Cykoria po belgijsku
Artykuł zewnętrzny
– 4 cykorie
– 4 plasterki szynki
– 10 dag żółtego sera
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– pieprz
– 2 szklanki bulionu
– szklanka śmietany
– ser topiony
Cykorie oczyścić, wyciąć gorzkie głąby i wrzucić do osolonego wrzątku, zakwaszonego sokiem z cytryny i lekko posłodzonego. Gotować około 20 minut, osączyć. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, mieszając, powoli dolewać bulion, następnie pogotować kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść cykorię zawiniętą w plasterki szynki i sera, zalać bulionem i zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Uwaga: można tez zamiast buliony w identyczny sposób zrobić cykorię zalewając zasmażkę szklanką mleka. Wtedy należy krótko pogotować całość oraz zalać cykorię tym sosem beszamelowym.