Mascarpone to serek, który w kuchni znalazł szerokie zastosowanie. Może być używany jako baza do dań lub jako jeden z głównych składników. Tym razem przychodzimy do Was z przepisami na dania z wykorzystaniem serka mascarpone.
Co nieco o mascarpone
Mascarpone zawiera sporą zawartość tłuszczu i jest kremowy, delikatny i maślany. Powstaje ze śmietanki, którą tworzy się podczas odwirowania świeżego mleka krowiego. Następnie zostaje umieszczona w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzana do ok 90 stopni C. Mascarpone podczas produkcji jest stale mieszane.Kolejnym krokiem jest dodanie kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny, aby zakwasić środowisko i wytworzyć małe skrzepy, które z kolei łączą się w gęsty koagulat. Na sam koniec odsącza się koagulant serwatki i w ten sposób powstaje ser.
Właściwości zdrowotne
Na wstępnie zaznaczmy, że spożywanie mascarpone w dużych ilościach może doprowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy. Nie należy się jednak tym przejmować, jeżeli dodajesz go z głową i z umiarem.Poza tym mascarpone posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, dla których warto go dodawać co jakiś czas do naszych dań. Przede wszystkim posiada sporą dawkę wapnia, które pozytywnie wpływa na nasz organizm i kości. Dodatkowo wzmacnia strukturę kości i zębów chroniąc je przed uszkodzeniami.
Mascarpone reguluje krzepliwość krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego. Dodatkowo ser zawiera witaminę A, która usprawnia widzenie oraz stan skóry. Jest więc naturalnym źródłem zdrowia i piękności. Wybieraj go rozsądnie i spożywaj w małych ilościach, a nie będziesz musiała martwić się tłuszczami nasyconymi.
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną
Co kupić?
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. żetaltyny-fix deserowej
- 150 g herbatników kakaowych
- 150 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.
Babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone Noce i dnie
Co kupić?
- szkl. mąki pszennej
- 12 dag cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek mleka
- łyżeczka olejku waniliowego
Polewa:
- 125 g serka mascarpone
- 20 dag cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- starta czekolada
Przygotowanie:
Kakao ucieramy z wodą, a margarynę z cukrem. Następnie dodajemy jajka, pastę z kakao i ekstrakt z wanilii. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem oraz sodą. Teraz wlej mleko i wyrób ciasto. Nakładaj je do foremek na babeczki i piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Teraz przyszła pora na polewę. Serek utrzyj z pudrem oraz sokiem z cytryny po czym przełóż do szprycy i udekoruj babeczki a na wierzch posyp startą czekoladę.
Deser jagodowy z mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki jagód
Przygotowanie:
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.
Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców
Co kupić?
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 2 saszetki herbaty owocowej
- 150 g konfitury z leśnych owoców
- 150g mascarpone
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
- Olej
Przygotowanie:
Herbatę zaparzy w 250 ml wody i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wszystko wymieszaj. Z otrzymanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Teraz utrzyj żółtko z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Naleśniki smaruj mascarpone oraz konfiturą po czym, zawijaj w rulony.
Truskawki z mascarpone
Beza z kawowym kremem mascarpone
Co kupić?
- 6 białek
- 180 gram cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200 ml śmietanki 30 %
- 250 gram mascarpone
- łyżka cukru pudru
- 3 łyżki espresso
Przygotowanie:
Ubij białka z odrobiną soli, partiami dodawaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Białka powinny sztywno trzymać się ścianek naczynia. Na papierze do pieczenia narysować okręgi i wyłożyć masę (można ją też fantazyjnie przecisnąć przez rękaw cukierniczy), piec 15 minut w 130 stopniach. Suszyć w 90 stopniach przez 2 godziny kolejne, piekarnik powinien mieć uchylone drzwiczki. Śmietankę ubić z odrobina soli, dodać cukier puder, ser mascarpone i esencję kawową, przed podaniem krem wyłożyć na każdą bezę i dekorować owocami.