Czy cebula jest zdrowa?

27 grudnia 2011, dodał: Joanna Śledzikowska
Artykuł zewnętrzny

Cebula już od czasów starożytności, jest ceniona za swoje właściwości lecznicze.

Największe powodzenie ma w Gruzji i Bułgarii, gdzie ludzie słyną z długowieczności. Do głównych zalet, z pewnością należy działanie wzmacniające i dezynfekujące. I choć często doprowadza nas do łez, warto wytrzymać i kosztować to naturalne lekarstwo na różne sposoby. Najłatwiej dodawać ją do posiłków, ponieważ nie tylko nadaje daniom wyjątkowego smaku, ale działa korzystnie na nasz organizm.

Największe powodzenie ma w Gruzji i Bułgarii, gdzie ludzie słyną z długowieczności. Do głównych zalet, z pewnością należy działanie wzmacniające i dezynfekujące. I choć często doprowadza nas do łez, warto wytrzymać i kosztować to naturalne lekarstwo na różne sposoby. Najłatwiej dodawać ją do posiłków, ponieważ nie tylko nadaje daniom wyjątkowego smaku, ale działa korzystnie na nasz organizm.

Główne wewnętrzne działania cebuli:

-bakteriobójcze

-przeciwreumatyczne

-przeciwzakrzepowe

-leczy skórę, wzmacnia paznokcie

-obniża poziom cukru we krwi

-osłabia napięcie jelit, eliminuje gazy i reguluje stolec

-wzmaga czynności nerek, jelit, wątroby, układu nerwowego

-działa wykrztuśnie

-jest środkiem moczopędnym

-pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie soków trawiennych

-zwiększa odporność organizmu

-pobudza popęd płciowy

Cebula jest idealnym rozwiązaniem podczas wielu chorób. Daje wspaniałe rezultaty już po kilku dniach stosowania w przypadku dolegliwości takich jak: biegunka, grypa, infekcje moczopłciowe, katar, fermentacja jelitowa, osłabienie fizyczne i umysłowe, przeziębienie, pasożyty jelitowe, skrzepy, angina. Oprócz dodawania surowej cebuli do sałatek, przekąsek, czy też zup, warto spróbować na katar: inhalacji nad świeżym sokiem z cebuli. Na biegunkę: skórki gotować w litrze wody przez ok 10 min. Pić 0,5 litra wywaru w ciągu dnia. Na przeziębienie: kilka obranych cebul zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Pić codziennie dwie szklanki cebulowego napoju.

Cebula jest również doskonałym warzywem leczniczym, działającym korzystnie na problemy zewnętrzne. Leczy: brodawki, migrenę, odmrożenia, oparzenia, leczy rany, trądzik, ukąszenia osy.

Należy pamiętać, aby przekrojonej cebuli nie przechowywać zbyt długo. Może bowiem stać dla nas nawet szkodliwa. Aby pozbyć się nieprzyjemnego oddechu po zjedzeniu cebuli, najlepiej przeżuwać przez kilka minut natkę pietruszki lub zjeść jabłko. Natomiast uciążliwy zapach, utrzymujący się na rękach, łatwo usunąć poprzez mycie ich w wodzie z amoniakiem.

Zobacz również:

  1. Właściwości buraka
  2. Co zawierają winogrona?
  3. Czarny bez dla zdrowia
  4. Co zawiera czosnek?