Cynamonowe racuchy na śmietanie
Smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem cynamonu.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 śmietany
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier cynamonowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
- konfitura z żurawiny
Śmietanę zmiksować z jajkiem , mąką , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, 1 łyżką cukru , 2 łyżeczkami cynamonu . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i utrzeć cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej na części do mizerii .Dodać do ciasta . Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ciasta .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .
Podawać lekko przestudzone z kwaśną konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) – można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ).