Cykoria po belgijsku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Cykoria po belgijsku

3 października 2013, dodał: Gąsiorowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 cykorie
– 4 plasterki szynki
– 10 dag żółtego sera
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– pieprz
– 2 szklanki bulionu
– szklanka śmietany
– ser topiony

Cykorie oczyścić, wyciąć gorzkie głąby i wrzucić do osolonego wrzątku, zakwaszonego sokiem z cytryny i lekko posłodzonego. Gotować około 20 minut, osączyć. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, mieszając, powoli dolewać bulion, następnie pogotować kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść cykorię zawiniętą w plasterki szynki i sera, zalać bulionem i zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Uwaga: można tez zamiast buliony w identyczny sposób zrobić cykorię zalewając zasmażkę szklanką mleka. Wtedy należy krótko pogotować całość oraz zalać cykorię tym sosem beszamelowym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...