Cykoria – różne pomysły na sałatki i inne dania

29 maja 2017, dodał: Redakcja

_cy4

Cykoria to wciąż niezbyt popularne warzywo w Polsce, a szkoda, gdyż jest warzywem wspomagającym nasze zdrowie i mającym rewelacyjny wpływ na urodę.

Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię do produkcji win, syropów, toników oczyszczających organizm i wspomagających trawienie. Leczniczo stosowano ją w niewydolności wątroby, żółtaczce, zatwardzeniu, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Mimo to pierwsze uprawy tego warzywa pojawiły się dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii, skąd trafiły do Francji, Włoch, Anglii, Hiszpanii, Szwajcarii i Niemiec, a potem i na nasze stoły.

Istnieje wiele odmian cykorii. Najpopularniejsze to:
– cykoria korzeniowa – jej zgrubiały wysuszony korzeń jest używany jako bezkofeinowy substytut kawy, bogaty w witaminy i minerały
– cykoria korzeniowa biała – uszlachetniona odmiana cykorii korzeniowej; ma żółtawe korzenie
– cykoria sałatowa – spożywamy jej liście

Cykoria jest niskokaloryczna – 100 g tego warzywa to tylko 17 kcal – dlatego jest składnikiem diet odchudzających. Zawiera witaminy (A, B, B1, B2, C, E i K) oraz składniki mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta-karoten, kwas foliowy, niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy i kwas nikotynowy).

W Polsce można kupić cykorię w okresie od listopada do kwietnia. Najlepiej wybierać te okazy, które mają mniejsze główki. Świeżą cykorię możemy przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Właściwości zdrowotne:
– oczyszcza organizm z toksyn
– wzmacnia odporność organizmu
_cy6– chroni przed infekcjami i przeziębieniami
– usprawnia metabolizm
– poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci
– pobudza wydzielanie soków żołądkowych
– zmniejsza wchłanianie tłuszczów
– obniża poziom cholesterolu i normuje poziom cukru w krwi
– jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
– likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
– wspomaga leczenie bezsenności
– zapobiega zmarszczkom
– wzmacnia włosy i paznokcie
– łagodzi podrażnienia skóry
– zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących.

Polecamy kilka przepisów z wykorzystaniem cykorii.

Cykoria duszona z tymiankiem

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
_cy1– 4 główki cykorii
– 1 szalotka, posiekana
– 2 gałązki tymianku
– 1 liść laurowy
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Położyć główki cykorii, szalotki i liść laurowy i smażyć przez 2 minuty, aż będą złote z obu stron, obracając delikatnie. Dolać 2 łyżki wody, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć rondel i dusić na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż główki cykorii zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z sosem przyozdobione świeżymi gałązkami tymianku.

Sałatka z cykorii, gruszki i granatu

Składniki:
– 2 główki cykorii, podzielone na liście
_cy2– 75 g rukwi wodnej/rzeżuchy
– 2 dojrzałe gruszki, obrane, pokrojone
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 200 g sera typu Stilton
– 50 g nasion granatu

Przygotowanie:
Liście cykorii dokładnie umyć i osuszyć, włożyć do salaterki i dodać rzeżuchę lub liście rukwi. Plasterki gruszki wymoczyć w soku z cytryny, a następnie dodać do salaterki. Wymieszać oliwę z pozostałym sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Pokruszyć ser Stilton na kawałki i dodać je do salaterki. Polać sosem z cytryny i nasionami granatu.

Cykoria z miodem i orzechami

Składniki:
– 4 główki cykorii
– 75 g sera typu Stilton
_cy3– 60 g orzechów włoskich, prażonych
Dressing:
– 20-25 ml płynnego miodu
– 20-25 ml angielskiej musztardy
– 50 ml oleju orzechowego
– 50 ml oliwy z oliwek
– sól morska i czarny pieprz

Przygotowanie:
Liście cykorii rozdzielić, umyć i osuszyć.  Ułożyć na talerzach. Pokruszyć ser Stilton i posypać lekko rozgniecionymi orzechami włoskimi. W małej misce wymieszać składniki na sos, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Skropić sosem przygotowaną sałatkę. Podawać natychmiast z kieliszkiem białego wina.

Cykoria z awokado

Składniki:
– 1 cykoria
– 1/2 awokado, pokrojonego w drobną kostkę
_cy5– 50 g sera typu Gorgonzola
– kilka orzechów włoskich do posypania
Dressing:
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki oleju orzechowego
– 2 łyżki białego octu winnego
– sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Oddzielić liście i cykorii i namoczyć w bardzo zimnej wodzie, wyjąć osuszyć starannie i przenieść na talerz. Dodać ser, awokado i orzechy. Trzepaczką ubić musztardę z octem, przyprawić solą i pieprzem i powoli dodawać oleje aż sos vinaigrette stanie się spójny. Polać sosem przygotowaną sałatkę i podawać natychmiast.

