Czekoladowa rozkosz
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- polewa smak ciemnej czekolady – bez gotowania DELECTA
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 60 g mąki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 5 jajek
- szczypta soli
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g zmielonych migdałów
- tłuszcz do formy
Połamaną czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić na parze z masłem i cukrem. Jajka rozbić i ostrożnie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać masło, cukier puder i przestudzoną polewę, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do masy dodać przesypaną mąkę z proszkiem, oraz migdały. Ciasto delikatnie połączyć z białkami. Natłuszczoną formę posypać mąką, wlać ciasto. Piec 45 minut w temp. 190°C. Oblać gotową polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.