Pomarańczowe bułeczki z goją
Składniki (na 6 bułeczek)
1,5 szklanki mąki pszennej
3 spore łyżki miękkiego masła
0,5 szklanki maślanki
1 duża soczysta pomarańcza
płaska łyżeczka sody
łyżeczka miodu
szczypta soli
5 kostek gorzkiej czekolady 70%
łyżka suszonych owoców goji
Przygotowanie
Owoce goji zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Następnie odsącz. Pomarańczę dokładnie umyj w zimnej wodzie, przekrój na pół i wyciśnij sok do szklanki. Do miski przesyp mąkę z sodą. Dodaj masło, maślankę i sok, miód i szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i goję i wgnieć w ciasto.
Ciasto przełóż na wysypaną mąką deskę i uformuj 6 bułeczek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez 15-20 minut w 190 stopni Celsjusza. Podawaj po ostudzeniu na kratce.
Zupa krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą
Składniki
6 dojrzałych słodkich pomidorów
3 suszone pomidory w zalewie z oliwy
3 ząbki czosnku
szczypta ulubionych ziół (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
łyżka oleju rzepakowego
2 plastry mozzarelli
pieprz, sól morska (do smaku)
łyżka pestek z dyni lub słonecznika
Przygotowanie
Pomidory umyj, ponacinaj na górze, w nacięcia powkładaj pokrojony czosnek, polej olejem i posyp ziołami. Piecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Następnie obierz pomidory ze skórki, przełóż do garnka, dodaj suszone pomidoryi zmiksuj oraz zagotuj.
Wlej zupę na talerz, a na wierzch połóż plaster mozzarelli i posyp pestkami dyni lub słonecznika.
Surówka z kiszonej kapusty i ananasa
Składniki
200 g kiszonej kapusty
1 cebulka
2 łyżki suszonej żurawiny
jabłko, 2 plastry ananasa
1 marchewka
łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Posiekaj kapustę, cebulę pokrój w kostkę, jabłko ze skórką oraz marchewką zetrzyj na tarce. Do sałatki dodaj pokrojony w kostkę ananas. Wymieszaj składniki z olejem. Posyp suszoną żurawiną.
Sałata ze świeżym szpinakiem i dressingiem brzoskwiniowym
Sałata ze świeżym szpinakiem i dressingiem brzoskwiniowym
Składniki:
Sałata:
miks sałat z ruccolą (150 g)
2 łyżki orzechów włoskich
50 g świeżego szpinaku
1 brzoskwinia (można też użyć brzoskwini z puszki)
1 jajko na twardo
100 g mozzarelli w kulkach
Dressing brzoskwiniowy:
łyżka listków bazylii
łyżka listków mięty
łyżka listków melisy
łyżka oliwy
łyżeczka delikatnego płynnego miodu
łyżeczka soku z limonki
0,5 brzoskwini
Przygotowanie
Wszystkie brzoskwinie pokrój w grube plastry i przesmaż na suchej patelni przez 5 minut. Odłóż z nich pół owocu do dressingu.
Sałaty wyłóż do miseczki, dodaj liście szpinaku, przesmażone ciepłe brzoskwinie, kulki mozzarelli i ćwiartki jajka.
Zmiksuj składniki dressingu. Polej nim sałatę i posyp orzechami włoskimi.
Crumble śliwkowe
Składniki
po 0,5 szklanki pokruszonych płatków migdałów i drobnych owsianych
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki masła naturalnego
łyżka cukru trzcinowego
500 dag śliwek
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Śliwki wypestkuj, przekrój na pół i posyp cynamonem. Przełóż do garnuszka, dodaj sok z limonki i duś do miękkości, polewając w razie potrzeby odrobiną wody.
Z płatków owsianych, migdałowych, cukru i masła zagnieć posypkę.
Gotowe śliwki przełóż do foremki. Posyp mieszanką owiano-migdałową i zapiekaj w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepisy zaczerpnęłam z książki „Jedz pysznie i zdrowo w ciąży”, w której znajdziecie wiele ciekawych i oryginalnych przepisów na potrawy, które pozwolą na zdrowy rozwój dziecka na każdym jego etapie. Książka oprócz przepisów posiada również wiele porad dzięki, który rozwiążesz niezliczone problemy ciążowe takie jak poranne mdłości, nieprzyjemne zaparcia, unikniesz anemii czy pozbędziesz się nocnych skurczy w nogach. Znajdziecie tam również chcemat posiłków i rozpiskę co należy jeść a czego wręcz nie wolno komsumować w każdym trymestre ciąży.
Książkę „Jedz pysznie i zdrowo w ciąży” Magdaleny Makarowskiej możecie kupić w Księgarni Internetowej EGROS – TUTAJ. Osobiście serdecznie polecam:)
Pozdrawiam Kociara