Danie z zielonej soczewicy z ziemniakami i szynką

10 marca 2011, dodał: milka1
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

30 dkg zielonej soczewicy, 2 łyżki masła lub oleju, 1 duża cebula drobno posiekana, 2 marchwie drobno posiekane,1-2 ząbki czosnku drobno posiekane, 500 ml wody, liść laurowy, 1 litr bulionu drobiowego, 25 dkg ziemniaków drobno pokrojonych, 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu, 15 dkg wędzonej szynki, sól, pieprz, 1,4 łyżeczki szałwi lub rozmarynu, natka pietruszki

Wykonanie:

1. Soczewicę przebrać opłukać.

2. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Dodać cebulę, marchew, czosnek i dusić ok. 5-7 min, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.

3. Dodać soczewicę, liść laurowy, szałwię lub rozmaryn, wlać wodę i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min.

4. Wlać bulion, dodać ziemniaki, pastę pomidorową lub koncentrat, szynkę i ponownie całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok 20-25 min.

5. Doprawić solą i pieprzem, podawać udekorowane natką pietruszki.

Smakuje zawsze i każdemu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz