Czego najbardziej potrzebują kości?

30 sierpnia 2013,
dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

O zdrowiu kości decydują w dużej mierze wapń oraz witamina D. Należy jednak pamiętać, że tylko wtedy gdy dostarczane są organizmowi codziennie i w odpowiednich ilościach.

Prawidłowe odżywianie jest ważne w każdym wieku, aby mieć zdrowe kości!

  • Wapń zmniejsza utratę masy kostnej, jak również ryzyko pękania kręgów (kości otaczających rdzeń kręgowy).
  • Witamina D jest niezwykle ważna, gdyż wspomaga transport wapnia do kości.
  • Odpowiednia podaż wapnia i witaminy D zapobiega utracie zębów u osób starszych.
  • Wraz z wapniem witamina D pomaga w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.
  • 99% wapnia z organizmu znajduje się w kościach.

Zdaniem amerykańskich naukowców zażywanie preparatów wapnia i wit. D jest potrzebne większości z nas o czym świadczą wyniki przeprowadzonych badań.
Grupie ochotników przez 3 lata codziennie podawano preparaty wapnia i wit. D. Po zakończeniu eksperymentu u wszystkich stwierdzono znaczną poprawę gęstości kości. Później 1/3 osób nie kontynuowała terapii. Kobiety straciły to, co zyskały, już w ciągu roku, mężczyźni po 2 latach.
Gdzie zatem szukać wapnia??
Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi około 1200 mg. Nieco większe mają kobiety po menopauzie (1500 mg).
Głównym źródłem tego pierwiastka jest żywność.
Trzy posiłki zawierające produkty bogate w wapń (np. mleko, nabiał, żółty ser, sok pomarańczowy, szpinak, brokuły, buraki, tłuste ryby) zapewniają około 900 mg tego minerału. Inne potrawy dostarczają organizmowi przeciętnie 250 mg wapnia. Razem jest to wiec wystarczająca ilość.
Jeśli podejrzewasz, że twoja dieta dostarcza ci za mało wapnia, sięgnij po jego preparaty, pamiętając, że najlepiej się wchłania w porcjach po 500 mg.

Produkty bogate w wapń, na 100 g produktu:

  • Mleko i napoje mleczne ok. 125 mg
  • Sery podpuszczkowe i topione ok. 714 mg

  • Sery twarogowe ok. 90 mg
  • Śmietana ok. 102,5 mg
  • Rośliny strączkowe ok. 153,3 mg

Produkty o średniej zawartości wapnia, na 100 g produktu:

  • Jaja, ok 47 mg
  • Warzywa i owoce bogate w Wit. C, ok 44 mg
  • Warzywa i owoce bogate w karoten, ok. 53,6 mg
  • Tłuste ryby, ok. 29,8 mg

Zobacz również:

  1. Haluksy: dlaczego powstają?
  2. Pielęgnacja dłoni: domowe maseczki
  3. Jak mieć piękne i zadbane stopy
  4. Jak stosować samoopalacz?



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.