Cukinia to, obok bakłażana i kabaczka, jedno z warzyw z rodziny dyniowatych pochodzące z Ameryki Północnej. Największą popularność zdobyła ona w krajach Europy Zachodniej. Jej cechą charakterystyczną jest cienka ciemnozielona skórka pokryta białymi plamkami. Na sklepowych półkach warzywo to znaleźć możemy już w sierpniu.
Zapewne nie każdy z nas wie, ale cukinia to cenne źródło wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera zarówno potas, wapń, karoten, jak i witaminy C, B1 i B2. Co więcej, pobudza ona przemianę materii i odkwasza nasz organizm. To nie koniec jej zalet – cukinia to także warzywo niskokaloryczne – 100 g tego warzywa to jedynie 15 kcal.
Posiada ona bardzo szerokie zastosowanie – od sałatek i zapiekanek po konfitury i marynaty. Cukinię możemy zastosować także do zagęszczania potraw, takich jak chociażby leczo.
Niezwykle prostym, lecz jednocześnie smacznym i niskokalorycznym daniem, które z łatwością wyczarujemy przy pomocy tego warzywa są
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- Szklanka bułki tartej
- Ulubione zioła (np. lubczyk, bazylia)
Sposób przygotowania:
Cukinie, wraz ze skórką, ścieramy na tarce. Dodajemy do niej rozkłócone jajka, bułkę tartą i zioła. Całość dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni.
Zobacz również:
- Wszystkie przepisy czytelniczek na cukinię
- Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw
- Co można zrobić z kalafiora: różne przepisy
- Różne dania z bakłażana