Cykoria z orzeszkami pekan i żurawiną

Składniki:
– 10 g orzechów pekan
_cy6– 75 g sera typu Cambozola
– 1 łyżka śmietany (creme fraiche)
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 10 g suszonej żurawiny, posiekanej
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 10 liści cykorii

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C (180 st. z termoobiegiem). Włożyć orzechy pekan na blaszce i zapiec, aż staną się aromatyczne, (około 5 minut). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z grubo posiekać. W małej misce wymieszać dokładnie ser Cambozola z creme fraîche, ocet balsamiczny, suszoną żurawinę i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Podzielić mieszankę pomiędzy 10 liści cykorii. Posypać dekoracyjnie orzeszkami pekan, suszoną żurawiną i 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.

Sałatka z kopru włoskiego, kalarepy i cykorii

Składniki:
– 1 bulwa kopru włoskiego
– 1 główka kalarepy
_cy7– 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
– skórka i cząstki 1 pomarańczy (sewilli pomarańczowej)
– 2 małe główki białej cykorii
– musztardowa rzeżucha (opcjonalnie)
– sól i pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:
Bulwę kopru i kalarepy umyć, usunąć zewnętrzną warstwę i pokroić drobno. Umyć cykorię, oddzielić liście, dodać cykorię do kopru, dodać skórkę pomarańczową i cząstki pomarańczy, posiekany koperek i doprawić do smaku. Dodać sok pomarańczowy vinaigrette do smaku, tuż przed podaniem. Podawać udekorowane musztardową rzeżuchą.

Cykoria zapiekana

Składniki:
– 30 g masła
_cy15– 2 duże cykorie
– sok z 1 cytryny
– 3 łyżki cukru
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 5-6 ziemniaków
– bułka tarta lub ser typu Gruyere

Przygotowanie:
Roztopić masło w dużym rondlu/patelni, przekroić główki cykorii na pół, umieścić przeciętą stroną na patelni delikatnie smażyć przez kilka minut po obu stronach. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, znowu obrócić stroną przecięcia do dołu i karmelizować 1-2 minuty. Dodać bulion, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać przyprawy (cukier, sól, pieprz sok z cytryny w razie potrzeby). Obrać i pokroić ziemniaki, gotować przez 10-15 minut. Osączyć i odparować, przełożyć do blaszki/naczynia do pieczenia, ułożyć na nich duszone cykorie, polać sosem z duszenia, posypać bułką tartą lub serem Gruyere po wierzchu i piec przez 20-30 minut.

Cykoria zapiekana z szynką

Składniki:
– 2 główki cykorii
– 25 g masła
_cy10– 4 plastry szynki prosciutto lub serrano
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 75 ml bulionu warzywnego lub białego wina
– 2 gałązki tymianku
– 4 plastry sera np. cheddar lub gruyere
– 50 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
– ziemniaki i zielona sałata

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przeciąć główki cykorii na pół. Położyć plasterki szynki na cykorii. Szynkę lekko posmarować musztardą i owinąć ciasno cykorię w szynkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub patelni, wlać bulion lub wino i położyć gałązki tymianku. Przykryć naczynie luźno folią i piec przez 30-40 minut, aż cykoria będzie miękka.  Odkryć naczynie, położyć plasterki sera na cykorii i piec jeszcze 6-8 minut, aż ser się roztopi. Wyjąć cykorię, zlać sos i gotować ze śmietaną przez 4-5 minut. Sosem polać cykorię, podawać z ziemniakami smażonymi i sałatą.

Cykoria zapiekana z czosnkiem

Składniki:
– 4 duże głowy białej cykorii
– 4 łyżki oliwy z oliwek
_cy9– 6 liści laurowych
– 6 gałązek tymianku
– 12 obranych całych ząbków czosnku
– 6 plasterków suszonego boczku
–      zapiekane kromki chleba razowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. C, umyć i przekroić cykorię na 4 ćwiartki. Wysmarować płytkie naczynie do pieczenia 2 łyżkami oliwy z oliwek, następnie włożyć cykorię. Dodać liście laurowe i gałązki tymianku, wkładając pomiędzy kawałki cykorii, rozrzucić obrane całe ząbki czosnku po wierzchu i skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz do smaku. Przykryć folią i piec przez 30 minut. Pokroić boczek w paski i rozsypać na cykorii, piec bez przykrycia kolejne 30 minut. Podawać natychmiast z kromkami chleba razowego.

Cykoria z kurczakiem

Składniki:
– 2 główki białej cykorii
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżki białego wytrawnego wina, bulionu z kurczaka lub wody
– 4 piersi z kurczaka (bez kości i bez skóry)
– 25 g masła
_cy11– 1 szalotka, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, posiekany
Na sos:
– 25 g masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 300 ml mleka
– 150 ml creme fraîche lub kwaśnej śmietany
– 4-6 posiekanych liści szałwii
– 2-3 łyżeczki musztardy Dijon gładkiej
– 2-3 łyżeczki musztardy Dijon ziarnistej
– 50 g startego sera typu Gruyere lub Cheshire Cheese

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180-200 st. C, poprzecinać cykorie na ćwiartki. Wlać olej na dno dużego naczynia do pieczenia, obtoczyć cykorię i ułożyć przeciętą stroną do góry, w jednej warstwie. Zalać winem, bulionem lub wodą i przykryć folią. Piec przez 10 minut. Kurczaka pokroić w paski 1 cm grubości. Posypać lekko solą i pieprzem. Roztopić masło w dużej patelni, dodać kurczaka i smażyć przez 4-5 minut obracając na złoty kolor. Wymieszać z szalotką i czosnkiem i smażyć razem przez 1 minutę. Wyjąć naczynie z piekarnika i dodać do cykorii przygotowanego kurczaka. Przykryć folią na czas przygotowania sosu. Roztopić masło w patelni, a następnie wymieszać z mąką. Stopniowo wlać mleko, cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z creme fraiche lub kwaśną śmietaną i szałwią, dodając po 2 łyżeczki każdej z musztard. Dodać sól i pieprz. Wlać sos na cykorię i kurczaka, posypać serem na wierzchu. Piec odkryte, przez 25-30 minut, aż sos się zarumieni na złoty kolor.

Cykoria z oliwkami

_cy12Składniki:
– 2 duże główki cykorii
– 1 marchewka
– 175 g humusu
– 16-18 czarnych oliwek, najlepiej drylowanych

Przygotowanie:
Do 2 godzin przed podaniem, oddzielić liście cykorii i przyciąć końce tak, żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. Na liście cykorii nałożyć kilka łyżek humusu, następnie dodać marchew i oliwki. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Cykoria z pomarańczą

Składniki:
– 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka drobno startej skórki + sok pomarańczowy (2 łyżki)
_cy13– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki jasnego miodu
– 100 ml oleju z orzeszków ziemnych
Na sałatkę:
– 3 pomarańcze
– 2 duże główki cykorii
– 50 g sałaty roszponki
– 85 g rukwi wodnej/rzeżuchy

Przygotowanie:
2 dni przed podaniem wymieszać wszystkie składniki dressingu razem w słoiku. Schować do lodówki. Obrać pomarańcze, wycisnąć sok, schłodzić. Na godzinę przed podaniem oddzielić liście cykorii, dodać pomarańczę, roszponkę i rzeżuchę. Polać sosem i podawać.

Cykoria z kurczakiem

Składniki:
– 4 udka kurczaka bez kości i skóry
– 2 łyżki oleju roślinnego
_cy14– 1 szalotka, drobno posiekana
– szczypta suszonych płatków chilli
– 2 łyżki sosu rybnego
– sok z 1 limonki
– garstka kolendry, mięty i pietruszki, posiekane
– 4 główki cykorii czerwonej lub zielonej
– 1 czerwone chili, w plasterkach, do podania

Przygotowanie:
Udka z kurczaka pokroić na małe kawałki, rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać olej, kurczaka i szalotki. Cały czas mieszając i zasmażać przez około 5 minut. Następnie wymieszać z 1 łyżeczką wody, sosem rybnym i sosem chili. Gotować przez 2 minuty, zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać z ziołami. Oddzielić liście cykorii, nakładać 1-2 łyżki mieszanki z kurczaka na każdy liść i posypać posiekanymi ziołami i pokrojonym świeżym chilli.

Cykoria z winogronami i musztardą

Składniki:
Chicory with grapes, honey and mustard.– 3 główki białej cykorii
– 200 g winogron
– 40 g masła
– 1 łyżka ziaren gorczycy
– 2 łyżki miodu

Przygotowanie: Umyć główki cykorii i pokroić. Winogrona przekroić na połówki, wyjąć nasionka. Roztopić masło w szerokiej, płytkiej patelni, dodać pokrojoną cykorię, smażyć na średnim ogniu przez 3 lub 4 minuty, pokryte pokrywką. Dodać winogrona, kontynuować smażenie przez ok. 2-3 minuty. Wyjąć cykorię i winogrona na półmisek. Wymieszać musztardę i miód z masłem na patelni, podgrzać (ok. 1 minutę), sosem polać cykorię i winogrona.

 

zobacz również:

  1. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
  2. Szparagi – różne przekąski i dania
  3. Owocowe koktajle na wiosnę na oczyszczenie organizmu
  4. Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Cykoria – różne pomysły na sałatki i inne dania

  1. avatar Kinia pisze:

    fajne przepisy, ja tylko raz w życiu robiłam taką przystawkę z cykorii: sałatkę z szynki i jajkiem z majonezem wkładałam do cykoriowych łódeczek, bardzo efektowne i smaczne

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Okulary Rayban
Mam takie okulary i bardzo sobie chwalę, latem się z nimi nie roztaję....
Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....