Czym zagęścić zupę?

4 marca 2010,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Pierwsze skojarzenie, to oczywiście dość tłusta i kaloryczna zasmażka:

file1267692821

Masło lub margarynę ucieramy na gładką masę z mąką pszenną (proporcje 1:1), następnie wlewamy do niej trochę gorącego wywaru i mieszamy, aż powstanie jednolita zawiesina, po czym wlewamy ją do zupy i zagotowujemy.

Co jednak kiedy stosujemy dietę lekkostrawną, jesteśmy w trakcie odchudzania lub gotujemy dla dzieci?

1. mąkę pszenną lub ziemniaczaną (może być pół na pół) wymieszać z zimną wodą lub mlekiem i wlać powoli – cały czas mieszając – do wrzącej zupy, chwilę pogotować

2. można dodać ugotowane i przetarte ziemniaki lub zmiksowaną włoszczyznęten sposób jest idealny jeśli zupę będą jadły dzieci nie lubiące warzyw (pod taką postacią na pewno nie zauważą „trującej marchewki”)

3. zaprawić zupę śmietaną lub śmietanką (ewentualnie jogurtem naturalnym) roztrzepaną z żółtkiem: pół szklanki śmietany plus 1-2 żółtka. Mieszaninę tę hartuje się odrobiną gorącej zupy i mieszając, wlewa do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie gotujemy ponownie, ponieważ żółtka się zwarzą!

Zobacz również:

  1. Czas na zupy owocowe – różne przepisy
  2. Truskawki – odmiany i przepisy
  3. Najlepsze dania z truskawek i maseczki
  4. Przepisy na różne desery z czereśniami



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....