Spoglądając na naszą codzienność od strony kuchni, okiem przeciętnego odbiorcy – stwierdzić należy jej upadek. Kuchnia powinna nie tylko żywić czy leczyć, ale i czynić cuda z nami i naszą chęcią do miłości. Mamy tyle doskonałych wzorów – kuchnie orientalne: chińską, hinduską, starożytności europejskiej: rzymską, grecką, jak też egipską i wreszcie osiągnięcia czasów najnowszych.
Całą tę wiedzę należy wydobyć na wierzch. Wiara w moc afrodyzjakalną niektórych produktów spożywczych sięga bowiem prehistorii człowieka. W ubiegłym stuleciu zbadano wartość odżywczą oraz skład chemiczny wielu z nich. Wykazano, że z reguły są one bogate w witaminy i składniki mineralne, zawierają też inne substancje wywierające wpływ na organizm człowieka, w tym często na układ płciowy. Choć wiara w szczególne właściwości afrodyzjaków bywa niekiedy przesadzona, to nie ma powodów wątpić, że są one często zdrowym i wartościowym pożywieniem.
Afrodyzjaki jako element chińskiej diety miłości, która jest dietą zdrowia i długowieczności kojarzymy jako pokarm poprawiający naszą potencję, libido, itd. Zasady diety afrodyzjakalnej wypracowane w ciągu ostatnich kilkunastu stuleci przez chińskich mędrców i lekarzy. Od wieków uznaje się zależność między rodzajem diety, a sferą uczuć. Pierwotnie przypisywano magiczną moc niektórym roślinom i organom zwierzęcym wzmagającym witalność i popęd płciowy. Jako stymulujące popęd płciowy uznaje się seler, por, pietruszkę, bakłażany, brokuły, szparagi, wszystkie jarzyny liściaste (czyli sałaty i kapusty), a także paprykę, marchew oraz różnego rodzaju kiełki, stanowiące główne pożywienie rzymskich gladiatorów. Są one bogatym źródłem witamin wspaniale działających na płodność kobiet oraz potencję mężczyzn.
Do afrodyzjaków zaliczane bywają też grzyby, zwłaszcza prawdziwki, smardze i nade wszystko trufle. Z owoców cenione są w tym względzie szczególnie awokado, jeżyny, kiwi, ananasy, brzoskwinie i morele, daktyle, figi, gruszki (kształtem przypominające krągłości kobiecego ciała), jabłka (biblijny symbol pokusy), migdały, śliwki, truskawki i maliny, winogrona i orzechy – głównie włoskie. Z mięs za afrodyzjaki uchodzą przede wszystkim podroby: wątroba, żołądki, nerki, a także móżdżek oraz krew.
Do tej grupy zaliczyć też trzeba poszukiwane przez mężczyzn rarytasy. W Hiszpanii są to jądra byków, na Bałkanach oczy jagniąt, a na Węgrzech – grzebienie kogutów. Przyprawy zajmują istotne miejsce wśród produktów roślinnych zaliczanych tradycyjnie (słusznie czy nie) do afrodyzjaków. Erotycznie podniecające działanie niektórych przypraw związane jest prawdopodobnie z zawartością substancji drażniących, wywołujących wybiórcze przekrwienie m.in. okolic erogennych. Do przypraw, którym przypisuje się właściwości afrodyzjakalne zaliczają się: bazylia, chili, cynamon, imbir, kurkuma, kolendra, lubczyk, gałka muszkatołowa, papryka i pieprz.
Skuteczność działania afrodyzjaków zależy niewątpliwie także od tego, co i jak się z nich przyrządzi. Można uzyskać niezwykle smaczne i efektowne danie podniecające erotycznie, łącząc smaki i barwy oraz stosując różne sposoby przyrządzania – od gotowania na parze lub w wodzie, poprzez duszenie, smażenie, pieczenie na ruszcie, aż do marynowania.
Główne zasady diety afrodyzjakalnej:
1) Ograniczenie mięsa czerwonego na rzecz białego (drób a szczególnie ryby).
2) Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców z przewagą surowych. Dziennie – ok. 1,5-2 kg.
