URODA I ZDROWIE

Cykoria po belgijsku

3 października 2013, dodał: voyage

Składniki:

– 4 cykorie
– 4 plasterki szynki
– 10 dag żółtego sera
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– pieprz
– 2 szklanki bulionu
– szklanka śmietany
– ser topiony

Cykorie oczyścić, wyciąć gorzkie głąby i wrzucić do osolonego wrzątku, zakwaszonego sokiem z cytryny i lekko posłodzonego. Gotować około 20 minut, osączyć. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, mieszając, powoli dolewać bulion, następnie pogotować kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść cykorię zawiniętą w plasterki szynki i sera, zalać bulionem i zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Uwaga: można tez zamiast buliony w identyczny sposób zrobić cykorię zalewając zasmażkę szklanką mleka. Wtedy należy krótko pogotować całość oraz zalać cykorię tym sosem beszamelowym.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Świąteczne prezenty
Ja w tym roku całej rodzinie kupuję botki na sezon zimowy, co prawda...
Plecak damski
Hej co myślicie o takich kolorowych fajnych plecakach do szkoły czy na zakupy?...
Co w swoim wyglądzie lubicie najbar…
> kalafionia napisał/a:> brwi Ja dokładnie tak samo :) i włosy
Jakie schody wybrać?
Fajnym schodami można sobie całkowicie odmienić pomieszczenie. Tak żeby to wyglądało, jak należy....