URODA I ZDROWIE

Pizza, która się zawsze udaje

11 grudnia 2017, dodał: Justyna

Popisowe danie każdego z mojej rodziny, także męża – pizza! W misce należy rozrobić ok. 12 – 15 g drożdży z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj do nich szczyptę cukru i łyżkę mąki – zamieszaj, by upłynnić drożdże i pozostaw do wyrośnięcia.

Jeśli chcesz uniknąć etapu robienia zaczynu użyj drożdży suchych – przelicznik: 1 torebka, czyli 7 g drożdży suchych to 14 g świeżych.

Jak zaczyn wyrośnie przesiej do niego 2 szklanki mąki i dodaj ciepłego mleka (można pół na pół z wodą) – mleka tyle ile mąka zabierze, czyli ciasto powinno odchodzić od miski i nie kleić się.

Dodaj przyprawy do smaku, sól, zioła prowansalskie i wyrabiaj intensywnie.  Podobnie jak przy cieście drożdżowym – nie spiesz się, im dłużej tym lepiej. Pod koniec wyrabiania dodaj oleju – „na trzy” czyli przechyl butelkę i policz wolno do trzech ;)

jak już ciasto będzie wyrobione pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką.

Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (wykonany z passaty, czosnku, oregano, który najlepiej podgotować i zredukować), wędlinę (szynka, salami, kiełbasa), oliwki, pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę z puszki, ogórki kiszone oraz starty na tarce ser żółty. Pieczemy około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku – ok. 200 st.C

zawsze się udaje!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...