Dania z ananasem – 8 super przepisów!
Spożywanie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw od dawna wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu schorzeń związanych ze stylem życia. Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, takich jak ananasy, zmniejsza ryzyko otyłości, ogólnej śmiertelności, cukrzycy i chorób serca. Promuje również zdrową cerę i włosy, zwiększoną energię i ogólną niższą wagę.
Ananas to niesamowicie pyszny, zdrowy owoc tropikalny. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, przeciwutleniaczy i innych pomocnych związków, takich jak enzymy, które mogą chronić przed stanami zapalnymi i chorobami. Jest powszechnie spożywany jako pieczony, grillowany lub świeżo pokrojony. Bardzo dobrze komponuje się również z różnymi słodkimi i pikantnymi potrawami.
Ananas to tropikalny owoc znany ze swojego kultowego kształtu – kula słodkiego i soczystego miąższu otoczona twardą, podzieloną skórką, z kępką kolczastych zielonych liści na wierzchu. Owoc jest w rzeczywistości zbiorem kwiatów, z których każdy ma własne oko, zrośnięte wokół centralnego rdzenia, którego dojrzewanie zajmuje trzy lata. Ananasy to owoce bogate w witaminy, enzymy i przeciwutleniacze. Są pełne błonnika i minerałów oraz zawierają enzym zwany bromelainą. Profil odżywczy ananasa w puszkach różni się od surowego ananasa, ananas w puszce jest zazwyczaj bogatszy w kalorie i ma więcej cukru. Ananas dostarcza mnóstwo składników odżywczych, wspomaga gojenie tkanek, zwalcza stany zapalne, wspomaga trawienie, przynosi ulgę w bólu stawów, wzmacnia odchudzanie, zapewnia regenerację po treningu.
Kiedy ananas nadaje się do spożycia? Wykonujemy test na liściach na pióropuszu. Jeśli łatwo wychodzą z owocu, oznacza to, że jest dojrzały i gotowy do spożycia. W przeciwnym wypadku ananas nie jest dojrzały i pozostawmy go na kilka dni najlepiej w ciepłym pomieszczeniu.
Jak obieramy ananasa? Odcinamy pióropusz i spód ananasa, następnie pionowo odcinamy skórę, od góry do dołu. Ananasa kroimy w pionowe ćwiartki i wycinamy twardy środek.
Udka z kurczaka z ananasem
Składniki:
– 1 łyżka oleju
– 6 udek z kurczaka bez kości i skóry
– szczypta soli i pieprzu
– 1 puszka ananasa w plastrach w soku
– 1/2 szklanki sosu BBQ
– 1 jalapeño (opcjonalnie), pokrojone w cienkie plasterki
– 2 zielone cebule, pokrojone w plastry
Przygotowanie:
Podgrzać dużą patelnię, dodać olej i rozgrzać. Posypać obie strony udek kurczaka szczyptą soli i pieprzu. Na olej położyć udka z kurczaka i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na czysty talerz. Zmniejszyć ogień i dodać ok. 1/2 szklanki soku ananasowego. Gotować 30-40 min. i dodać sos BBQ. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. W razie potrzeby dodać sól. Dodać udka z kurczaka i plastry ananasa na patelnię, oblewając z obu stron ananasowym sosem. Włożyć patelnię do piekarnika i piec przez ok. 5-6 min. do momentu, gdy sos się skarmelizuje się na brzegach kurczaka i ananasa. Po upieczeniu na wierzchu posypać pokrojoną papryczkę jalapeño i zieloną cebulką.
Ekspresowe chili z ananasem
Składniki:
1/2 kg mielonej wieprzowiny lub wołowiny
– 1 puszka ananasa z sokiem
– 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
– mały sos pomidorowy w puszce
– 1 łyżka chili w proszku
– plastry świeżego ananasa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W rondlu podsmażyć na odrobinie oleju mieloną wieprzowinę. Dodać pokrojone ananasy i sos ananasowy, fasolę, sos pomidorowy i chili w proszku. Doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień. Dusić bez przykrycia przez ok. 10 min. Podawać z plastrami ananasa.
