Cynamonowe racuchy na śmietanie

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem cynamonu.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 śmietany
  • 3/4  szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier cynamonowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • konfitura z żurawiny

Śmietanę zmiksować z jajkiem ,  mąką , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, 1 łyżką cukru , 2 łyżeczkami cynamonu . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i utrzeć  cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej na części do mizerii  .Dodać do ciasta . Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ciasta  .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .

Podawać lekko przestudzone z kwaśną konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) – można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .

Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ).

file1322247584



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...