Topinambur, zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym, to bardzo zdrowe i pyszne warzywo, jednak niezbyt w Polsce popularne. Jego bulwa wyglądem bardzo przypomina ziemniaki, zaś smakiem karczochy lub orzechy brazylijskie, ponieważ ma lekko orzechowy smak. Topinambur, szczególnie polecany przez diabetyków, jest pomocny przy zaparciach, działa oczyszczająco oraz wspomaga przemianę materii. Ponadto chroni wątrobę i wspiera układ moczowy oraz wspomaga leczenie nowotworowe. Dobrze działa na serce oraz na nerki. To źródło potasu, żelaza i tiaminy. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na jego wykorzystanie:
Palony topinambur
Składniki
-1 kg topinamburu
-2 łyżki masła
-100g boczku pokrojonego w kostkę
-2 gałązki pietruszki
-duża gałązka tymianku
Umyć topinambur i pokroić na równe kawałki. Umieścić na patelni, zalać wodą. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, gdy tylko zacznie się gotować, odcedzić. Masło stopić na i dodać gorący topinambur. Smażyć, aż będzie chrupiące, około 10 minut, często mieszając. Dodać boczek i piec kolejne 2 -3 minuty, aż boczek będzie chrupiący. Dodać posiekane zioła: natkę pietruszki i tymianek, wymieszać i podawać na ciepło. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
-łyżeczka przyprawy curry
-kilka kromek chleba
-do podania: twardy ser długo dojrzewający i natka pietruszki
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać i przez minutę podprażyć na niej liście laurowe i ziele angielskie. Dodać rozgnieciony czosnek, poddusić go cały czas mieszając. Wrzucić marchew, seler i pietruszkę, podsmażać chwilę na średnim ogniu. Wlać litr wody, tak by przykryła warzywa i gotować. Gdy zmiękną dołożyć topinambur i gotować do miękkości. Wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować zupę na gładki krem. Dolać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Chleb pokroić w kosteczkę, oprószyć przyprawą curry i zrumienić w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 10 minut. Grzanki powinny się lekko zrumienić – uważać by nie przypalić chleba. Zupę podawać z porcją grzanek, oprószoną serem i natką pietruszki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/ Zapiekany topinambur
składniki:
-600g topinamburu
-2 ząbki czosnku
-100 g parmezanu startego
-100 ml śmietany
-garść pietruszki posiekanej
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200st. Obrać topinambur i pokroić na 5 mm plasterki. Gotować w parowarze 10 minut lub w szybkowarze ciśnieniowym przez 2 minuty. Dodać ząbek zmielonego czosnku, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia wysmarowanego drugim ząbkiem czosnku. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, wierzch zrobi się złoty i chrupiący.
Surówka z topinamburem
Składniki na 4 porcje:
-250 g topinamburu
-100 g selera
-1 jabłko
-1 pęczek natki pietruszki
-4 łyżki orzechów włoskich
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-3 łyżki soku z cytryny
-sól, pieprz
Topinambur, seler i jabłko cienko obieramy. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Orzechy prażymy na patelni do zrumienienia. Wsypujemy do surówki. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka z topinamburem i ciecierzycą
Składniki:
-1 ½ łyżki białego octu winnego
-1 łyżeczka musztardy Dijon
-8 łyżek oliwy z oliwek
-szczypta cukru pudru
Do sałatki:
-175g soczewicy
-½ małej cebuli, bardzo drobno posiekane
-½ selera, bardzo drobno posiekanego
-3 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
-350g topinamburu
-sok z cytryny
-150g boczku
-100g szpinaku
-150g grzybów w plasterkach
-25 g masła
Wymieszać wszystkie składniki dressingu i odstawić.
Opłukać soczewicę, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 do 30 minut. Delikatnie podsmażyć cebulę i seler w 1 łyżce oliwy, aż będą miękkie. Dodać soczewicę i wymieszać. Dodać pietruszkę i dwie trzecie dressingu. Gotować topinambur w osolonej wodzie, z dodatkiem soku z cytryny. Odcedzić i obrać ze skóry. Pokroić na plastry 0,5 cm grubości. 1 ½ łyżki oliwy rozgrzać na patelni i podsmażyć plasterki topinamburu i boczek pokrojony w kostkę. Wymieszać ze szpinakiem i resztą dressingu. Ułożyć w misce, na około rozłożyć soczewicę. Podsmażyć grzyby na ostatniej łyżce oliwy z oliwek z masłem. Rozłożyć je na wierzchu. Skropić resztą soków z patelni i natychmiast podawać.
Sałatka z topinamburem i awokado
Składniki na sałatkę:
-2 sztuki awokado
-120 g topinamburu
-2 jajka
-80 g podpuszczkowego długo dojrzewającego sera
-3 łyżki soku z cytryny
-sałata do podania
Składniki na dressing:
-5 łyżek oliwy z oliwek
-2 łyżki octu z białego wina
-łyżka soku z cytryny
-garść rukoli
-3 cm papryczki chilli
-ząbek czosnku
-sól
-pieprz
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i octem winnym. Czosnek, chilli i rukolę bardzo drobno siekamy. Wsypujemy do oliwy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Awokado myjemy, przecinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w ten sam sposób jajka, ser i topinambur. Składniki łączymy z przygotowanym dressingiem, mieszamy i przekładamy do miseczek ze skórek awokado. Chłodzimy trzydzieści minut w lodówce. Podajemy na liściach sałaty.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Chipsy z topinamburu
Składniki:
-1kg topinamburu
-5 łyżek oliwy z oliwek
-łyżeczka soli
-½ łyżeczki rozmarynu
– ½ łyżeczki pieprzu
– ząbek czosnku
-sok z ½ cytryny
– szczypta gałki muszkatołowej
Topinambur obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie wlewać niewielką ilość oliwy z oliwek do miski i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą, pieprzem, gałką, rozmarynem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200st przez około 45-60minut. Aż będą miękkie i złociste.