Zapiekanka z cukinii w 20 minut

29 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

No to czas na coś niskokalorycznego :) Polecam na lekką kolację.

Potrzebujemy:

– 4 cukinie

– pęczek natki pietruszki

– majonez light

– ostra musztarda

– oliwa

– tarta bułka

– starty parmezan

– czosnek

– sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie

– papier do pieczenia

Przygotowanie:

1) Cukinie myjemy, a następnie kroimy ukośnie, niezbyt cienko, w plastry.

2) Płuczemy natkę pietruszki i drobno siekamy.

3) 2 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżeczkami musztardy; dodać natkę, doprawić solą i pieprzem.

4) Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5) Piekarnik rozgrzewamy do 200-250 stopni.

6) Plastry cukinii smarujemy z jednej strony sosem majonezowym i układamy na blasze.

7) Tartą bułkę – około 10 dkg – mieszamy z 50 dkg tartego parmezanu i łyżeczką ziół prowansalskich.

8) Aby otrzymać masę, do mieszanki bułki, parmezanu i ziół dodajemy przepuszczony przez praskę ząbek czosnku.

9) Masą smarujemy drugą stronę cukinii, a potem plastry skrapiamy oliwą.

10) Cukinię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5-10 minut.

Podajemy na gorąco :) Smacznego!

file1309388399



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz