Cukrzyca – jak kontrolować poziom cukru w organiźmie?

4 stycznia 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Cukrzyca to zaburzenia metaboliczne różnego pochodzenia, których skutkiem jest przewlekłe podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Prowadzi to do zaburzeń funkcjonowania wielu narządów (np. oczu, nerek, serca). Szacuje się, że cierpi na nią około 5% populacji, a liczba nowych zachorowań stale wzrasta.

cukrzyca

            Przyczyną cukrzycy jest brak lub nieprawidłowe działanie insuliny – hormonu regulującego dostarczanie glukozy do komórek organizmu. Ale tak naprawdę już sama otyłość może doprowadzić do stanu przedcukrzycowego, który źle leczony może wywołać cukrzycę. Najczęściej spotykane są dwa typy tej choroby:

  • cukrzyca typu I – w przypadku gdy insulina występuje w zbyt małej ilości, aby pełnić funkcje regulacyjne

cukrzyca-1

  • cukrzyca typu II – poziom glukozy we krwi jest podwyższony ze względu na nieprawidłowe działanie receptorów insulinowych

cukrzyca-2

Osoby chore na cukrzycę mają zapewnioną stałą, dożywotnią pomoc lekarza oraz dietetyka. Ponadto stanowczo powinny przestrzegać odpowiedniej dla swojego stanu diety. Oto kilka rad w kwestiach żywieniowych.

Czego nie powinny jeść osoby chore na cukrzycę?

  • Przede wszystkim należy ograniczyć jedzenie produktów, zawierających w swoim składzie cukier (np. czekolada, cukierki, miód, ciasta). Szacowana ilość cukru w tych produktach waha się od 60 do 95 procent całkowitej masy, ponadto zawierają one fruktozę, która zaostrza przebieg choroby
  • Na drugim miejscu pod względem obecności cukru są produkty zbożowe, zawierające około 30-60% węglowodanów, najczęściej glukozę, z którą organizm nie zawsze potrafi sobie poradzić
  • Alkohol w znacznym stopniu przyczynia się do uszkodzeń komórek trzustki, w przypadku cukrzycy już i tak bardzo obciążonej
  • Całkowicie powinno się wyeliminować ze swojej diety mięso zwierząt hodowlanych, które zawiera antybiotyki i hormony
  • Owocowe jogurty, a także nabiał „light” zawiera prawie 5 razy więcej cukru niż naturalny. Spożywanie tych produktów powoduje nadmierny wzrost stężenia glukozy we krwi

Co powinni jeść ludzie chorzy na cukrzycę?

  • Warzywa, które zamiast cukru zawierają dużo witamin, minerałów oraz fitoskładników, zmniejszających ryzyko zachorowania na cukrzycę i ułatwiających jej leczenie
  • Owoce, najlepiej jeśli będą to polskie sezonowe, ale nie częściej niż jeden raz dziennie. Ponadto lepiej nie przetwarzać ich na sok, tylko zjadać w pierwotnej postaci
  • Olej lniany i oliwa z oliwek to tłuszcze roślinne, które polecane są dla osób, chorujących na cukrzycę
  • Grzyby, ponieważ zawierają dużo chromu, ułatwiającego leczenie cukrzycy, a bardzo mało cukru
  • Mięso pochodzące od zwierząt hodowanych w gospodarstwach ekologicznych
  • Nabiał naturalny, zawierający jedynie do około 5% cukru w swoim składzie, który nie powinien mieć negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi
  • Orzechy i nasiona, które posiadają dużo witamin i minerałów i podobnie jak wcześniej wspomniane grzyby – bardzo mało cukru.

dieta-przy-cukrzycy

            Istotnym elementem wspomagającym leczenie cukrzycy jest dobrze dostosowana dieta. Dzienne menu diabetyka powinno składać się z 5-6 posiłków, a potrawy w nim zawarte muszą być niskokaloryczne, pozbawione cukrów prostych, alkoholu. Ponadto ograniczone do minimum powinno być spożycie soli, żółtek jaj oraz podrobów.

W ostatnim czasie bardzo popularnym daniem, przeznaczonym głównie dla osób chorych na cukrzycę jest zupa z soczewicy, której przepis przedstawiam:

soczewica-pomidor

czas przygotowania: 45 min

1 porcja – jedyne 135 kilokalorii

potrzebne składniki: 1 szklanka soczewicy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 marchewki, 2 pomidory bez skóry, 1 szklanka bulionu warzywnego, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki soli, 5 szklanek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka listków pietruszki do ozdoby

sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Gdy całość się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pomidory. Doprawiamy solą oraz kminem. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wodą oraz bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut aż soczewica stanie się miękka. Na koniec zupę posypujemy posiekaną pietruszką.

Nieleczona cukrzyca często prowadzi do występowania poważnych powikłań zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia, układu nerwowego, oczu i nerek. Dlatego należy kontrolować poziom cukru we krwi. Zaleca się to również osobom zdrowym – przynajmniej raz na trzy lata. Lepiej zapobiegać niż leczyć!

 

zobacz również:

  1. Choroby układu krążenia a cukrzyca
  2. Cukrzyca – profilaktyka i leczenie
  3. Zioła – komu pomogą, komu zaszkodzą?
  4. Piękne i zdrowe paznokcie – porady jak o nie dbać