Rozgrzewające przyprawy i dania na zimne dni
6 lutego 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Proponuje zaufać mądrości natury i przyznać się z pokorą że zimą jest zimno. Oznacza to że warto w tym okresie sięgnąć po składniki i dania rozgrzewające nasz organizm. Każda pora roku pachnie innymi roślinami. Zima to w naszych domach czas imbiru, goździków i innych korzennych przypraw…

Co najzdrowiej jeść zimą?
W zimowym jadłospisie powinny dominować dania ciepłe. Pamiętajmy że ciepło w żołądku konieczne jest do prawidłowego procesu trawiennego. Powinniśmy w tym czasie jadać dużo zbóż (kasza jaglana, owies, jęczmień, płatki owsiane, produkty wielozbożowe). Do tego doskonałym uzupełnieniem są warzywa korzeniowe, które długo gotowane i duszone wspaniale rozgrzewają organizm. Innym warzywa pożądane w zimowym jadłospisie to kapusta (biała, czerwona, brukselka) rzepa, brukiew, dynia. Na szczególną uwagę zimą zasługują cebula, por i czosnek (ten ostatni oprócz właściwości rozgrzewających i bakteriobójczych jest bardzo mocnym afrodyzjakiem, (wbrew pozorom). Zimą należy jadać również więcej potraw z grochu, soczewicy i fasoli w różnych odmianach.

Potrawy z roślin strączkowych powinny być przygotowane z dodatkiem rozgrzewających przypraw, ułatwiających trawienie (majeranek, tymianek, kminek, kurkuma ).
Jako przekąskę bardzo dobrze jest w zimowe dni sięgnąć po orzechy, słonecznik, pestki dyni i suszone owoce. Korzystajmy również o tej porze z olejów (najlepiej na zimno) masła, jajek, grzybów i miodu. Dobrze jeść ryby i drób (najlepiej jeśli jest z znanego nam źródła- odradzam kurczaki z intensywnej hodowli).
Jako przekąskę bardzo dobrze jest w zimowe dni sięgnąć po orzechy, słonecznik, pestki dyni i suszone owoce. Korzystajmy również o tej porze z olejów (najlepiej na zimno) masła, jajek, grzybów i miodu. Dobrze jeść ryby i drób (najlepiej jeśli jest z znanego nam źródła- odradzam kurczaki z intensywnej hodowli).

Rozgrzewająco działają także różne ciepłe napoje, jak: herbaty, kawy, kakao czy mleko. Jednak nie może być to zwykły napar. Najważniejsze są dodatki. Od lat stosowane przez babcie i prababcie na całym świecie, nie tylko mają walory smakowe, ale także zwalczają objawy przeziębienia – katar i kaszel. Udowodnione przez naukowców właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne stosowanych od lat specyfików na przeziębienie tylko potwierdzają, że babcie podając nam herbatę z malinami dobrze widziały co robią. Takich produktów jest mnóstwo.

