Dietetyczna pizza z kaszą manną w 10 minut
Artykuł zewnętrzny
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
- 1/2 cebuli,
- 1/2 pomidora
- mały kawałek papryki
- 2 plastry szynki
- ketchup pikantny
- papryka mielona
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- odtłuszczony ser (niekoniecznie)
W kubku wybełtać jajko z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę i odrobinę soli, pieprzu. Posiekać wybrane warzywa w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju do wylać ciasto i ułożyć na nim posiekane składniki, posypać ulubionymi przyprawami. Smażyć krotko (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 5-6 min. do zarumienienia. Polać ketchupem i gotowe.