Cukier różany – do czego stosować?

11 października 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o różanym cukrze? Jeżeli nie, to koniecznie usiądźcie do lektury i dajcie znać, jak Wam smakował. Z artykułu dowiecie się, jak wygląda przepis na niego oraz jakie posiada właściwości.

cukier różany

Co to takiego

Składa się z cukru trzcinowego lub buraczanego oraz płatków róży pomarszczonej (nazywana również fałdolistną lub japońską). Składniki uciera się, aż do uzyskania pożądanej barwy. Standardowe proporcje wynoszą do 90% cukru, na maksymalnie 15% płatków. Cukier różany jest naturalnie aromatyzowanym słodzikiem. Zachwyca swoim smakiem oraz różowym kolorem. Doskonale nadaje się na wypieki, do drinków, lemoniad, dżemów, konfitur, czy mas tortowych.

makaroniki

Właściwości

Płatki bogate są w witaminę C. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi doskonały przeciwutleniacz, chroni przed wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie się ran czy stymuluje syntezę kolagenu. Zawarte witaminy w róży z grupy B,A oraz E i K są antyoksydantami. Usprawniają naczynia krwionośne i zmniejszają obrzęki. Jeżeli chodzi o cukier, to niestety nie posiada on wartości odżywczych. Za wszystko odpowiedzialne są płatki róży. Oczywiście jak każdy słodzik, należy rozważnie go używać. Cukier różany jest wolny od sztucznych barwników oraz aromatów.

cukier różany krok po kroku

Zastosowanie

Jak już wspomniałam, różany cukier doskonale sprawdza się w kuchni. Bez obaw możecie dodać go do deserów oraz wypieków. Zdecydowanie wzbogaci ich aromat oraz smak, dużo bardziej od tradycyjnego cukru. Polecam cukier różany szczególnie do ciast drożdżowych i babek, wszelkich serków, śmietan czy jogurtów. Doskonale sprawdza się również w postaci posypki na ciasta czy budynie. Oczywiście możecie go stosować też, jako zwykły słodzik do kawy czy herbaty.

Może Was zaskoczyć, że różany cukier używa się jako peeling do ciała, ust czy twarzy. Jak to działa? Zmieszajcie ze sobą cukier i ulubiony olej np. kokosowy. Wcierajcie go kolistymi i intensywnymi ruchami. Pozbędziecie się w ten sposób martwego naskórka, pobudzicie skórę do działania i zyskacie gładką skórę.

cukier różany zastosowanie

Przepis

Co kupić?

  • 500 gram cukru
  • cztery garście płatków dzikiej róży (oczyszczone z listków i niepotrzebnych rzeczy)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ucierajcie w moździerzu / za pomocą blendera / miksera, aż do uzyskania proszku.  Rozsypcie na desce lub tacce i odstawcie do wyschnięcia. Trzymajcie w pojemniku, w chłodnym miejscu.