Desery z serkiem mascarpone

21 stycznia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Mascarpone to serek, który w kuchni znalazł szerokie zastosowanie. Może być używany jako baza do dań lub jako jeden z głównych składników. Tym razem przychodzimy do Was z przepisami na dania z wykorzystaniem serka mascarpone.

Co nieco o mascarpone

Mascarpone zawiera sporą zawartość tłuszczu i jest kremowy, delikatny i maślany. Powstaje ze śmietanki, którą tworzy się podczas odwirowania świeżego mleka krowiego. Następnie zostaje umieszczona w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzana do ok 90 stopni C. Mascarpone podczas produkcji jest stale mieszane.Kolejnym krokiem jest dodanie kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny, aby zakwasić środowisko i wytworzyć małe skrzepy, które z kolei łączą się w gęsty koagulat. Na sam koniec odsącza się koagulant serwatki i w ten sposób powstaje ser.

 

Właściwości zdrowotne

Na wstępnie zaznaczmy, że spożywanie mascarpone w dużych ilościach może doprowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy. Nie należy się jednak tym przejmować, jeżeli dodajesz go z głową i z umiarem.Poza tym mascarpone posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, dla których warto go dodawać co jakiś czas do naszych dań. Przede wszystkim posiada sporą dawkę wapnia, które pozytywnie wpływa na nasz organizm i kości.  Dodatkowo wzmacnia strukturę kości i zębów chroniąc je przed uszkodzeniami.

Mascarpone reguluje krzepliwość krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego. Dodatkowo ser zawiera witaminę A, która usprawnia widzenie oraz stan skóry. Jest więc naturalnym źródłem zdrowia i piękności. Wybieraj go rozsądnie i spożywaj w małych ilościach, a nie będziesz musiała martwić się tłuszczami nasyconymi.

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Co kupić?

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki  30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. żetaltyny-fix deserowej
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.

Babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone Noce i dnie

Co kupić?

  • szkl. mąki pszennej
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek mleka
  • łyżeczka olejku waniliowego

Polewa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • starta czekolada

Przygotowanie:

Kakao ucieramy z wodą, a margarynę z cukrem. Następnie dodajemy jajka, pastę z kakao i ekstrakt z wanilii. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem oraz sodą. Teraz wlej mleko i wyrób ciasto. Nakładaj je do foremek na babeczki i piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Teraz przyszła pora na polewę. Serek utrzyj z pudrem oraz sokiem z cytryny po czym przełóż do szprycy i udekoruj babeczki a na wierzch posyp startą czekoladę.

Deser jagodowy z mascarpone

Co kupić?
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.

Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców

Co kupić?

  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 2 saszetki herbaty  owocowej
  • 150 g konfitury z leśnych owoców
  • 150g mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej

Przygotowanie:

Herbatę zaparzy w 250 ml wody i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wszystko wymieszaj. Z otrzymanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.  Teraz utrzyj żółtko  z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Naleśniki smaruj  mascarpone oraz konfiturą po czym, zawijaj w rulony.

Truskawki z mascarpone

Beza z kawowym kremem mascarpone

Co kupić?

  • 6 białek
  • 180 gram cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 250 gram mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki espresso

Przygotowanie:

Ubij białka z odrobiną soli, partiami dodawaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Białka powinny sztywno trzymać się ścianek naczynia. Na papierze do pieczenia narysować okręgi i wyłożyć masę (można ją też fantazyjnie przecisnąć przez rękaw cukierniczy), piec 15 minut w 130 stopniach. Suszyć w 90 stopniach przez 2 godziny kolejne, piekarnik powinien mieć uchylone drzwiczki. Śmietankę ubić z odrobina soli, dodać cukier puder, ser mascarpone i esencję kawową, przed podaniem krem wyłożyć na każdą bezę i dekorować owocami.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...