Czy wiesz, jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej?
To kobieta jest odpowiedzialna za dostarczenie maleństwu niezbędnych składników odżywczych w karmieniu piersią, dlatego dieta matki karmiącej powinna być dobrze zbilansowana i dopasowana do potrzeb mamy i dziecka. Czy codzienny jadłospis ma różnić się od tego, jaki był stosowany w trakcie ciąży? Czy warto skłonić się ku babcinym poradom, by jeść za dwoje, czy może posłuchać dietetyków i pediatrów, i unikać wyłącznie wybranych produktów? Czy porcja tiramisu może zaszkodzić maleństwu? Oto lista najważniejszych porad, jakie powinna znać młoda mama.
Podczas planowania jadłospisu matki karmiącej, nie należy zapominać o tym, że to, co je kobieta, musi służyć tak samo jej, jak i jej dziecku. Prawidłowo odżywiona i zdrowa mama to prawdziwy skarb. Poza tym pielęgnacja i wychowywanie maleństwa wymaga zdrowia, dlatego młoda matka powinna dbać też o siebie.
Czy mama karmiąca piersią powinna jeść za dwoje?
Nasze babcie często powtarzały, że kobieta, która karmi piersią, powinna jeść za dwoje. To stwierdzenie nie jest słuszne, ponieważ mama powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Dieta dla mamy karmiącej piersią powinna zatem zawierać bardzo dużo witamin i wszystkich składników odżywczych niezbędnych do zdrowia obojga oraz potrzebnych do prawidłowego rozwoju maluszka (sprawdź). Nie jest jednak konieczne jedzenie podwójnych porcji posiłków. Wystarczy odpowiednio ułożyć jadłospis matki karmiącej, by mama i maluszek czuli się wyśmienicie.
Podstawowe zasady diety matki karmiącej?
Karmiąc piersią, nie należy zapominać, że stan zdrowia maleństwa jest odzwierciedleniem diety mamy, dlatego kobieta karmiąca piersią powinna przestrzegać wielu zasad będących gwarancją prawidłowego rozwoju dziecka. Prawidłowe skomponowanie jadłospisu matki karmiącej wymaga wyłączenia z diety substancji szkodliwych dla zdrowia dziecka oraz dodania do diety niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu maluszka. Poniżej przedstawiamy krótki niezbędnik mamy karmiącej.
Czego nie wolno jeść karmiąc piersią?
Podczas karmienia piersią należy bezwzględnie zrezygnować w używek. Niedozwolone jest spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów, a także picie kawy i mocnej, czarnej herbaty. W zamian za to można włączyć do diety kawę zbożową i delikatną herbatę owocową. Mamom karmiącym poleca się także, tzw. bawarkę, czyli kawę z mlekiem. Do listy „czego nie wolno jeść, karmiąc piersią” należy dodać ostre przyprawy, które mogą podrażnić delikatny układ trawienny dziecka. Z diety mamy karmiącej piersią noworodka powinny zniknąć także słodkie napoje gazowane oraz napoje energetyczne, a także produkty ciężkostrawne i smażone. Należy również unikać nadmiernej ilości cukru oraz żywność typu fast-food. Jadłospis mamy karmiącej musi też wykluczać słone przekąski, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, produkty będące źródłem tłuszczów trans i substancje konserwujące, sztuczne barwniki i aromaty. Kobiety karmiące piersią powinny również unikać wędzonych ryb i wędlin, a także surowego mięsa i ryb (tatar i sushi są absolutnie zabronione) i dań z surowymi jajkami (tatar, kogel-mogel czy tiramisu). Lepiej, żeby w diecie mamy, nie było też produktów wzdymających, czyli głównie warzyw kapustnych, a także niektórych strączków oraz cebuli, czosnku, grzybów i czereśni. Kobiety, które karmią piersią noworodka powinny też zrezygnować z produktów zmieniających smak i zapach mleka matki (głównie czosnek i cebula). Niewskazane są też sery z niepasteryzowanego mleka (sery pleśniowe, oscypek oraz ser feta). W diecie kobiety karmiącej nie powinno być również owoców morza. Wyżej wymienione produkty mogą zaszkodzić maleństwu lub wpłynąć na jego dolegliwości trawienne. Pamiętajmy jednak, że mama karmiąca powinna przede wszystkim dokładnie obserwować swoje dziecko, by zrozumieć, co mu szkodzi, a po czym czuje się dobrze. Tym samym może w łatwy sposób uregulować swój jadłospis tak, by nie rezygnować ze wszystkich potraw, które lubi.
Kobieta, która karmi piersią, powinna szczególnie uważać na to, co je, ponieważ od jej diety zależy zdrowie, rozwój oraz samopoczucie maleństwa. Należy więc zrezygnować ze wszystkich szkodliwych substancji i włączyć do jadłospisu jak najwięcej świeżych produktów dobrej jakości, które dostarczą mamie i dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta mamy karmiącej piersią noworodka powinna być jak najbardziej urozmaicona oraz lekkostrawna. Karmiąc maluszka, warto jeść świeżo przyrządzane i nieodgrzewane produkty, a przede wszystkim niezbędne jest ich prawidłowe zbilansowanie. 55-60% spożywanych składników odżywczych powinny stanowić węglowodany złożone będące bazą diety. Konieczne jest także zwiększenie ilości białka do 15-20% części potrawy. Należy też zachować odpowiednie proporcje pomiędzy dobrej jakości tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi – w diecie muszą dominować te pierwsze, a łączna ilość spożywanych tłuszczów powinna mieścić się w ok. 25% wszystkich substancji odżywczych. Podczas karmienia piersią trzeba też zwiększyć ilość płynów nawet do 2,5-3l dziennie. Należy też pamiętać, że najważniejszą zasadą komponowania posiłku mamy jest pamiętanie o tym, że spożywane dania nie mogą zaszkodzić dziecku.