Czekoladowa rozkosz

25 listopada 2010, dodał: konieczna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • polewa smak ciemnej czekolady – bez gotowania DELECTA
  • 100 gram  gorzkiej czekolady
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g zmielonych migdałów
  • tłuszcz do formy

Połamaną czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić na parze z masłem i cukrem. Jajka rozbić i ostrożnie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać masło, cukier puder i przestudzoną polewę, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do masy dodać przesypaną mąkę z proszkiem, oraz migdały. Ciasto delikatnie połączyć  z białkami. Natłuszczoną formę posypać mąką, wlać ciasto. Piec 45 minut w temp. 190°C. Oblać gotową polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.

file1290720869