Czym najlepiej zagęścić lekkostrawną zupę?

28 stycznia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Poznaj trzy sposoby na gotowanie niskokalorycznych zup. Dzięki tym praktycznym metodom zagęścisz danie nie, jak zwykle, za pomocą zasmażki z  mąki i masła, ale w sposób bardziej zdrowy i niskokaloryczny. Wiosna do nas zawitała na dobre, także pożegnajmy zawiesiste sosy i tłuste zasmażki. Niech żyją zupy kremy, aksamitne i lekkie.

W przypadku stosowania diety lekkostrawnej, odchudzającej lub kiedy gotujemy posiłki także dla dzieci zdecydowanie należy zrezygnować z tłustych i zawiesistych zup. Proponuję inne sposoby zagęszczenia zup:

Metoda pierwsza:

Mąkę pszenną lub ziemniaczaną (może być pół na pół) mieszamy z zimną wodą lub mlekiem i wlewamy powoli – cały czas mieszając – do wrzącej zupy, chwilę pogotować. Ten sposób sprawdza się w przypadku zupy jarzynowe, ogórkowej lub kiedy chcemy dorobić delikatny sos do gotowanej jarzynki.

Metoda druga:

Do zupy  możesz dodać ugotowane i przetarte ziemniaki lub zmiksowaną włoszczyznę – ten sposób jest idealny jeśli zupę przyrządzasz dla niejadka. Jest bowiem szansa, że pod taką postacią nie zauważą “trującej marchewki” albo „niejadalnego selera”. Dzięki takiemu zagęszczeniu zupa stanie się aksamitna i jeśli zagęstnikiem będą ziemniaki – bardziej sycąca.

Metoda trzecia:

Zapraw zupę śmietaną lub śmietanką roztrzepaną z żółtkiem: pół szklanki śmietany plus 1-2 żółtka. Tak przygotowaną mieszaninę  zahartuj odrobiną gorącej zupy i mieszając, wlej do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie gotujemy ponownie, ponieważ żółtka się zwarzą! Ta metoda jest szczególnie polecana dla małych dzieci lub rekonwalescentów. Dodatek żółtek zdecydowanie podnosi kaloryczność dania, ale także jego wartość odżywczą.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Co przegryzać podczas odchudzania?
  2. Odchudzająca zupa
  3. Jak skutecznie i bezpiecznie oczyścić organizm
  4. Zadaj pytanie dietetykowi TUTAJ