3) Wskazane duże ilości płynów ok. 2-3 litry dziennie (woda mineralna, herbatki ziołowe).
4) Codziennie spożywamy pokarmy afrodyzjakalne, które dają nam wiele energii.
5) Dieta trwa: 7 dni.
6) Dzienna dawka kalorii: około 1200.
7) Odchudza: 0,5 -1 kg tygodniowo.
8) Polecana: wszystkim zdrowym osobom. Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik.
2) Twarogowa mieszanka ze smakołykami (260 kcal) – 1/3 kostki chudego sera białego, łyżka pokrojonego szczypiorku, 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki otrąb pszennych, średnia marchewka, średni ogórek, 4 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotuj masę serową i posyp płatkami owsianymi.
3) 2/3 szklanki mleka 1,5%, pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami (305 kcal).
4) Półtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego sera twarogowego, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkach (300 kcal).
5) Kanapki na słodko i ostro (300 kcal) – 1 mała grahamka, średnia tarta marchewka, 2 łyżki rodzynek, imbir, pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem, średni pomidor, 10 kiełków sojowych. Wymieszaj marchew z rodzynkami i imbirem. Połóż na połówkę bułki. Drugą połówkę posmaruj pasztetem, udekoruj krojonym pomidorem i posyp kiełkami.
6) Koktajl bananowy z płatkami (290 kcal) – szklanka maślanki, mały banan, łyżka kakao, 3 łyżki otrąb pszennych. 7) Razowiec z jajkiem (260 kcal) – 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego, jajko na miękko, 50 g sałaty, średni pomidor.
II śniadanie:
1) Nastrojowa kanapka z żółtym serem (140 kcal) – cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego, cienki plaster żółtego sera w kształcie serca, średni pomidor.
2) Czerwony koktajl (150 kcal) – mały kefir, 1/4 opakowania mrożonych wiśni, cynamon.
3) Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką (160 kcal).
4) Jogurt owocowy 150 g (140 kcal).
5) Wiejska fantazja z ananasem (150 kcal) – 150 g serka wiejskiego, plaster ananasa z puszki, cynamon.
6) Kanapka z twarogiem (160 kcal) – mała bułka orkiszowa, mała cykoria, dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego, łyżeczka koperku.
7) 150 g serka wiejskiego z brzoskwinią (190 kcal).
Obiad:
1) Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili (380 kcal). 2) Słodko-ostry krem z grzankami (400 kcal).
3) Paprykowa zapiekanka z kaszą (380 kcal).
4) Pieprzna wołowina w bakłażanie (415 kcal).
5) Ciemny makaron z tuńczykiem (390 kcal).
6) Gotowana pierś z imbirem, surówka z selera (380 kcal) – 150 g fileta piersi z indyka, imbir, 2 czubate łyżki kaszy gryczanej, słoik selera konserwowego, średnie jabłko, po łyżeczce grczycy, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
7) Kraby z chili i kurkumą (390 kcal).
Podwieczorek:
1) Średnia pomarańcza, 3 suszone morele (150 kcal). 2) Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni (130 kcal).
3) Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami (160 kcal).
4) Szklanka soku marchwiowo-owocowego, tarta kalarepa na surowo (130 kcal).
5) Duży grejpfrut (140 kcal).
6) 2 średnie mandarynki, 10 migdałów (140 kcal).
7) 6 truskawek lub kiwi, 3 orzechy włoskie (130 kcal).
Kolacja:
1) Gładka zupa z dyni (220 kcal).
2) Pikantny omlet ze szpinakiem (240 kcal).
3) Zupa z pieprzem (213 kcal).
4) Sałatka ze szparagami (205 kcal).
5) Żółte placuszki z cukinii na ostro (255 kcal).
6) Dorsz z gorącego pieca (240 kcal).
7) Czerwona sałatka z rodzynkami (208 kcal) – półtorej szklanki pokrojonej czerwonej kapusty, średnie jabłko, łyżka rodzynek, 2 łyżki granulowanych otrąb, łyżeczka soku z cytryny, cynamon.