Rumsztyk wołowy z woka z ananasem
Składniki:
– 400 g rumsztyku (stek wołowy)
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka sosu chilli
– 1 łyżka stołowa octu
– 2 łyżeczki oleju roślinnego
– kawałek imbiru wielkości kciuka
– 4 dymki
– 200 g kawałków ananasa
– ryż i zielenina do podania
Przygotowanie:
Wymieszać stek, sos sojowy, cukier, sos chilli i ocet i odstawić na 10-20 min. Rozgrzać wok z jedną łyżeczką oleju. Stek wyjąć z marynaty i obsmażyć partiami, a następnie wyjąć. Dodać trochę więcej oleju i usmażyć imbir na złoty kolor. Dodać dymkę i ananasa, a następnie włożyć stek z powrotem na patelnię. Mieszać podgrzewając przez ok. 1 min, a następnie dodać pozostałą marynatę. Mieszać, aż marynata zgęstnieje. Podawać posypane kolendrą z ryżem i zieleniną.
Szaszłyki z ananasem i kurczakiem
Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
– 1 łyżeczka miodu
– sól
– pieprz
– 1/4 świeżego ananasa
– 2 małe czerwone cebule
– 1 limonka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki (ok. 2,5 – 3 cm). Do miski z mięsem dodać miód, posypać solą, przyprawą curry i pieprzem. Wymieszać, dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze raz wymieszać. Mięso odstawić na pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Ananasa obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ. Pokroić w kostkę (ok. 2,5 – 3 cm). Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki lub grube plastry. Składniki nabijać na patyczki i układać na tacce. Następnie skropić całość łyżką oliwy. Patelnię grillową dobrze rozgrzać, ułożyć szaszłyki i grillować przez ok. 10 min., w międzyczasie obracając. Podawać z cząstką cytryny/limonki i ryżem.
Lody z grillowanym ananasem
Składniki:
– 8 plasterków ananasa
– 4 gałki lodów waniliowych
– 4 łyżki sosu karmelowego
– opcjonalnie: prażone płatki kokosowe i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać grill, oczyścić ruszty szczotką do grilla i natrzeć ruszty olejem kokosowym. Położyć plastry ananasa na grillu i smażyć z każdej strony przez 4-5 min., aż pojawią się ślady po grillowaniu, a ananas będzie lekko zwęglony. Zdjąć z grilla. Na talerzyku ułożyć 2 plastry ananasa, 1 gałkę lodów kokosowych i skropić karmelem. Opcjonalnie udekorować prażonymi płatkami kokosowymi i miętą.
Sałatka owocowa z ananasem w smoczej łupinie
Składniki:
– świeży ananas pokrojony w kostkę
– świeże truskawki w plasterkach
– 1 świeże mango pokrojone w kostkę
– papaja pokrojona w kostkę
– smoczy owoc pokrojony w kostkę
– kiwi w plasterkach
– malinowy vinaigrette lub dressing makowy
– 1 łyżka prażonych nasion sezamu
– 2 łyżki stołowe plastrów marynowanego różowego imbiru
– ½ limonki, świeży sok z limonki
Przygotowanie:
Pokroić ananasa, truskawki, smoczy owoc, kiwi i mango. Dodać malinowy vinaigrette lub dressing makowy. Delikatnie wymieszać, dodając świeży sok z limonki. Dodać plasterki imbiru i prażone nasiona sezamu do dekoracji.
Egzotyczna sałatka owocowa z ananasem
Składniki:
– 2 pomarańcze
– 4 mandarynki
– ½ ananasa pokrojonego na kawałki
– ¼ szklanki ziaren granatu
Dressing:
– 1 szklanka odcedzonego soku pomarańczowego
– 1 łyżka świeżego soku z limonki
– 1 łyżeczka startej skórki z limonki
– 1/4 łyżeczki soli
– 3 łyżki miodu
– 1/4 szklanki prażonych płatków kokosowych
Przygotowanie:
Obrać mandarynki i pokroić wzdłuż białych błon, aby uwolnić segmenty. W średniej wielkości misce umieścić kawałki cytrusów, kawałki ananasa i pestki granatu.
Połączyć składniki dressingu w misce, dobrze wymieszać. Owoce polać sosem, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać prażonym kokosem.
Koktajl ananasowy
Składniki:
3 pomarańcze
1/2 dojrzałego ananasa
Składniki:
– 400 g ananasa np. z puszki
– 1/3 szklanki soku z cytryny
– pół szklanki mleczka kokosowego
Składniki:
– 6 plastrów świeżego ananasa
– 2 limonki
– szczypta peperoncino
zobacz również:
Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania
Kuchnia ajurwedyjska wady i zalety – przepisy na ajurweda obiad
Wegańskie kociołki na obiad i kolację |