Cukinia – smaczna i zdrowa

17 lipca 2012, dodał: z_justyna
Artykuł zewnętrzny

Cukinia to, obok bakłażana i kabaczka, jedno z warzyw z rodziny dyniowatych pochodzące z Ameryki Północnej. Największą popularność zdobyła ona w krajach Europy Zachodniej. Jej cechą charakterystyczną jest cienka ciemnozielona skórka pokryta białymi plamkami. Na sklepowych półkach warzywo to znaleźć możemy już w sierpniu.

Zapewne nie każdy z nas wie, ale cukinia to cenne źródło wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera zarówno potas, wapń, karoten, jak i witaminy C, B1 i B2. Co więcej, pobudza ona przemianę materii i odkwasza nasz organizm. To nie koniec jej zalet – cukinia to także warzywo niskokaloryczne – 100 g tego warzywa to jedynie 15 kcal.

Posiada ona bardzo szerokie zastosowanie – od sałatek i zapiekanek po konfitury i marynaty. Cukinię możemy zastosować także do zagęszczania potraw, takich jak chociażby leczo.

Niezwykle prostym, lecz jednocześnie smacznym i niskokalorycznym daniem, które z łatwością wyczarujemy przy pomocy tego warzywa są

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • Szklanka bułki tartej
  • Ulubione zioła (np. lubczyk, bazylia)

Sposób przygotowania:

Cukinie, wraz ze skórką, ścieramy na tarce. Dodajemy do niej rozkłócone jajka, bułkę tartą i zioła. Całość dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni.

Zobacz również:



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...