Przykładowe przepisy:
Słodko-ostry krem z grzankami
Składniki: 130 g piersi kurczaka (lub krewetek), średnia cebula, 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego), kurkuma, plasterek imbiru, średni ogórek, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, mała grahamka.
Przygotowanie: Mięso kurczaka (krewetki) wrzuć do gotującej się wody, pozostaw pod przykryciem kilka minut, wyjmij z wywaru. Zmiksuj cebulę, imbir, ogórek. Dodaj do wywaru, zagotuj. Dodaj do sosu mleko oraz kurczaka (krewetki). Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 min., aż zupa lekko zgęstnieje. Pokrój grahamkę w kostkę i opiecz w piekarniku. Przed podaniem dodaj do zupy grzanki i kukurydzę, posyp kolendrą.
Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili
Składniki: 150 g fileta z dorsza (lub oczyszczonych kalmarów), 1/3 opakowania brązowego ryżu, mała czerwona cebula, pół papryczki chili, natka pietruszki, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej lub kukurydza..
Przygotowanie: Pokrój rybę (kalmary) i papryczkę na kawałki, natkę posiekaj. Ugotuj ryż oraz fasolkę. Pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj rybę (kalmary) i papryczkę. Duś przez kilka minut, dolej nieco wody i duś przez kolejny kwadrans. Dodaj ryż i natkę. Pozostaw na patelni przez kolejne 10-15 min.
Przygotowanie: Odparuj rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalej zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przypraw do smaku.
Gładka zupa z dyni
Składniki: 250 g dyni, szklanka przegotowanej wody, pół opakowania serka naturalnego homogenizowanego, łyżka nasion słonecznika, kolendra, chili, inne przyprawy.
Przygotowanie: Dynię obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 min., następnie zmiksuj. Wlej wodę i jeszcze raz zagotuj. Wymieszaj na gładki krem z serkiem, dodaj przyprawy.
Przygotowanie: Zetnij wierzchni plaster z cukinii i wydrąż miąższ. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotuj i pokrój na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj cielęcinę z kaszą i warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop olejem sezamowym i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 min.
Pieprzna wołowina w bakłażanie
Składniki: 100 g mielonego mięsa wołowego, mały bakłażan, średni pomidor, łyżka oleju rzepakowego, kromka pumpernikla, pieprz naturalny i ziołowy.
Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.
Przygotowanie: Przygotuj bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodaj brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotuj, wymieszaj z jogurtem i sezamem, dopraw pieprzem.
Sałatka ze szparagami
Składniki: słoik szparagów konserwowych, ćwierć główki sałaty, mała czerwona papryka, pół małego fileta z kurczaka, cienki plaster sera feta, 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie: Mięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.
Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawaj polanę jogurtem i posypane przyprawami.
Ciemny makaron z tuńczykiem
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, mała żółta lub czerwona papryka, 3 łyżki kukurydzy z puszki, ćwierć główki sałaty, ćwierć szklanki makaronu razowego, pół opakowania małego jogurtu naturalnego lub bryndza, łyżka koperku, pieprz.
Przygotowanie: Tuńczyka odsącz. Pokrój paprykę w paseczki, dodaj kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z rybą i warzywami. Połącz jogurt z koperkiem i pieprzem. Polej sałatkę sosem.
Dorsz z gorącego pieca
Składniki: 150 g fileta z dorsza, łyżeczka oleju roślinnego, 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem, 2 łyżki otrąb granulowanych.
Przygotowanie: Filet z dorsza obierz ze skóry, skrop olejem, zawiń w folię razem z warzywami. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 min. Posyp otrębami.
Sałatka z paluszków krabowych
Składniki: pół opakowania paluszków krabowych (125 g), 2 małe ziemniaki, pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, mały ogórek, kukurydza, 3 rzodkiewki, chili, kurkuma, garść dowolnych kiełków, 10 listków kapusty pekińskiej.
Przygotowanie: Pokrój paluszki na spore kawałki. Zmiksuj jogurt, ogórek, dodaj chili i kurkumę. Talarki z ziemniaków podduś bez tłuszczu. Na talerzu ułóż listki kapusty, na nich kraby i ziemniaki. Polej sosem i posyp kiełkami.