Cynamonowe racuchy na śmietanie

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem cynamonu.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 śmietany
  • 3/4  szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier cynamonowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • konfitura z żurawiny

Śmietanę zmiksować z jajkiem ,  mąką , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, 1 łyżką cukru , 2 łyżeczkami cynamonu . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i utrzeć  cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej na części do mizerii  .Dodać do ciasta . Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ciasta  .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .

Podawać lekko przestudzone z kwaśną konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) – można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .

Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ).

file1322247584