Sok z malin idealnie nadaje się do herbaty i do budyniu. Jest w dalszym ciągu jednym z najskuteczniejszych i najzdrowszych leków na przeziębienie. Malinowe olejki działają rozgrzewająco, a zawarty w nich kwas salicylowy ma właściwości napotne. Skórka z pomarańczy wspaniale smakuje w herbacie i grzanym winie. Nadaje się także jako dodatek do ciast, pierników i do spaghetti bolognese. Zapach skórki roznoszącej się po domu, przypomina zapach świątecznej pomarańczy, a przy tym łagodzi bóle głowy. Zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Mleko kokosowe pasuje zarówno do napojów takich jak mleko, kawa czy herbata, ale również nadaje się do zup (np. dyniowej) czy dań mięsnych (np. kurczak w sosie curry).
Miód odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. Spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy u dzieci i poprawia odporność u dorosłych. Najlepiej smakuje z herbatą i mlekiem. Pamiętaj jednak, żeby nie rozcieńczać go w gorącym płynie, bo traci wtedy większość swoich właściwości. Maksymalna temperatura to 60 stopni. Podobnie działa napar z lipy.
Pachnące rozgrzewanie
Do rozgrzewających, niezawodnych przypraw należą; cynamon, imbir, goździki, co zawdzięczają to dużej zawartości olejków eterycznych. Herbatki i kompoty z takimi dodatkami mogą zdziałać cuda. Dania możemy doprawić pieprzem lub chili. Kawa również rozgrzewa organizm ale najzdrowsza jest ta gotowaną, słodzona miodem i z dodatkiem przypraw (np. kardamonu).
1. Goździki – dostarcza ich pochodzące z Moluków drzewo – goździkowiec korzenny (Syzyngium aromaticum). Jego młode pączki kwiatowe obrywa się wraz z szypułkami, zanurza w gorącej wodzie, a następnie suszy. Są dodawane m.in. do ciast, mięs, marynat i likierów. Olejek goździkowy działa antyseptycznie, pobudza krążenie, łagodzi ból. Używany jest w stomatologii i przemyśle kosmetycznym. Nadają się idealnie jako dodatek do kawy, herbaty, barszczyku, ale również pasują do dań mięsnych (np. pieczonej szynki).
2. Imbir – rozgrzewa, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do: potraw słodkich i pikantnych, do zup, pieczonej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, a także do ryżu, jaj, jak i deserów. Jest odpowiedni do kawy, herbaty (zamiast cytryny), lampki grzanego, czerwonego wina. Stosuje się go w celu ułatwienia trawienia, poprawy krążenia, chroni też przed zakażeniami układu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Imbir bogaty jest też w substancje przeciwzapalne.
3. Chilli – oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi przekrwienie, silnie rozgrzewa. Pasuje do: dań z fasoli, soczewicy, drobiu, mięs, a także czekolady. Można ją dodawać do każdego rodzaju mięsa. Papryczka w celach leczniczych używana jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, jako środek łagodzący przekrwienie błon śluzowych i oczyszczający drogi oddechowe ze śluzu.
4. Pieprz czarny – poprawia trawienie, łagodzi nudności, wzdęcia i niestrawności, działa dezynfekcyjnie i lekko przeczyszczająco. Pasuej do: niemal każdej potrawy. Komponuje się z daniami mięsnymi, idealnie pasuje do ryb, zup, sosów. A także do deserów – kontrastując z cukrem.

6. Kminek – wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych i ze strony wątroby. Pasuje do: pieczywa, serów, kapusty kiszonej i alkoholi (wódka, likiery). Pasuje też do ziemniaków i sera, potraw z kapustą, a także do gulaszu. Wzbogaca smak chleba.
7. Majeranek – poprawia przemianę materii, działa wiatropędnie, doskonale zastępuje sól. Pasuje do: dań mięsnych, ciężkich zup, np. grochowej.
8. Kolendra – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie, obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu wspaniale rozgrzewa i działa jak afrodyzjak. Pasuje do: ciast (szarlotka, piernik), sosu pomidorowego, sałatek, ryżu; jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej curry.

9. Kurkuma – przyspiesza gojenie się ran, działa kojąco na niestrawność żołądka, niszczy wirusy, grzyby i bakterie, działa ochronnie na serce i wątrobę, zawiera antyoksydanty niszczące wolne rodniki. Pasuje do: gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów, sałatek rybnych, stosowana jest także jako barwnik do dań np. do masła, sałatek, ryżu.

11. Kardamon. Pasuje do kawy, mleka, czekolady, serków oraz deserów. Ma on również dużo zastosowań w czasie leczenia przeziębienia. Łagodzi kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia w trakcie zapalenia oskrzeli. Dodatkowo pomaga przy niestrawności, odświeża oddech oraz zapobiega namnażaniu się wirusów i wzmacnia organizm.
12. Wanilia. Pasuje do kawy, herbaty (cukier waniliowy), serków, naleśników i ciast. Wanilię stosuje w formie nalewki lub syropu w stanach gorączkowych oraz zaburzeniach trawienia.
13. Czosnek – dodatek uniwersalny, doskonały do sosów sałatkowych, masła, ryb, drobiu, mięsa i warzyw. Masło czosnkowe do ryb, skorupiaków i ślimaków.
14. Chrzan – pasuje do ryb wędzonych, wołowiny i dziczyzny. Dobrze komponuje się z daniami ciężkostrawnymi, pobudzając trawienie. Rozdrobniony szybko traci smak i aromat, lepiej więc nie przygotowywać go na zapas.
15. Gorczyca – dodaje się ją do marynat, pojawia się w wielu przepisach orientalnych, głównie hinduskich, stanowi ważny składnik wielu sosów sałatkowych, m.in. serowego, musztardowego i majonezowego, do kapusty, kalafiora.
Za: www.poradnikzdrowie.pl, www.sekretyzdrowia.com, studniasmakow.wordpress.com, www.ezoter.pl