Uznawana za posiłek niezwykle kaloryczny, przez większość z nas zaliczana do fast foodów. Rzeczą oczywistą jest, iż pragnąc zdrowo się odżywiać unikamy tego typu przekąsek, tym bardziej będąc na diecie mającej na celu redukcję naszej wagi.
Pizza kusi nas jednak niezwykłym smakiem i bogactwem doznań zapewnianych przez możliwość łączenia różnych dodatków. By zaspokoić owe pragnienie- po porostu ją zjedz! Nie zamawiaj jej jednak z pizzerii, nie kupuj w hipermarkecie- przygotuj własną, pełnowartościową.
Jak zabrać się za przygotowanie pełnowartościowej pizzy?
Pizza składa się z blatu, sosu i dodatków. Wybierając odpowiednie składniki zjesz zdrowy posiłek, nie będący bombą kaloryczną.
Blat pizzy
Blat, czyli po prostu ciasto. Jak w przypadku każdego wypieku, staraj się unikać mąki pszennej. Podnosi ona poziom cukru we krwi tylko na chwilę, po czym następuje jego gwałtowny spadek, a my znowu jesteśmy głodni. Zastąp ją mąką pełnoziarnistą, razową. Możesz dodać nieco otrębów.
Kolejną zmianą będzie dodanie do niego dobrej jakości oliwy z oliwek. Nie sięgaj po pierwszy lepszy tłuszcz.
Dodatki
Sięgnij po te najzdrowsze. Warzywami i owocami możesz zdobić swój placek bez ograniczeń.Najbardziej popularne „zielone” dodatki dodawane do pizzy to pomidory, ogórki, szpinak, brokuły, rukola, szparagi, papryka, cebula.
Masz również szeroki wybór przypraw, które to dodadzą przygotowywanej przyprawie smaku i charakteru. Wykorzystaj np. bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, chili. Wszystkie z nich kupisz w wersji suszonej w każdym markecie. Warto również zacząć hodować własne , zakładając parapetowy ogródek.
Kolejnym z częstych dodatków po pizzy pieczarki. Możesz je dodawać, jak i inne grzyby, pamiętaj jednak iż nie zawierają ona jakiś specjalnych właściwości odżywczych.
Aby zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią ilość białka możemy porozrzucać na naszym placku kawałki pieczonego kurczaka, ryby, czy owoce morza. Niektórzy dodają do pizzy posiekane w drobną kostkę jajko na twardo.
Podstawowych składnikiem każdej pizzy jest ser. To chyba produkt najbardziej kontrowersyjny, kaloryczny itd.. Ser serowi jednak nie równy. Do naszej pełnowartościowej pizzy najlepiej będzie nadawała się dobra mozzarella. Jeśli nadal obawiasz się dodatkowych kalorii wybierz ją w wersji odtłuszczonej.
Sos
Również możesz go przygotować sama. Nie masz pomysłu?
Sos pomidorowy- użyj do niego świeżych pomidorów, koncentratu, pomidorów z puszki. Aby wzmocnić intensywność smaku możesz dodać suszonych, sproszkowanych pomidorów. Dodaj podobizną oliwy i bazylii lub oregano.
Sos czosnkowy- wystarczy odrobina jogurtu naturalnego i kilka ząbków czosnku. Możesz również doprawić go pieprzem.
Tak skomponowana pizza nie przeszkodzi ci podczas diety redukcyjnej, a zapewni ci zdrową dawkę energii na cały aktywny dzień!
Smacznego!
zobacz również:
- Pizza, która się zawsze udaje
- Dietetyczna pizza z kaszą manną w 10 minut
- Odchudzająca zupa z soczewicy
- Odchudzająca zupa