Jesień jest chłodna, deszczowa, zamglona… Mimo pięknych kolorowych liści krajobraz szarzeje z dnia na dzień, a razem z nim i my. Rozpoczyna się sezon marznących dłoni i stóp. Jednak na wszystko można znaleźć radę. Już ja Wam powiem jak nie zmarznąć:)
Co to jest: rozgrzewa od środka, dodaje smaku, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie? Jest lekko ostry, aromatyczny, uwielbia towarzystwo jabłek w szarlotce, a do czekolady pasuje jak ulał.
Tak, to nasz dobry cynamon! Wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. W badaniach wykazano, iż wykazuje działanie antyseptyczne (odkażające). Okres jesienny obfituje w różnego rodzaju choroby, np. gardła czy jamy ustnej. W pierwszym odruchu powinniśmy chwycić za kubek zawierający herbatę, mleko, czy kakao doprawione odrobiną cynamonu. Właściwości antybakteryjne wykorzystujemy również żując gumę cynamonową, która zwalczając nadmiar bakterii w jamie ustnej, odświeża oddech.
Aktualny stan wiedzy poparty eksperymentami pozwala stwierdzić właściwości antywirusowe, które są zawarte w wyekstrahowanych z cynamonu olejkach. Czujesz, że spod skóry próbuje się wydostać opryszczka? Posmaruj to miejsce olejkiem – on spowalnia replikację wirusa.
Ponadto zebrane dotychczas wyniki badań dowodzą coraz to szerszych możliwości zarówno cynamonu, jak samego ekstraktu. Są one niezwykle pomocne w kontroli poziomu glukozy we krwi u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu II. Środek poprawiający apetyt? Cynamon!
Nie tylko możemy korzystać z niego doustnie. Wykorzystywany jest również jako dodatek rozgrzewający do kosmetyków działających zewnętrznie np. antycellulitowych i kremu do stóp.
Cynamon niesie ze sobą szereg wspaniałych, dobroczynnych, pozytywnych właściwości, jednakże ostatnie badania wykazały, iż przyprawa ta, która pozyskiwana jest z cynamonowca wonnego (cassia) zawiera szkodliwą dla organizmów żywych kumarynę (analiza eksperymentów na żywych zwierzętach wykazała, iż zwiększona dawka kumaryny doprowadziła do uszkodzenia organów: marskości wątroby oraz niewydolności nerek). Dlatego też powinno się pozyskiwać cynamon z kory cynamonowca cejlońskiego (jest uważany za „prawdziwy” cynamon), w której kumaryna występuje w śladowej ilości.
Nadal stosujemy zasadę: wszystko jest dla ludzi, ale z głową!
Dietetyk/psychodietetyk Magdalena Rapacka, www.dietanamiare.pl
zobacz również:
-
Jesienne herbatki rozgrzewające
-
Smaczne i pożywne zupy rozgrzewające – przepisy
-
Co najzdrowiej jeść i pić zimą? Rozgrzewające przyprawy i dania na zimne dni
-
Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy