Cukiniowe ruloniki
Artykuł zewnętrzny
*mała cukinia *15 dag ryżu *puszka tuńczyka w oleju *kostka rosołowa *ząbek czosnku *szczypiorek *sól,pieprz Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku.Wkładamy plasterki cukinii i gotujemy 5 min.Dokładnie osączamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Odcedzamy,studzimy.Tuńczyka lekko osączamy.Następnie rozdrabniamy i mieszamy z ryżem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię zwijamy w rulonik,zostawiając wolny środek.Wypełniamy farszem.Szczypiorek myjemy,Zawiązujemy wokół ruloników. Można przyozdobić kawałeczkami papryki.