URODA I ZDROWIE

Czy dynia jest zdrowa?

13 września 2017, dodał: dietetyk medyczny

Z dyni możemy bez dużego nakładu pracy wyczarować dziesiątki pysznych, zdrowych i wartościowych dań. I to zarówno wytrawnych, jak i na słodko.

dyniowa zupa

Jest to warzywo o unikalnej wartości żywieniowej. Pomarańczowy miąższ ma niską wartość kaloryczną – 100 g dyni dostarcza zaledwie ok. 28 kcal, a dużą wartość odżywczą. Jest prawdziwą skarbnicą karotenu (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym go więcej). Zawiera także niewiele witaminy C i witamin z grupy B, jak również wapń, magnez, żelazo, fosfor. Dynia zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Ze względu na sporą zawartość węglowodanów dynia szybko syci i dostarcza również błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekko strawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci.

hamburger

Świetnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa jest zrobienie zupy – mlecznej z zacierkami lub wytrawnej z delikatnym kurczakiem i włoszczyzną. Miąższ dyni idealnie nadaje się także do ciasta drożdżowego lub muffinek. Można z niego zrobić zapiekankę, musy na słodko i ostro, pierogi czy sos do makaronu. Jeśli posiadasz nadmiar dyni wykorzystaj ją do przetworów – krótko podduszoną dynię można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do ciasta drożdżowego; natomiast świeża dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje.

pieczona dynia

Bardzo cenne są także pestki dyni, które można powiedzieć są jej produktem ubocznym. Są niezwykle bogate w cynk, siarkę oraz miedź. Ze względu na zawartość kukurbitacyny poleca się je jako naturalne lekarstwo na zakażenie owsikami czy innymi robakami. Kukurbitacyna jest substancją toksyczną dla pasożytów, a równocześnie całkowicie bezpieczną dla człowieka. Największe stężenie kukurbitacyny występuje w świeżych ziarnach warzyw lub w oleju. Medycyna ludowa zaleca picie 3 – 6 łyżek oleju z pestek dyni codziennie przez 2 tygodnie lub pełną garść nasion, popijając je szklanką mleka (luźne stolce są częścią pożądanego działania). Mniejszym dzieciom najlepiej zmielić około 10-15 szt. pestek i dodawać do kaszy lub startego jabłka.

faszerowana dynia

Regularne spożywanie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego, zwiększa płodność i jakość nasienia. Produkt ten jest także pomocny w profilaktyce chorób układu krążenia i serca. Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz zawarty w pestkach dyni zawiera sporo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni są pomocne w problemach skórnych (trądzik, opryszczka).

ciasto dynioweDyniowe Latte

 

 

50 g puree z upieczonej dyni

200 ml mleka 3 %

70 ml zaparzonej kawy

łyżeczka przyprawy piernikowej

łyżeczka brązowego cukru

szczypta cynamonu

opcjonalnie: pokruszone bezy, kardamon

dynia1

W pierwszej kolejności należy do kubeczka z mlekiem wsypać cukier, następnie podgrzać lekko i spienić. Puree z dyni zmiksować z połową mleka i przyprawą piernikową. Przelać do wysokiej szklanki, wlać napar z kawy, oprószyć cynamonem. Smacznego!


Informacje dla Rodziców:

Puree z dyni możesz podać dziecku już po 5. miesiącu życia. Sok z dyni świeżo wyciskany, połączony z sokiem z marchwi i/lub jabłka po 8. miesiącu. Dodatkowo z dyni można smażyć placki – te podaj dziecku dopiero po 18. miesiącu. Pestki dyni dzieciom można podawać w niewielkich ilościach i najlepiej zmielone już po 9. miesiącu życia.

 

Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Dekoracje z dyni w twoim domu

  2. Jak podać zupę w dyni?

  3. Gładka zupa z dyni

  4. Hiszpańska zupa z dyni

 

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Czy dynia jest zdrowa?

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Co roku uprawiam dynię w ogrodzie i mogę cieszyć się jej smakiem nawet do Bożego Narodzenia :)

  2. avatar mbur pisze:

    Polecam wprowadzenie dyni do diety w postaci puree, które można szybko i łatwo przyrządzić. Sama ostatnio zdecydowałam się na wprowadzenie tego warzywa do mojego menu i muszę przyznać, że oprócz wartości odżywczych, których dostarcza organizmowi ma ono również pyszny smak! Rodzice docenią również to, tak jak wspomniano w powyższym artykule, że puree nadaje się do podania dziecku już po 5. miesiącu życia. Smacznego!

Dodaj komentarz do mbur


FORUM - bieżące dyskusje

Konsultacje online z lekarzem
Ja osobiście korzystałam z konsultacji lekarskich online. Dobry sposób, że by uzyskać receptę...
ból menstruacyjny
Najlepsza metoda na bolesne miesiączki to tabletki antykoncepcyjne. Skracają czas okresu, regulują cykl,...
odchudzanie
Niestety, ale zbyt dużo wody robi zamieszanie w przewodzie pokarmowym, rozcieńcza soki żołądkowe...
Azjatycki tusz do rzęs - porażka !…
Dla mnie rzeczy z Chin itp. są mocno podejrzane, oni tam chyba używają składników,...