Czekoladowa babka

8 marca 2013, dodał: Gunia181181
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

175g cukru + 2 łyżeczki

250g miękkiego masła lub margaryny

szczypta soli

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

350g mąki

250 g śmietany 36%

150g czekoladowych kropli lub starta czekolada

250g gorzkiej czekolady

tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

250g miękkiego masła lub margaryny dokładnie utrzeć ze 155g cukru,2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczypta soli.Kolejno dodawać jajka.Całość dokładnie wymieszać.

Mąkę wymieszać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia.Razem z 250 g śmietany 36% dodawać do masy. Następnie dodać 150g kropli czekoladowych.Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 45-50 minut w temp.175 C. Ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, zostawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. 250g gorzkiej czekolady drobno posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.Babkę ostrożnie przełożyć na ozdobny talerz. Przygotowaną polewę wylać powoli na ciasto. wierzch udekorować w dowolny sposób.!! Smacznego

file1362746717



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz