Curry z wieprzowiny i żółtych warzyw
– 200 gram żółtej fasolki szparagowej
– kabaczek
– żółta papryka
– 450 gram wieprzowiny
– kawałek imbiru świeżego
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 2 łyżki curry
– łyżeczka kolendry
– 250 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki sosu rybnego
– łyżeczka brązowego cukru
– limonka
– łyżka szczypiorku
Ugotować fasolkę. Kabaczek pokroić na plasterki, paprykę w paski. Wieprzowinę na małe kwadraciki. Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać z 1/2 oleju, proszkiem curry oraz zmiażdżonymi nasionami kolendry. W garnku rozgrzać olej, dodać pastę z curry i imbiru, podgrzewać 2 minuty. Wrzucić mięso, kabaczek i paprykę, smażyć około 5 minut. Dolać bulion i gotować około 45 minut. Doprawić sosem rybnym i cukrem, wlać mleko, sok z limonki, gotować 3 minuty. Dodać fasolkę. Danie posypać szczypiorkiem.