Cykoria po belgijsku

3 października 2013, dodał: voyage

Składniki:

– 4 cykorie
– 4 plasterki szynki
– 10 dag żółtego sera
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– pieprz
– 2 szklanki bulionu
– szklanka śmietany
– ser topiony

Cykorie oczyścić, wyciąć gorzkie głąby i wrzucić do osolonego wrzątku, zakwaszonego sokiem z cytryny i lekko posłodzonego. Gotować około 20 minut, osączyć. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, mieszając, powoli dolewać bulion, następnie pogotować kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść cykorię zawiniętą w plasterki szynki i sera, zalać bulionem i zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Uwaga: można tez zamiast buliony w identyczny sposób zrobić cykorię zalewając zasmażkę szklanką mleka. Wtedy należy krótko pogotować całość oraz zalać cykorię tym sosem beszamelowym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Oryginalna elegancja - różowe złoto i kwiatowe motywy na tarczy!
Cena:
390 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Diety diety i jeszcze raz diety
Przy każdej diecie trzeba unikać cukru oraz przetworzonej żywności
Jaki zabieg na zmarszczki w Krakowi…
Jeśli chodzi o usuwanie/wypełnianie zmarszczek, jednym ze skuteczniejszych zabiegów jest użycie kwasu hialuronowego,...
Czego nauczyły Was związki?
Moje związki nauczyły mnie aby nie ufać mężczyznom. To smutne...ale to prawda.
Gdzie wyobrażacie sobie idealne zar…
Najlepsze zaręczyny...to plaża i polskie morze.