Pierwsze skojarzenie, to oczywiście dość tłusta i kaloryczna zasmażka:
Masło lub margarynę ucieramy na gładką masę z mąką pszenną (proporcje 1:1), następnie wlewamy do niej trochę gorącego wywaru i mieszamy, aż powstanie jednolita zawiesina, po czym wlewamy ją do zupy i zagotowujemy.
Co jednak kiedy stosujemy dietę lekkostrawną, jesteśmy w trakcie odchudzania lub gotujemy dla dzieci?
1. mąkę pszenną lub ziemniaczaną (może być pół na pół) wymieszać z zimną wodą lub mlekiem i wlać powoli – cały czas mieszając – do wrzącej zupy, chwilę pogotować
2. można dodać ugotowane i przetarte ziemniaki lub zmiksowaną włoszczyznę – ten sposób jest idealny jeśli zupę będą jadły dzieci nie lubiące warzyw (pod taką postacią na pewno nie zauważą „trującej marchewki”)
3. zaprawić zupę śmietaną lub śmietanką (ewentualnie jogurtem naturalnym) roztrzepaną z żółtkiem: pół szklanki śmietany plus 1-2 żółtka. Mieszaninę tę hartuje się odrobiną gorącej zupy i mieszając, wlewa do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie gotujemy ponownie, ponieważ żółtka się zwarzą!
Zobacz również:
- Czas na zupy owocowe – różne przepisy
- Truskawki – odmiany i przepisy
- Najlepsze dania z truskawek i maseczki
- Przepisy na różne desery z czereśniami