kg mrożonego szpinaku, jajko, 3 orzechy włoskie, łyżka rokpola, łyżka oliwy z oliwek, parę liści sałaty, ząbek czosnku, sól jodowana.
Przygotowanie: Odparować wodę ze szpinaku, wymieszać go z serem i rozdrobnionymi orzechami oraz roztartym czosnkiem. Na oliwie usmażyć jajko. Na talerzu ułożyć liście sałaty, szpinak i jajko sadzone.

Sałatka warzywna

fasol


Składniki: 1/2 główki sałaty, 1/2 ogórka, 3 pomidorki „czereśniowe”, 3 łyżki ugotowanej fasolki, po łyżce ziaren sezamu i słonecznika, sól jodowana, przyprawy.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Zielone spaghetti

spasg


Składniki: 50 g spaghetti, pęczek natki pietruszki, łyżka pestek słonecznika, łyżeczka oleju z wiesiołka, łyżka siemienia lnianego, sól jodowana, 2 łyżki tartego parmezanu.
Przygotowanie: Makaron ugotować, zmiksować pietruszkę z serem, olejem, siemieniem i solą. Wszystko wymieszać.
Pieczony dorsz
dorsz
Składniki: 200 g fileta z dorsza, wyciśnięty sok z cytryny, łyżka orzechów włoskich, przyprawy, ugotowana róża brokułów, dwa ziemniaki, łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwą i rozdrobnionymi orzechami (pod koniec pieczenia skropić cytryną); podawać z ziemniakami i brokułami.

Nadziewane pomidory

tun2


Składniki: Średni pomidor, 1/2 puszki tuńczyka w oliwie, sok z cytryny, natka pietruszki, 1/8 czerwonej cebuli.
Przygotowanie: Wydrążyć pomidory, a miąższ rozgnieść z tuńczykiem i cebulą; dodać przyprawy i sok z cytryny. Jeść z liśćmi szpinaku.

Indyk z fasolką

indyk

Składniki: 250 g fasolki szparagowej, 20 g orzechów nanerczowych (2 łyżki), 100 g ugotowanej piersi indyka, 1/2 papryki żółtej lub czerwonej, łyżka oliwy z oliwek, łyżka oliwy z oliwek, liście szpinaku lub roszponka, łyżeczka curry, sól jodowana, przyprawy.
Przygotowanie: Fasolkę ugotować, pokrojoną pierś usmażyć na oliwie z przyprawami, orzechami i papryką. Po zdjęciu z ognia wymieszać z oliwą i przyprawami. Podawać dekorując liśćmi szpinaku lub roszponki.

Kolorowy makaron

makaron

Składniki: Filiżanka krojonych warzyw: por, seler i marchew, pomidory, papryka, łyżka tartego żółtego sera light, świeże zioła, 50 g ugotowanego makaronu, filiżanka bulionu, łyżka oliwy z oliwek, puszka anchovies, przyprawy, sól jodowana.
Przygotowanie: Warzywa udusić na oliwie, dodać bulion. Wymieszać z makaronem i serem, na końcu dodać zioła.
Tofu z grilla
tofu
Składniki: 50 g tofu, filiżanka krojonych warzyw, papryka, marchew, seler i por, 3 orzechy włoskie, 3-4 łyżki sosu sojowego, tymianek, majeranek, 3 łyżki ugotowanego ryżu, łyżka oliwy.
Przygotowanie: Zamarynować tofu na 20 min. w sosie sojowym i przyprawach; warzywa udusić na oliwie, pod koniec dodać marynatę, grillować tofu ok. 5 min. Wymieszać warzywa z ryżem i posypać orzechami.
Dip
dip
Składniki: 30g chudego białego sera, 1/3 kubka jogurtu naturalnego, 2 łyżki siekanej czerwonej papryki, 1/2 łyżki siekanych orzechów, sól, pieprz.
Przygotowanie: Wszystko wymieszać.

Sałatka  z cykorii

cyko


Składniki: cykoria, 3 mandarynki, brzoskwinia, gruszka, kiwi, 20 g orzechów,  jogurt naturalny, płatek sezamka, sok z cytryny, grzanka.
Przygotowanie: Cykorię obrać i pokroić; połączyć z mandarynką, kiwi, brzoskwinią i morelami; wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny; posypać orzechami i rozdrobnionym sezamkiem. Jeść z gorącym tostem.
Aby zmniejszyć cellulit część osób stosuje ćwiczenia, które powinny być wykonywane przynajmniej 3 razy w tygodniu. To mogą być ćwiczenia na siłowni ale może być zwykłe szybkie chodzenie przez 30 min. dziennie. Same ćwiczenia nie pozwolą ci na pozbycie się cellulitu ale połączenie ich z odpowiednim odżywianiem niemal gwarantuje sukces.
 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

20 komentarzy do Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania

  1. avatar kulka pisze:

    macie jakieś jeszcze nowink dietowe i antycellulitowe?
    szukam czegoś wegańskiego do jedzenia i naturalnego do nakładania.
    ktoś?
    coś?

    • avatar Wikucha pisze:

      Polecam to co jedzą polscy weganie jeżeli chodzi o dietę i dobory witaminowe. Naturalne a bardzo dobre :)

Dodaj komentarz do ibis


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...